Den siste solformørkelsen i 2022 er 25. oktober. Her er hva du kan forvente. Oslo området start ca kl. 11.00

Av 

Joe Rao

 publisertabout 11 hours ago

Den nye månen vil gå i bane mellom solen og jorden, og forårsake en delvis solformørkelse.

NASAs Solar Dynamics Observatory fanget en solformørkelse 29. juni 2022.

(Bildekreditt: /SDO/AIA/LMSAL)

I løpet av de neste par ukene vil to formørkelser finne sted. Tidlig på morgenen tirsdag 8. november vil månen stupe fullstendig inn i jordens skygge og produsere en total måneformørkelse som vil være synlig fra Nord-Amerika så vel som deler av Sør-Amerika, sentral- og øst-Asia, Australia og New York. Sjælland.  

Men som et forspill, to uker før denne hendelsen, tirsdag 25. oktober, vil nymånen gå i bane mellom solen og jorden , og forårsake en delvis solformørkelse . 

For å produsere denne kommende solformørkelsen , vil månens skygge skrape de nordlige polare områdene på jorden. Den vil være synlig fra en østlig del av Grønland og hele Island, så vel som det meste av (unntatt Portugal og de vestlige og sørlige delene av Spania), nordøst- og over store deler av Vest- og Sentral-Asia. Selv om du ikke bor i disse områdene, vil du heldigvis kunne se den delvise solformørkelsen på nettet takket være flere gratis livestreams. Vi vil også være vert for det gratis her på Space.com.

Relatert: Hvordan se den siste solformørkelsen i 2022 online
Mer: Alt å vite om solformørkelsen 25. oktober

Klikk her for flere Space.com-videoer…LUKK

0 seconds of 1 minute, 10 secondsVolum 0 %SPILL LYDSOLFORMØRKELSESBRILLER AVTALE

Lunt Solar Systems Solar Eclipse-briller - 5 stk
(Bildekreditt: Amazon)

Ser du etter solformørkelsesbriller til neste solformørkelse? Disse Lunt Solar Systems Solar Eclipse-brillene 5-pakning(åpnes i ny fane)er til salgs for 21 % rabatt til $7,41 og er ISO-sertifisert for sikker solformørkelsesvisning. Sjekk ut vår guide for hvordan du kan observere solen trygt for flere tips.

Den største formørkelsen – med nesten sju åttendedeler av solens diameter (86,2 %) skjult – skjer ved lokal solnedgang over den vestsibirske sletten nær byen Nizhnevertovsk (260 000 innbyggere), en av de rikeste byene i .

Resten av formørkelsessonen vil se mindre av solen dekket. For store deler av Øst-Europa, inkludert Vest-Russland, Finland og nordlige deler av og , samt Ladakh, Jammu og Kashmir i India, vil mer enn 60 % av solens diameter bli dekket av den forbipasserende nymånen . 

Over hele øst-sentral-Europa, inkludert Danmark, Polen, Romania, Balkan, samt det meste av Midtøsten og det vestlige India, reduseres formørkelsen til 40 % til 60 %. 

kart over delvis solformørkelsessynlighet i oktober 2022
Dette kartet over den delvise solformørkelsen 25. oktober 2022 ble laget av formørkelsesforsker Fred Espenak fra EclipseWise.com(åpnes i ny fane). Den gule linjen er banen for største formørkelse, med den grønne linjen som viser sikten i sør. Deler av Grønland og Island er posisjonert for det første møtet med formørkelsen.(Bildekreditt: Fred Espenak, EclipseWise.com/Google Maps)

25. OKTOBER SOLFORMØRKELSESBILDER

Solformørkelsen 30. april 2022 var synlig fra GOES-16-satellitten.
(Bildekreditt: NOAA)

Gi oss beskjed hvis du tar et bilde av den siste solformørkelsen i 2022! Du kan sende bilder og kommentarer til spacephotos@space.com .

For Island, så vel som store deler av Storbritannia, Tyskland, Øst-Frankrike, Italia, Hellas, Egypt og sørvest-India, reduseres omfanget ytterligere, ned til 40 % prosent, mens for det vestlige Frankrike, nordøst i Spania, Libya, Sudan, Etiopia og Somalia vil mindre enn 20 % av solens diameter være formørket. 

Faktisk, for noen tilfeller som Valencia, Spania og Alger, Algerie, vil kanten av månen bare forårsake en knapt merkbar bulk på den øvre delen av solskiven; Madrid er like utenfor formørkelsessonen og vil ikke se noe. Portugal er det eneste europeiske landet som vil bli stengt ute fra arrangementet, og ligger like utenfor synlighetssonen for formørkelse.

Et fotografi av en delvis solformørkelse sett over skyene.
Et fotografi av en delvis solformørkelse sett over skyene.(Bildekreditt: Phillip Jones/Getty Images)

For Vest-Europa er dette en morgenbegivenhet; middag for Sentral-Europa og tidlig ettermiddag for Øst-Europa. Går lenger øst, over det vestlige Russland og India, inntreffer formørkelsen i løpet av de sene dagene med solnedgang som griper inn for noen før showet avsluttes. Over det sentrale India, for eksempel, vil maksimal formørkelse falle sammen med solnedgang, mens lenger mot øst vil månen bare begynne å trenge inn på solskiven når den går ned.

