Avian Influenza A (H5N1) – USA…OG DA ER DET I GANG IGJEN (FUGLEINFLUENSA SOM FORVENTET).

9. april 2024

KOMMENTAR: Dette var som forventet skulle komme FØR endelig avtalen med WHO undertegnes i slutten av mai.

Da er det bare for oss nordmenn å vente å se hvor lang tid de ansvarlige vil sette i gang sine lovfestede restriksjoner MOT Norges befolkning. Vil folk våkne mon tro? JEG tror IKKE det!

Situasjonen på et øyeblikk

Verdens helseorganisasjon (WHO) ble varslet om et laboratoriebekreftet tilfelle av menneskelig infeksjon med et influensa A (H5N1) 1. april 2024 av USA IHR National Focal Punkt (NFP). Pasienten utviklet 27. mars og hadde en historie med eksponering for melkekyr (kyr) antatt å være infisert med influensa A (H5N1) virus. Dette er det andre bekreftede menneskelige tilfellet av influensa A (H5N1) som er oppdaget i landet. Det ser også ut til å være den første menneskelige infeksjonen med A (H5N1) ervervet fra kontakt med et infisert pattedyr, selv om menneskelige infeksjoner med andre influensatyper tidligere er ervervet fra pattedyr. Ingen ytterligere tilknyttede tilfeller av menneskelig infeksjon med influensa A (H5N1) er identifisert.Siden viruset ikke har fått mutasjoner som letter overføring blant mennesker og basert på tilgjengelig informasjon, WHO vurderer folkehelserisikoen for den generelle befolkningen som dette viruset utgjør for å være lav, og for yrkesutsatte personer anses risikoen for infeksjon som lav til moderat.

Beskrivelse av situasjonen

1. april 2024 varslet IHR NFP i USA WHO om et laboratoriebekreftet menneskelig tilfelle av aviær influensa A (H5N1) oppdaget i delstaten Texas.

Saken er over 18 år. 27. mars utviklet saken konjunktivitt, ble rapportert å være mens du jobbet på en kommersiell melkekvegbruk og hadde en historie med eksponering for melkekyr (kyr) antatt å være infisert med influensa A (H5N1) virus (1).  

28. mars ble prøver fra og konjunktival samlet inn fra saken og testet ved Texas Tech University Bioterrorism Response Laboratory. Omvendt transkripsjon-polymerasekjedereaksjon ( RT-PCR ) analyse indikerte at begge prøvene var formodende positive for influensa A ( H5 ) virus. Eksemplene ble deretter sendt til USAs Centers for Disease Control and Prevention ( US CDC ) for videre testing. De ble mottatt og testet på den amerikanske CDC 30. mars og bekreftet som høy patogenisitet aviær influensa ( HPAI ) A ( H5N1 ) virusklede 2.3.4.4b av RT-PCR og sekvensering ( 1 ) ( 2 ). Genomsekvensering av viruset viste ikke nye mutasjoner som muligens var assosiert med økt overføring til mennesker.

28. mars ble pasienten anbefalt å isolere og gitt antiviral behandling (oseltamivir) etter amerikansk CDC-veiledning. Pasienten rapporterte ikke om andre symptomer enn konjunktivitt, ble ikke innlagt på sykehus, og på rapporteringstidspunktet var det i bedring (1).  

Husholdningskontakter til pasienten har ikke rapportert sykdom og har fått antiviral profylakse mot influensa i henhold til amerikanske CDC-anbefalinger.  Ingen ytterligere tilfeller av menneskelig infeksjon med influensa A (H5N1) assosiert med denne saken er identifisert (1)

I USA er det siden januar 2022 rapportert om deteksjoner av HPAI A (H5N1) virus blant ville fugler i 50 stater eller territorier. Det har blitt rapportert om sporadiske A- (H5) virusutbrudd blant fjærkre- og bakgårdsflokker samt sporadiske deteksjoner hos pattedyr og utekatter på melkeanleggene som rapportert av Department of Agriculture (USDA) Animal Plant Health Inspection Service (APHIS).

