Spenninger som vokser i det arktiske luftrommet

Av Lucas Leiroz de AlmeidaGlobal Research, 28. mai 2021InfoBrics

Alle artikler om global forskning kan leses på 51 språk ved å aktivere rullegardinmenyen “Oversett nettsted” på det øverste banneret på hjemmesiden vår (skrivebordsversjon). 

Besøk og følg oss på Instagram på @crg_globalresearch.

***

Russland øker sin militære tilstedeværelse i Arktis, spesielt i luftrommet. Moskva sender Su-34-jagerbomber til regionen og lager forskjellige patruljestrategier etter en rekke aggressive angrep fra NATO-fly ved den nordlige grensen. Når det arktiske luftrommet blir et scenario for dristige militære manøvrer, øker spenningen betydelig, noe som gir bekymringer over hele verden.

19. april, etter å ha mottatt et varsel om et utenlandsk fly som nærmet seg nordgrensen, eskorterte en russisk MiG-31-jagerfly to utenlandske fly over Barentshavet. Begge flyene fløy farlig mot den russiske grensen. De var et P-8A Poseidon og et P-3C Orion, typisk patruljefly av henholdsvis US Navy og Norwegian Air Force. Det russiske flyet fulgte dem til de endret kurs og flyttet vekk fra grensen.

Denne uken fant en lignende begivenhet sted i samme region. 26. mai ble et nytt norsk P-3C-fly oppdaget som opererte farlige og aggressive manøvrer nær den russiske grensen, og igjen eskorterte et russisk MiG-31-fly det utenlandske flyet til det rykket vekk fra grensen. Disse episodene var ikke isolerte tilfeller, de hadde bare vært de mest alarmerende og farlige midt i flere hendelser med aggressive NATO-inntrengninger i luftrommet til den russiske grensen. De siste månedene har vestlige aktiviteter i Arktis økt betraktelig. NATOs militære jetfly vises ofte i den russiske sonen i Arktis for å gjennomføre etterretningsoperasjoner, og fanger inn data fra aktivitetene til den russiske nordflåten.

Moskva har kritisert handlingene til den vestlige militære alliansen. 17. mai kalte den russiske utenriksministeren Sergey Lavrov NATOs tiltak for “en støtende”. Vesten svarte og sa at Russland også har satt sammen sine aktiviteter i den arktiske regionen – noe som skal “rettferdiggjøre” Vesten for å sende flere fly for å “inspisere” den nordlige flåten.

Uansett om russiske aktiviteter øker eller ikke, er det faktisk ingen begrunnelse for NATOs aggressivitet. Russiske militære aktiviteter foregår innenfor rammen av det nasjonale territoriet, og det er ingen grunn til noe “utenlandsk tilsyn”. Også hver verdensmakt har en regional innflytelsessone utenfor sine grenser. Disse områdene er en viktig geopolitisk virkelighet som ikke kan sees bort fra noe land som verdsetter internasjonal fred og sikkerhet. Når NATO går videre på den russiske grensen for å “overvåke” russiske aktiviteter i Arktis, er det en reell fornærmelse mot Moskva.

Imidlertid har russiske aktiviteter i Arktis bare vokst som svar på NATOs tidligere fremskritt i regionen. Mer og mer investerer USA og Canada i militære aktiviteter i Arktis fordi det i tillegg til å være et område rikt på naturressurser, er den korteste ruten for dem å nå Russland – noe som gjør Nordpolen til et ekstremt strategisk område. USA og Canada får med seg denne strategien av europeiske land, hovedsakelig skandinaviske, som Norge, som også har en hurtig tilgangsvei til Russland på Nordpolen. I mange år forsømte USA den strategiske verdien av Arktis, mens Russland alltid har klart å være til stede i regionen. Kina har også en sterk militær tilstedeværelse i Arktis, med flere skip permanent utplassert der.

Som svar på Vesten har Moskva intensivert investeringene i den nordlige flåten i nyere tid, hovedsakelig med hensyn til luftlogistikk. Flere flystripe er blitt bygget eller restaurert, og Moskva planlegger fortsatt å investere nesten 70 millioner dollar på en flyplass på øya Kotelny i nær fremtid. Luft er den viktigste strategiske ruten for operasjoner i Arktis, med tanke på vanskeligheter med bevegelse i regionen. Enhver kamplogistikk på Nordpolen innebærer utstrakt bruk av luftrom, så det er ikke tilfeldig at Vesten nylig har utført så mange manøvrer i Arktis ved hjelp av fly: striden om Arktis foregår i luften – og den som dominerer luft vil kontrollere Nordpolen.

Det er også nødvendig å huske at okkupasjonen av Arktis er en del av amerikanske planer om å opprettholde en omslutningsstrategi mot Russland. Økningen i vestlige innfall i Arktis er bare en fortsettelse av det NATO har gjort lenge på den russiske grensen. Og mens denne amerikanske strategien vedvarer, som truer russisk sikkerhet, vil Moskva investere mer ressurser i å beskytte sine grenseområder – noe som betyr at spenningene i Arktis ikke vil ta slutt snart.

*

Merknad til leserne: Vennligst klikk på delingsknappene over eller under. Følg oss på Instagram, @crg_globalresearch. Send denne artikkelen til e-postlistene dine. Crosspost på bloggsiden din, internettfora. etc.

Lucas Leiroz er stipendiat i internasjonal rett ved Federal University of Rio de Janeiro.

Utvalgt bilde er fra InfoBrics

relaterte artikler

Arktis: Canada leder NATO-konfrontasjon med Russland

5. august 2009

Forberedelser for krig: NATOs etterretningsaktivitet rundt Russlands grenser

23. mai 2019

Cold War Games: NATO, “Friendly” Air Forces Brace for Large Arctic Drills. “En militær frykt for Russland”

26. mai 2015

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.