For de stedene der mer enn halvparten av solens diameter vil dekkes, kan det diskuteres om dette vil være nok til merkbart å dempe himmelen og landskapet. Men noen kan fortsatt forsøke å registrere den gradvise falmingen og gjenopprettingen av sollys med sensitive fotografiske eksponeringsmålere. Disse kan settes til å se en lys vegg som vender direkte mot den delvis formørkede solen.

Vær forsiktig!

Klikk her for flere Space.com-videoer…Solformørkelse – Slik kan du trygt se den

0 seconds of 2 minutes, 30 secondsVolum 0 %SPILL LYDTIPS OM SOLFORMØRKELSE:

Soluna Solar Eclipse-briller
(Bildekreditt: Amazon)

— Slik observerer du solen trygt
— Gjør frokostblandingsboksen om til en formørkelsesprojektor
— Lag en trygg solprojektor med kikkert

I motsetning til en total solformørkelse, som konsentrerer spenningen til noen få flyktige minutter, kan en delvis formørkelse lett ses fra hvor enn man måtte være. Observasjoner kan gjøres med det blotte øye, kikkerter eller teleskoper av alle størrelser. Selvfølgelig, under enhver direkte observasjon av formørkelsen, må øyet eller kameraet beskyttes av tette filtre fra det intense lyset og varmen fra de fokuserte solstrålene. Husk at solen ikke er mindre farlig å se på under en delvis formørkelse enn på en vanlig solskinnsdag. Med mindre solen står veldig lavt og virker matt rød, ikke la deg friste til å myse på skuespillet eller stjele utrygge blikk bare fordi en del av solens overflate er blokkert av månen. 

Flere sikkerhetsdetaljer om hvordan du kan se formørkelser på en sikker måte, finner du i vår guide om hvordan du kan observere solen trygt .

Pinhole formørkelser

Klikk her for flere Space.com-videoer…Bygg din egen Eclipse Viewer

0 seconds of 2 minutes, 14 secondsVolum 0 %SPILL LYD

Personer som ikke forventer hendelsen vil sannsynligvis ikke legge merke til det, selv om noen kvelder ser den særegne formen på “nålehull”-bilder av solen kastet av trær og busker som fortsatt er i blad. Innendørs kan lukkede persienner i et solvendt vindu produsere rader med slike bilder, der sollys passerer gjennom små åpninger. 

Dessuten vil et lite hull gjennomboret i en mørk nyanse kaste et betydelig formørkelsesbilde på en vegg, et gulv eller en skjerm. Dermed kan selv en person som er innesperret innendørs se dette himmelfenomenet. Sjekk ut vår guide for hvordan du bygger et pinhole-kamera for solformørkelser for mer informasjon.

Lokale forhold

I tabellen nedenfor er lokale tider inkludert de største størrelsene på delvis formørkelse for femten utvalgte byer. Magnitude er brøkdelen av solens diameter dekket av månen. Bindestreker indikerer at solen er under horisonten.  

Disse beregningene ble gjort eksklusivt for Space.com av Joe Rao, ved å bruke nettstedet Eclipsewise.com(åpnes i ny fane) 

plasseringFormørkelsen begynnerMaksimal størrelseFormørkelsen slutter
Amsterdam11:0712:04 .33113:02
Athen12:3613:44 .37714:51
Berlin11:0912:14 .43513:19
Kairo12:0013:09 .36914:16
Kiev12:2313:37 .60714:50
London10:0810:59 .25811:51
Moskva12:2413:39 .70914:51
New Delhi16:2917:30 .542—-
11:0412:08 .50213:13
Paris11:1212:02 .23814:54
Reykjavik08:5821:46 .30610:35
Riyadh13:3114:42 .44715:47
Roma11:2612:21 .26213:19
Stockholm11:0812:15 .56313:23
Tasjkent15:2316:35 .747—-

Hvis du ser etter flere byer, har denne tabellen fra Fred Espenak detaljerte tider for formørkelsen(åpnes i ny fane).

Neste år: En “ring av ild” for Amerika! 

Mindre enn ett år fra nå, lørdag 14. oktober 2023(åpnes i ny fane), vil månens skygge sveipe over den vestlige halvkule og nesten fullstendig omslutte kontinentene i Nord- og Sør-Amerika. Enda viktigere er at banen til en ringformet eller “ring” formørkelse vil sveipe sørøstover gjennom vestlige og sørlige deler av USA, Yucatan-halvøya i Mexico og Mellom-Amerika og deretter over det sørlige Colombia og Nord-Brasil. Mens nesten en milliard mennesker vil være vitne til varierende grader av en delvis formørkelse, vil de som befinner seg i ringformørkelsen se solen forvandles til en ring av sollys som varer i opptil 5,3 minutter.

Men for mange vil 14. oktober også gi en repetisjon for den STORE begivenheten i 2024: The Great American Total Solar Eclipse , som vil finne sted 8. april samme år og vil krysse deler av Mexico, USA og Canada. Selv om den mangler mange fenomener som er særegne for en total formørkelse, gir en ringformet eller delvis formørkelse likevel en utmerket mulighet til å prøve ut instrumenter og prosedyrer. 

Det ser ut til at det er noen veldig spennende tider i vente. Merk av i kalenderen! 

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.