Influensa En virusinfeksjon er usedvanlig sjelden hos storfe (3). Denne menneskelige saken hadde eksponering for melkekveg i Texas, antatt å være smittet med HPAI A (H5N1) virus (4) (5). Den 25. mars rapporterte USDA om den første påvisningen av HPAI A (H5N1) virus hos melkekveg og upasteuriserte melkeprøver fra storfe i Texas og Kansas i fire melkebesetninger. 29. mars kunngjorde USDA bekreftelse på ytterligere deteksjoner hos melkekveg i melkekveg i Michigan som nylig mottok kyr fra Texas. USDA har også kunngjort ytterligere bekreftede deteksjoner hos melkekveg i Idaho, New Mexico og Ohio. Til dags dato har USDA kunngjort bekreftede deteksjoner på 15 gårder over seks stater: Idaho (n = 1), Kansas (n = 3), Michigan (n = 1), New Mexico (n = 2), Ohio (n = 1), og Texas (n = 7) (5,6,7 ). USDA fortsetter å overvåke og teste prøver samlet fra andre gårder der storfe viser redusert amming, lav appetitt og andre tegn ( 1,5,6,7 ).

USDA har offentlig lagt ut de genetiske sekvensene til flere nylig oppdagede HPAI A (H5N1) virus funnet i amerikanske ville fugler, fjærkre, ville pattedyr og storfe i Texas (8). Virusene er fra clade 2.3.4.4b, som er det vanligste HPAI A (H5N1) viruset som sirkulerer blant fugler over hele verden for tiden.  CDC har offentlig lagt ut genomet til viruset identifisert fra pasienten i Texas og identifiserte bare mindre endringer sammenlignet med dyrevirusene (2).  Mellom 9. februar 2022 og 29. mars 2024 ble mer enn 8000 mennesker aktivt overvåket i USA etter eksponering for dyr som antas å være smittet med HPAI A (H5N1) virus.

epidemiologi

Dyreinfluensa A-virus sirkulerer normalt hos dyr, men kan også infisere mennesker. Infeksjoner hos mennesker er først og fremst ervervet ved direkte kontakt med infiserte dyr eller forurensede miljøer. Avhengig av den opprinnelige verten, kan influensa A-virus klassifiseres som aviær influensa, svineinfluensa eller andre typer dyreinfluensavirus.

Aviær influensavirusinfeksjoner hos mennesker kan forårsake sykdommer som spenner fra mild infeksjon i øvre luftveier til mer alvorlige sykdommer og kan være dødelige. Konjunktivitt, gastrointestinale symptomer, hjernebetennelse og encefalopati er også rapportert ved tidligere humane infeksjoner med A (H5N1) virus. Det har også vært noen få deteksjoner av A (H5N1) virus hos asymptomatiske personer som hadde eksponering for infiserte fugler.

Laboratorietester er nødvendige for å diagnostisere menneskelig infeksjon med influensa. WHO oppdaterer periodisk tekniske veiledningsprotokoller for påvisning av zoonotisk influensa ved bruk av molekylære metoder, f.eks. RT-PCR. Bevis tyder på at noen antivirale medisiner, spesielt neuraminidasehemmere ( osltamivir, zanamivir ), kan redusere varigheten av viral replikasjon og forbedre utsiktene for overlevelse i noen tilfeller.

Aviær influensa A ( H5N1 ) virus som tilhører Gs / GD-avstamning, clade 2.3.4.4b Eurasian-opprinnelsesinfeksjoner er rapportert hos fugler i USA siden 2022. I slutten av mars 2024 ble HPAI A ( H5N1 ) også påvist i melkebesetninger i Texas og Kansas ( 4,5 ).  

