Hvordan Kina bruker geoengineering for å forfølge en hybrid krigføringsstrategi

Kinas økende evne til å endre og manipulere det fysiske miljøet kan bidra til å fremme sine geopolitiske ambisjoner.Av 

Kunal Sharma31. januar 2023   

Hvordan Kina bruker geoengineering for å forfølge en hybrid krigføringsstrategi
The Gate of Heavenly Peace i Beijing, , ved solnedgang.Kreditt: Depositphotos

Geografi spiller en kritisk rolle i utformingen av politikken i en region. Den ujevne fordelingen av naturressurser påvirker til tider det regionale politiske landskapet enormt. Men i større grad enn noen gang før, kan disse naturressursene finjusteres i henhold til et lands krav på nær til mellomlang sikt gjennom forskjellige -teknikker.

Geoengineering refererer til storstilt manipulering av en spesifikk prosess som er sentral for å kontrollere og kanalisere jordens ressurser, for eksempel hav, elver, jord og atmosfære. Disse teknikkene gjennomgår en rask utvikling først og fremst for å oppnå bærekraftig utvikling innen landbruk, vannressursforvaltning, energiproduksjon, navigasjon, tilkobling og klimaendring. Dessverre er bruken av disse geoengineering-teknikkene ikke begrenset til slike edle mål; de kan også utnyttes for å dominere eller underkaste andre land i en viss region.

Kina har vedtatt en strategi for hybrid krigføring mot land som det anser som fiendtlig eller potensielt fiendtlig. Geoengineering har potensial til å bli et verktøy for endring av spillet for Peking implementering av en hybrid krigføringsstrategi, spesielt i Kinas nabolag. Ulike geoengineering-teknikker kan forsterke Kinas gråsone-evner i et gitt teater og forme dens fremtidige strategi innen regional geopolitikk. Det er tre viktigste geoengineering-teknikker som har styrket Kinas eller hybrid krigføringsevne.

Værmodifisering

I følge en uttalelse fra Kinas statsråd er landet forpliktet til å bringe rundt 5,5 millioner kvadratkilometer av sitt landområde under sitt værmodifiseringsprogram innen 2025. Mye av dette innebærer prosessen med “ skyfrø. ” Kina hevder å ha utviklet denne teknologien for å øke landbruksproduktiviteten og forhindre naturkatastrofer som tørke og flom. Imidlertid kan virkningen av skysåing sees utenfor Kinas grenser, som det kan forstyrre den normale monsunen i naboland som India, Myanmar, Vietnam, etc. Dette vil ha en negativ innvirkning på landbruket i disse landene, og potensielt øke til en form for “ rasestjeling. ”

Værmedisiner kan også brukes til å sabotere troppebevegelser og logistikkoperasjoner i grenseregionene ved kunstig å endre de regnfulle forholdene, noe som vil bremse motstanderens taktiske bevegelse på sanntidsbasis.

River Water Obstruction

Kina har fordelen av å være en øvre riparian stat for to store grenseoverskridende elver, Brahmaputra og Mekong. Disse elvene påvirker levebrødene til henholdsvis millioner av mennesker i Sør-Asia og Sørøst-Asia. De gir ikke bare ferskvann til fiskeri og landbruk, men hjelper også til å styrke navigasjonen og turismen i land som India, Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam.

Kina har konstruert mange store reservoarer på de øvre delene av begge elvene, med store kapasiteter for vannlagring og kraftproduksjon. Evnen til å kontrollere vannføringen gir Kina en strategisk fordel i forhold til de lavere riparian-landene. Den plutselige strømmen av store mengder lagret elvevann har potensial til å destabilisere de nedre riparian-landene, noe som påvirker deres levebrød og matsikkerhet.

Bygging av kunstige øyer

Sør-Kinahavet har vært utsatt for spenning de siste to tiårene, først og fremst på grunn av Kinas ulovlige påstander om det meste av den viktige vannveien. Disse påstandene blir utfordret av mange land i regionen som deler maritime grenser med Kina, som Filippinene, Vietnam, Brunei, Malaysia, Indonesia og Taiwan. Disse landene orker ikke å miste tilgangen til sine eksklusive økonomiske soner, som inneholder store mengder mineraler og hydrokarboner. I tillegg er mange nasjoner også motvillige til å gå på akkord med prinsippet om navigasjonsfrihet, da nesten 60 prosent av de globale maritime handelsovergangene gjennom Sør-Kinahavet.

Regionens geostrategiske betydning har fått Kina til å utføre krenkende aktiviteter som bygging av kunstige øyer på skjærene og andre funksjoner som den kontrollerer. Disse kunstig konstruerte øyene utvikles som militærbaser for People's Liberation Army Navy ( PLAN ) under sin strategi for nektelse av området. Denne strategien tar sikte på å forhindre ekstern militær intervensjon i det omstridte vannet. Den uhindrede konstruksjonen av disse øyene de siste årene fremhever Pekings åpenbare ignorering av kjennelsen fra Den internasjonale domstolen i 2016 ( ICJ ), som avviste Kinas påstander om Sør-Kinahavet. Disse øyene undergraver andre lands autonomi til å drive legitim maritim virksomhet i vannveien, som i dag fungerer som en maritim buffer mellom de indiske havene og Stillehavet.

Kinas nåværende og potensielle bruk av geoengineering-teknikker for å manipulere og sette reglene som er relevante for å opprettholde den internasjonale ordenen i fare, er et spørsmål som ikke kan overses. I tillegg kan slike teknikker også sabotere den globale klimaendringsinnsatsen. Uklarheten i tilgjengelige data angående miljøforgreninger av Kinas bruk av geoengineering-teknikker hindrer formuleringen av en effektiv kampstrategi for som kan vedtas på et regionalt eller globalt nivå.

Foreløpig er det ingen formell avtale eller konvensjon angående geoengineering. Multilaterale fora som FNs rammekonvensjon om klimaendringer og konvensjon om biologisk mangfold og globale institusjoner som Verdens meteorologiske organisasjon bør komme med et sett miljøstandarder å forme utviklingen av geoengineering-prosjekter. En gjennomsiktig mekanisme for deling av data om den samlede effekten av geoengineering på miljø og økologi bør også institusjonaliseres og gjøres tilgjengelig for alle interessenter, inkludert regjeringer, forskere, aktivister, privat sektor, og så videre. Dette kan ikke oppnås uten enstemmig fra verdenssamfunnet –, og kanskje bør Kinas naboer proaktivt lede anklagen.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.