Stratotanker USAF Oppdal-Otta kl. 12.30 11.03 2024.

Boeing KC-135 Stratotanker er en militær eiendel som har tjent som ryggraden i USAs flyvåpen‘ s (USAFs) luftpåfyllingsflåte i over seks tiår. Det er et allsidig fly som spiller en avgjørende rolle i å utvide det operative spekteret av militær jetfly, slik at de kan utføre langdistanseoppdrag uten behov for hyppige tankstopp.  

KC-135 Stratotanker har en rik historie, pluss avansert avionikk, unike misjonsevner og en særegen design, noe som gjør den til en uunnværlig ressurs i militære operasjoner over hele verden.

Historie 

Opprettelsen av KC-135 Stratotanker går tilbake til begynnelsen av 1950-tallet da USAF anerkjente behovet for et dedikert flypåfyllingsfly. Boeing ble tildelt en kontrakt i 1954 for å utvikle KC-135, basert på utformingen av Boeing 367-80, som til slutt utviklet seg til den berømte Boeing 707 flyselskapet.  

Den første produserte KC-135A Stratotanker gjorde sin jomfrutur 31. august 1956, og den gikk i tjeneste med USAF i juni 1957. 

Robin Guess / Shutterstock 

KC-135 Stratotankers oppdrag  

KC-135 Stratotankers primære oppdrag er tanking. Utstyrt med en utvidbar flygende bom, kan flyet overføre drivstoff til andre fly under flyging, inkludert jagerfly, bombefly og rekognoseringsfly.  

Denne muligheten forbedrer rekkevidden, utholdenheten og fleksibiliteten til militære fly betydelig, slik at de kan holde seg i luften i lengre perioder og nå fjerne mål uten behov for ytterligere tankstopp. I tillegg kan KC-135 transportere passasjerer og last når det er nødvendig, noe som gjør det til en multi-rolle eiendel. 

Funksjoner og design 

KC-135 Stratotanker har et meget særegent design, med feide vinger og fire turbofanmotorer montert under vingene. Flyet har en robust flyramme som gjør at den tåler påkjenningene fra luft-til-luft tanking. Den kan bære opptil 200 000 pund ( 90,718 kilo ) drivstoff, lagret i tanker plassert i vingene og midtkroppen. Den utvidbare flygende bommen, som ligger på baksiden av flyet, styres av en bomoperatør, som leder den inn i mottakende fly for drivstoffoverføring. 

deepboring / Shutterstock 

avionics 

Gjennom årene har luftfartssystemene på KC-135 Stratotanker gjennomgått betydelige oppgraderinger for å holde tritt med teknologiske fremskritt. I dag har flyene avanserte navigasjons- og kommunikasjonssystemer, inkludert treghetsnavigering, GPS (global positioning systems) og sikkert kommunikasjonsutstyr. 

Den siste oppgraderingen, Block 45-programmet fra 2016, innebar å erstatte analoge instrumenter med en ny glass cockpit digital skjerm, radiohøydemåler, digital autopilot, digital flydirektør og datamaskinoppdateringer. Denne oppgraderingen forbedrer funksjonaliteten og bringer KC-135 i tråd med moderne luftfartsstandarder. 

Tekniske spesifikasjoner for KC-135R 

spesifikasjon detaljer 
Lengde 41,53 m 
Wingspan 39,88 m 
Høyde 12,70 m 
Drivstoffkapasitet 200 000 pund (90 718 kg) 
Maksimal startvekt 322 500 pund (146 284 kg) 
Maksimal hastighet 504 knop (6580 mph, 933 km / t, Mach 0,9) 
Område 1.303 nautiske mil (2.414 km) med 68.039 kg drivstoff 
motorer Fire CFM International CFM56 turbofaner, 21.600 lbf (96,2 kN) skyver hver 
Mannskap Tre (pilot, co-pilot, bomoperatør og i noen oppdrag en navigator) 
Kapasitet opptil 80 passasjerer, 38 000 kg eller 6 (463L) hovedpaller 
Tjenestetak 15.000 fot 

varianter 

KC-135 Stratotanker har flere varianter, hver med spesifikke modifikasjoner for å oppfylle forskjellige oppdragskrav.  