Dette er den første menneskelige infeksjonen forårsaket av aviær influensa A (H5N1) virus i 2024 i USA og den andre bekreftede deteksjonen hos mennesker i landet. Dette ser også ut til å være den første menneskelige infeksjonen med A (H5N1) ervervet fra kontakt med et infisert pattedyr, selv om menneskelige infeksjoner med andre influensatyper er ervervet fra pattedyr. Den første påvisningen av influensa A (H5N1) hos mennesker i USA ble identifisert i april 2022, hos en person som var involvert i å tømme fugler ved et kommersielt fjærkreanlegg i Colorado (9)

Tidligere ble det rapportert om små klynger av A (H5) virusinfeksjoner, inkludert noen som involverte helsepersonell, der begrenset overføring fra menneske til menneske ikke kunne utelukkes; derimot, vedvarende overføring fra menneske til menneske er ikke blitt oppdaget. I dette tilfellet hadde saken direkte kontakt med kyr som antas å være infisert med A (H5N1) virus, og det er ikke påvist ytterligere menneskelige tilfeller forbundet med denne hendelsen.

Folkehelsespons

Lokale og nasjonale helsemyndigheter iverksatte følgende folkehelsetiltak (1,10):

  • Folkehelsetjenestemenn gjennomfører overvåkningsaktiviteter i Texas som svar på denne oppdagelsen.
  • US CDC samarbeider med statlige helseavdelinger for å overvåke arbeidere som kan ha vært i kontakt med smittede eller potensielt infiserte fugler / dyr og teste de menneskene som utvikler symptomer.
  • US CDC har gitt ut anbefalinger for publikum om å unngå ubeskyttet kontakt med syke eller dyr, inkludert ville fugler, fjørfe, andre husdyrfugler og andre ville eller husdyr, samt dyrepynt, forsøpling eller materialer forurenset av fugler eller andre dyr med mistenkt eller bekreftet HPAI A (H5N1) virusinfeksjon.
  • US CDC har gitt anbefalinger for å unngå forbruk av rå eller underkokt mat eller beslektede, ukokt matprodukter, for eksempel upasteurisert (rå) melk eller råost, fra dyr med mistenkt eller bekreftet infeksjon med HPAI A (H5N1) virus. 

USA har et robust overvåkingssystem som er designet for å dempe spredningen av dyresykdommer, og derved beskytte folkehelsen og opprettholde en trygg matforsyning til innenlandske og internasjonale markeder. Det amerikanske overvåkingssystemet inkluderer et nasjonalt nettverk av grensevernpersonell i inngangshavner (1).

WHOs risikovurdering

Denne menneskelige saken ble angivelig utsatt for melkekveg i Texas, der HPAI A (H5N1) nylig er bekreftet i melkebesetninger.

Fra 2003 til 1. april 2024 er det rapportert om totalt 889 tilfeller og 463 (CFR 52%) forårsaket av influensa A (H5N1) virus over hele verden fra 23 land. Den sist rapporterte saken hos mennesker før den aktuelle saken, var i mars 2024 i Vietnam (11). Den menneskelige saken i Texas er den fjerde rapportert i regionen Amerika, den siste saken som ble rapportert i Chile i mars 2023 (12).

Hver gang aviær influensavirus sirkulerer hos fugler, er det fare for sporadiske infeksjoner hos pattedyr og mennesker på grunn av eksponering for infiserte dyr (inkludert husdyr), eller forurensede miljøer, og dermed, ytterligere menneskelige saker er ikke uventede.  Influensa Det er sjelden rapportert om infeksjon hos storfe og spredt blant melkefebesetninger i fire amerikanske. Statene blir vurdert. Tidligere har det vært menneskelige infeksjoner med andre aviær influensatyper etter eksponering for infiserte pattedyr.

Siden viruset ikke har fått mutasjoner som letter overføring blant mennesker og basert på tilgjengelig informasjon, WHO vurderer folkehelserisikoen for den generelle befolkningen som dette viruset utgjør for å være lav, og for yrkesutsatte personer anses risikoen for infeksjon som lav til moderat.

Det er ingen spesifikke for å forhindre influensa A ( H5N1 ) virusinfeksjon hos mennesker. Kandidatvaksiner for å forhindre H5-infeksjon hos mennesker er utviklet for pandemisk beredskapsformål. Nær analyse av den epidemiologiske situasjonen, ytterligere karakterisering av de nyeste virusene ( fra menneskelige tilfeller og dyr ) og omfattende undersøkelser rundt menneskelige tilfeller er avgjørende for å vurdere tilhørende risiko og for å justere risikostyringstiltak på en rettidig måte. 

