Skal politiet settes inn for å sikre forurenserne?

EINAR FLYDAL

(illustrasjonsfoto, Sveriges radio)

I fikk det lokale strømnettselskapet hjelp fra politiet da det skulle installeres strømmåler i hjemmet til Solveig Silverin.

I er aksjonen Vi tar AMS-målerne for retten! avsluttet, og i dag ble omsider de siste utgiftene til saken betalt. Vi har planer for de midlene som er til overs … 

Hvem er så denne farlige svensken og hvilken trussel mot samfunnet og montørene utgjør hun?

Solveig Silverin er en uføretrygdet tidligere miljørådgiver i offentlig forvaltning. Etter at hun ble sterkt el-overfølsom og måtte skaffe seg bolig så skjermet som mulig, har hun også skaffet seg særdeles stor kunnskap om menneskeskapte elektromagnetiske felt og helsevirkninger. Gjennom mange år har hun nå plaget myndighetene med sine opplysende og omfattende utredninger og klager, og samtidig informert og propagandert.

Ikke minst har hun klaget over de nye AMS-målerne («smarte» strømmålerne) som nå installeres Sverige rundt. Hun har klaget, forsøkt å reise sak, appellert til fornuften ved å legge fram forskning – og hun har ropt så høyt hun har kunne gjennom sin blogg. Til ingen nytte. For i Sverige er det ikke adgang til fritak, slik vi har fått til i Norge, og slik det så langt har vært i svært mange andre land.

Nå skriver Solveig til meg:

«De satte in mätaren den 25 januari och jag mår rätt dåligt nu. Polisen var här på min fastighet och skyddade installatören mot mig som äger fastigheten. Det är ett sånt starkt övergrepp både på min hälsa och egendom.

… I hela huset sprids strålningen trots att jag har avskärmade och jordade kablar.»

Av grunner jeg ikke kjenner til, har man ikke i Sverige lykkes med å få til noen fritaksmulighet. Til tross for at el-overfølsomhet er definert som et handicap. Og man har ikke fått samlet ressurser til noen store og tunge rettssaker, slik vi har klart i Norge. Det er synd, for når måleren først er montert, er det saksøker som har bevisbyrden, og slik jussen og forskningen nå en gang er, er det langt vanskeligere å legge fram solid forskning som kan overbevise en fagjury om at målerne ikke skader, enn å legge fram solid forskning som viser at slik stråling faktisk gir helseplager til en del mennesker, og er generelt uheldige for oss alle – miljøet innbefattet.

Hvor Solveig Silverin og de mange andre hundre el-overfølsomme skal gjøre av seg, og hvor sommerfugler, småfugl, hamstere, hunder og katter som plages skal bli av, ser tydeligvis ikke nettselskapene og myndighetene som sitt problem. I stedet setter de inn polisen for å beskytte dem som skal installere den invaderende teknologien.

Det får meg til å tenke på advarsler som jeg, gjennom et yrkesliv preget av teknologiens muligheter, har lest mot en ny form for overdreven teknologibruk som gjør urimelige inngrep i menneskets frihet og fører til mistillit mot stat og forvaltning. Jeg ser at Mattias Desmet, professor i klinisk psykologi, Universitetet i Gent, nylig var ute med en slik. og advarte om at demokratiet slik vi kjenner det, blir ofret på veien inn i et slags -framdrevet diktatur.

Tilbake til norske forhold: Som skrevet er aksjonen Vi tar AMS-målerne for retten! avsluttet. Nettsidene med råd og tips, maler og kilder er oppdatert i dag. Regnskap kommer etter hvert når jeg får tid etter en måneds ferie. De midlene som er igjen etter at all gjeld er betalt, rundt 35.000, vil bli brukt til å samle ekspertise på skitten strøm for å forsøke å finne best mulige og mest mulig generelle løsninger som både næringsliv og privatpersoner som er plaget, kan ta i bruk.

De som fortsatt har noe utestående, kan bidra til dette om de ønsker, men vi avslutter herved alle purringer og avslutter regnskapene for aksjonen så snart som praktisk mulig.

Einar Flydal, fortsatt 31. januar 2024

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.