Noen av de bemerkelsesverdige variantene inkluderer: 

Boeing EC-135 

Boeing EC-135 var en luftbåren kommandopost og kommunikasjonsreléfly. Flyet ble introdusert i 1965 og ble pensjonist i 2000. Den ble spesielt designet for å gi strategiske kommando- og kontrollfunksjoner under kritiske situasjoner. EC-135 var utstyrt med avanserte kommunikasjonssystemer, slik at den kunne fungere som et mobilt kommandosenter og koordinere operasjoner i luften. Det spilte en viktig rolle i å sikre effektiv kommunikasjons- og beslutningsevne for militære ledere. 

Boeing NC-135 

Boeing NC-135 er en variant av KC-135 som ble modifisert for spesielle - og evalueringsformål. Det fungerer som en testbed for forskjellige systemer og teknologier, slik at forskere og ingeniører kan utføre eksperimenter og samle data under flyging. NC-135 brukes til testing av ny luftfart, sensorer og annet utstyr som senere vil bli integrert i andre fly. 

Boeing OC-135B Open Skies 

Boeing OC-135B Open Skies-flyet var en del av et internasjonalt program kjent som Open Skies-traktaten. Boeing OC-135B ble introdusert i 1993 og ble pensjonist i 2021. Den ble brukt til ubevæpnede observasjonsflyvninger over territoriene til deltakende land for å fremme åpenhet og tillitsskapende tiltak. OC-135B var utstyrt med spesialiserte kameraer og sensorer for å fange opp bilder og data under disse observasjonsoppdragene, og sikre overholdelse av traktaten. 

Boeing RC-135 

Boeing RC-135 er en familie av rekognoseringsfly brukt av USAF til etterretningssamling og overvåkningsoppdrag. RC-135-variantene er utstyrt med avanserte sensorsuiter, kommunikasjonssystemer og oppdragsspesifikt utstyr for å utføre sine roller effektivt. De brukes til signalintelligens (SIGINT), elektronisk etterretning (ELINT) og andre rekognoseringsoppdrag, og gir kritisk informasjon til militære etterretningsformål. 

Boeing WC-135 Constant Phoenix 

Boeing WC-135 Constant Phoenix er et spesialisert fly som brukes til atmosfærisk prøvetaking og overvåking. Den er designet for å oppdage og analysere atmosfæriske partikler og gasser, inkludert radioaktive isotoper, som en del av sin rolle i oppdagelsen av atomeksplosjoner. WC-135 er utstyrt med spesialisert utstyr og sensorer for å samle luftprøver og gi data for analyse, noe som bidrar til å sikre samsvar med internasjonale våpenkontrollavtaler. 

A330 MRTT/KC-30A Voyager

A330 MRTT, også kjent som KC-30A Voyager, er et neste generasjons lufttankskip og transportfly basert på Airbus A330 flyselskap. Det brukes først og fremst til tanking av luft, slik at det kan utvide det operative området og utholdenheten til andre militære fly, for eksempel jagerfly, bombefly og rekognoseringsfly. I tillegg fungerer det som et flerrolle transportfly som er i stand til å frakte passasjerer, last og utføre medisinske evakueringsoppdrag.

Operatører og bruker 

KC-135 Stratotanker drives primært av USAF. Det fungerer som en kritisk eiendel for USAFs Air Mobility Command, og gir til luftpåfylling til et bredt spekter av militære fly. I tillegg til USAF, flere andre land, inkludert FrankrikeTyrkia, og Chile, fremdeles betjene KC-135 Stratotankers eller derivater, noe som ytterligere fremhever flyets internasjonale betydning.  

Boykov / Shutterstock 

Enhetskostnad 

Enhetskostnaden for en KC-135 Stratotanker varierer avhengig av den spesifikke varianten og konfigurasjonen. I september 2021 var de omtrentlige kostnadene for en ny KC-135R rundt $62,2 millioner.

Fremover 

Mens KC-135 Stratotanker har vært en arbeidshest i mange tiår, har dens alder og de utviklende operasjonelle kravene til moderne luftstyrker ført til utviklingen av neste generasjons luftpåfyllingsplattformer. Arbeidet pågår og nye, avanserte tankfly, for eksempel Boeing KC-46 Pegasus vil gradvis erstatte den aldrende KC-135 flåten. Det amerikanske har allerede bestilt 179 KC-46A Pegasus-fly, som vil bli levert gradvis innen 2027.  

 
Imidlertid forventes KC-135 å være i drift i overskuelig fremtid, og oppfylle kritiske behov for luftpåfylling inntil overgangen til nyere er fullført. 

https://youtube.com/watch?v=A4-1aEhEC9Q%3Ffeature%3Doembed

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.