Om nødvendig vil risikovurderingen bli gjennomgått dersom ytterligere epidemiologisk eller virologisk informasjon blir tilgjengelig.

HVEM Råd

Denne saken endrer ikke de gjeldende WHOs anbefalinger om folkehelsetiltak og overvåking av influensa. Etablering og overvåking av omfanget av influensa A (H5N1) virus i melkebesetninger i de berørte lokalitetene i landet, bør informere om endringer i den pågående risikovurderingen.

På grunn av den kontinuerlige utviklingen av influensavirus, fortsetter WHO å understreke viktigheten av global overvåking for å oppdage og overvåke virologisk, epidemiologiske og kliniske endringer assosiert med nye eller sirkulerende influensavirus som kan påvirke menneskers (eller dyrs) helse og rettidig virusdeling for risikovurdering. 

Når det har vært eksponering for mennesker for et kjent utbrudd av et influensa A-virus i eller når det har vært et identifisert menneskelig tilfelle av infeksjon med et slikt virus, forbedret overvåking i potensielt utsatte menneskelige befolkninger blir nødvendig. Forbedret overvåking bør vurdere helsevesenet som søker atferd hos befolkningen, og kan omfatte en rekke aktive og passive helsetjenester og / eller samfunnsbaserte tilnærminger, inkludert: forbedret overvåking i lokale influensalignende sykdommer (ILI) / alvorlig akutt luftveisinfeksjon (SARI) systemer, aktiv screening på sykehus og av grupper som kan ha høyere yrkesrisiko for eksponering, og inkludering av andre kilder som tradisjonelle healere, private utøvere og private diagnostiske .

I tilfelle av en bekreftet eller mistenkt infeksjon hos mennesker forårsaket av et nytt influensa A-virus med pandemipotensial, inkludert aviær influensavirus, en grundig epidemiologisk undersøkelse (selv mens du venter på de bekreftende laboratorieresultatene) av historien om eksponering for dyr, reise og kontaktsporing. Den epidemiologiske undersøkelsen bør omfatte tidlig identifisering av uvanlige hendelser som kan signalisere overføring fra person til person av det nye viruset og kliniske prøver samlet inn fra tid og sted som saken skjedde skulle testes og sendes til et WHOs samarbeidssenter for videre karakterisering. 

Reisende til land med kjente utbrudd av animalsk influensa bør unngå gårder, kontakt med dyr i levende dyremarkeder, inn i områder der dyr kan slaktes, eller kontakt med overflater som ser ut til å være forurenset med avføring fra dyr. Reisende bør også vaske hendene ofte med såpe og vann. Reisende bør følge god matsikkerhet og god mathygiene. Hvis infiserte individer fra berørte områder reiser internasjonalt, kan infeksjonen deres oppdages i et annet land under reise eller etter ankomst. Hvis dette skulle skje, anses ytterligere på samfunnsnivå som lite sannsynlig, da dette viruset ikke har fått evnen til å overføre lett blant mennesker. 

Alle menneskelige infeksjoner forårsaket av en ny influensa A-virusundertype er varslende i henhold til International Health Regulations (IHR) og statspartene i IHR (2005) er pålagt å umiddelbart varsle WHO om ethvert laboratoriebekreftet tilfelle av en nylig infeksjon hos mennesker forårsaket av et influensa A-virus med potensial til å forårsake en pandemi. Bevis for sykdom er ikke nødvendig for denne rapporten. 

WHO anbefaler ikke spesiell reisende screening ved inngangspunkter eller begrensninger angående dagens situasjon for influensavirus ved grensesnittet mellom mennesker og dyr. 

