Auroras sprengte et 250 mil bredt hull i jordens ozonlag

Av 

Elizabeth Rayne

 publisert1 dag siden

Auroras setter i gang spektakulære lysshow på nattehimmelen, men de kan også påvirke ozonlaget.

grønne nordlysbølger over jorden

Fantastiske nordlys danser over jorden i denne fantastiske utsikten fra en astronaut på den internasjonale romstasjonen. Ny forskning tyder på at nordlys samhandler med jordens ozonlag. (Bildekreditt: NASA/Bob Hines)

Auroras setter i gang spektakulære lysshow på nattehimmelen, men de lyser også opp en annen grunn til at ozonlaget blir spist bort.

Selv om mennesker har skylden for mye av ozonlagets utarming, har observasjoner av en type nordlys kjent som en isolert proton nordlys avslørt en årsak til ozonnedbrytning som kommer fra verdensrommet: Ladede partikler i plasma rapet ut av solflammer og utstøting av koronal masse . også fortsette å gnage i ozonlaget. Før nå var påvirkningen av disse partiklene bare vagt kjent.

Nå har et internasjonalt forskerteam funnet ut at effektene av isolerte proton-auroras forårsaket et nesten 250 mil bredt (400 kilometer) hull i ozonlaget, som gapte rett under der en nordlys oppsto. Det meste av ozonen forsvant i løpet av omtrent en og en halv time. Forskerne hadde ikke forventet at på langt nær så mye ozon skulle brytes ned i kjølvannet av dette fenomenet, forklarte de i en uttalelse .

En grafikk av jorden som viser samspillet mellom nordlys og ozonlaget utarming.
Denne grafikken viser banen til høyenergipartikler og hvordan de kan lage lokale hull i jordens ozonlag samtidig som de utløser nordlys.(Bildekreditt: Kanazawa University)

Isolerte protonauroras er kanskje ikke så prangende som nordlyset og deres sørlige motstykke, men de er fortsatt synlige for det menneskelige øyet. Et angrep av plasma frigjort av solen bringer svært energiske ioner og elektroner med seg. Slike partikler ender opp i jordens indre og ytre Van Allen-strålingsbelter , som hindrer partiklene i å bombardere planeten direkte og gjøre den om til en sol-sprengt ødemark som Mars . 

Partikler som kommer til det indre strålingsbeltet kan rote med jordens atmosfære når de sniker seg inn i magnetfeltlinjer. Nitrogen- og hydrogenoksidene som frigjøres ved partiklenes interaksjoner med atmosfæren bryter ned ozon. Dette gjelder imidlertid kun for ozonlaget i mesosfæren; det mer kritiske laget under, stratosfæren, forblir upåvirket. Isolerte protonauroras påvirker imidlertid jorden på andre måter.

“[Elektronnedfall] fra jordens strålingsbelte spiller en viktig rolle i mesosfærisk ozontap som en sammenheng mellom romvær og klimasystemet,” skrev forskerne i en studie som beskrev funnene deres.

Klikk her for flere Space.com-videoer…LUKK

0 seconds of 1 minute, 15 secondsVolum 0 %SPILL LYDRELATERTE HISTORIER:

— Disse astronautbildene av nordlys sett fra verdensrommet er bare betagende

— Ozonhull tre ganger så stort som Grønland åpner seg over Nordpolen

— Se nordlys male himmelen over jorden i disse fantastiske astronautbildene og videoen

Selv om skaden som er igjen i mesosfærisk ozon reparerer seg selv raskere enn hull i stratosfærisk ozon (som ofte er forårsaket av menneskelig aktivitet), påvirker isolerte protonauroras fortsatt endringer i atmosfæren. Romvær kan forårsake feil i satellitter og elektrisk infrastruktur, og ladede partikler er en fare for astronauter.

Funnene vil hjelpe forskerne å forutsi svingninger i romværet som muligens kan påvirke planetens atmosfære.

Forskningen ble publisert 11. oktober i tidsskriftet Scientific Reports(åpnes i ny fane).

Følg oss på Twitter @Spacedotcom(åpnes i ny fane)eller på Facebook(åpnes i ny fane).  

Bli med i romforaene våre for å fortsette å snakke om d

Legg igjen en kommentar