Mer informasjon

  1. United States of America International Health Regulations National Brennpunkt. E-postkommunikasjon datert 2. april 2024. D.C.; 2024. Upublisert.
  2. Sentre for sykdomskontroll og forebygging. Teknisk oppdatering: Sammendragsanalyse av genetiske sekvenser av svært patogene fugleinfluensa A (H5N1) virus i Texas: CDC-US: 2024. Tilgjengelig fra: https://www.cdc.gov/flu/avianflu/spotlights/2023-2024/h5n1-analysis-texas.htm
  3. Sreenivasan CC, Thomas M, Kaushik RS, Wang D, Li F. Influensa A i storfe: A Narrative Literature Review. Virus. 2019; 11 (6): 561. Tilgjengelig fra:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6631717/
  4. Sentre for sykdomskontroll og forebygging. Svært patogen aviær influensa A (H5N1) virusinfeksjon rapportert i en person i USA. Atlanta: CDC-USA: 2024. Tilgjengelig fra:  https://www.cdc.gov/media/releases/2024/p0401-avian-flu.html
  5. USAs avdeling for inspeksjonstjeneste for landbruk, dyr og planter. Federal and State Veterinary, Public Health Agencies Del oppdatering om HPAI-deteksjon i Kansas, Texas Dairy Herds. Washington, D.C: USDA; 2024. Tilgjengelig fra: https://www.aphis.usda.gov/news/agency-announcements/federal-state-veterinary-public-health-agencies-share-update-hpai
  6. USAs avdeling for inspeksjonstjeneste for landbruk, dyr og planter. USDA, FDA og CDC Deloppdatering om HPAI-deteksjoner i meieri storfe. Washington, D.C: USDA; 2024. Tilgjengelig fra: https://www.aphis.usda.gov/news/agency-announcements/usda-fda-cdc-share-update-hpai-detections-dairy-cattle
  7.  USAs avdeling for inspeksjonstjeneste for landbruk, dyr og planter. Høyt patogen aviær influensa (HPAI) deteksjoner i husdyr. Washington, D.C: USDA; 2024. Tilgjengelig fra:https://www.aphis.usda.gov/livestock-poultry-disease/avian/avian-influenza/hpai-detections/livestock
  8. USAs avdeling for inspeksjonstjeneste for landbruk, dyr og planter. Påvisning av svært patogen aviær influensa. Washington, D.C: USDA; 2024. Tilgjengelig fra: https://www.aphis.usda.gov/livestock-poultry-disease/avian/avian-influenza/hpai-detections
  9. Verdens helseorganisasjon. Disease Outbreak News; Avian Influenza A (H5N1) – USA. Genève: WHO; 2022. Tilgjengelig fra:  https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON379
  10. Sentre for sykdomskontroll og forebygging. Svært patogen aviær influensa A (H5N1) virus hos dyr: Midlertidige anbefalinger for forebygging, overvåking og folkehelseundersøkelser: CDC-USA: 2024. Tilgjengelig fra: https://www.cdc.gov/flu/avianflu/hpai/hpai-interim-recommendations.html
  11.  Verdens helseorganisasjon. Kumulativt antall bekreftede menneskelige tilfeller av aviær influensa A (H5N1) rapportert til WHO. Genève: WHO; 2024. Tilgjengelig fra:  https://www.who.int/publications/m/item/cumulative-number-of-confirmed-human-cases-for-avian-influenza-a(h5n1)-reported-to-who–2003-2024-26-february-2024
  12. Pan American Health Organization / World Health Organization. Epidemiologisk oppdatering Utbrudd av aviær influensa forårsaket av influensa A (H5N1) i regionen Amerika, 18. mai 2023. Washington, D.C .: PAHO / WHO; 2023. Tilgjengelig fra: https://www.paho.org/en/documents/epidemiological-update-outbreaks-avian-influenza-caused-influenza-ah5n1-region-americas

Ytterligere informasjon

Citable referanse: Verdens helseorganisasjon (9. april 2024). Disease Outbreak News; Avian Influenza A (H5N1) – USA. Tilgjengelig på: http://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/iten/2024-DON512

Denne rapporten ble revidert 10. april 2024 for å tydeliggjøre kilden til den menneskelige infeksjonen.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.