Miljødirektoratet har vært på Saugbrugs

Avvik etter tilsyn

AVVIK: Saugbrugs har fått fire avvik etter at Miljødirektoratet var på besøk i mars i år.FOTO: Hans Kristian Stensrud

AVVIK: SAUGBRUGS HAR FÅTT FIRE AVVIK ETTER AT MILJØDIREKTORATET VAR PÅ BESØK I MARS I ÅR.FOTO: HANS KRISTIAN STENSRUD

Miljødirektoratet meldte inn flere avvik etter et besøk ved Norske Skog Saugbrugs i mars.

Hans Kristian Stensrud

Virksomheten har mangler i forebyggende vedlikehold av vannmengdemåler.

Virksomhetens miljørisikovurdering har enkelte mangler.

Virksomheten lagrer farlig avfall uten kontroll med avrenning.

Virksomheten har gravd i forurenset grunn uten tillatelse.

– Norske Skog Saugbrugs må snarest rette opp avvik, skriver Miljødirektoratet i sin rapport etter tilsyn 30.–31. mars i år. Fristen for å dokumentere at avvikene er rettet, er satt til 31. oktober.

Avvikene, fire i tallet, ble avdekket under tilsynet. Dette er avvikene:

Ikke nødvendigvis enige

– Vi er ikke nødvendigvis helt enige i disse avvikene, men vi forholder oss selvfølgelig til hva de sier.

Det forteller Lisa Grimstad fra Saugbrugs. Hun sier videre at det er et par avvik de mener ikke er riktige. Blant annet det andre avviket, som sier at miljørisikovurderingen har enkelte mangler.

– Avviket går på at vi ikke har vurdert forhold knyttet til og ekstremvær. Det står ingenting om dette spesifikt i vår gjeldende utslippstillatelse. Vi har venta på en ny tillatelse i mange år. I en ny tillatelse vil det stå spesifikt, men det gjør det ikke i vår. Da mener vi at det ikke er et avvik.

Lagret farlig avfall

Et annet avvik gikk på at Saugbrugs lagret farlig avfall uten kontroll på avrenning. Dette skal dreie seg om et unntakstilfelle, som er rettet opp for en god stund siden.

Da Miljødirektoratet var her på tilsyn, mellomlagret vi noe befuktet, stabilisert og ikke-reaktiv flyveaske fra vår biobrenselkjele på vårt område

– Vår mottaker av flyveaske over flere år, kunne på et tidspunkt ikke ta imot asken, og vi måtte jobbe med flere andre mulige mottak for å levere. Nå leveres flyveasken vår både (både….hvilke andre mottakere?) til en samarbeidspartner innen sementindustrien i tillegg til NOAH som benytter asken i sin prosess.

Hva med vannbassenget(deponiet) inntil veien hvor sterk lukt av svovel/ lut kjennes tydelig. HVOR havner dette etterhvert?

Vurdert til ikke søknadspliktig

Det siste forholdet som er meldt inn som avvik, kommer som en følge av et gravearbeid som ble gjennomført i forbindelse med legging av varmeledning til skolebygget. Da gravde Saugbrugs ut et strekke på rundt 220 meter, og leverte 683 tonn med masser fra denne gravingen.

Før og underveis i gravingen ble det gjort målinger av massen. Miljødirektoratet vurderer at blyinnholdet i grunnen var såpass høy at gravearbeidet var søknadspliktig, og at det krevde en godkjent tiltaksplan.

Uansett hva man gjør på stedet vil miljøgifter forbli i jorden i nærområdet. Helt utrolig at Miljødirektoratet IKKE har kommet med restriksjoner om det området!

– Det ble gjort vurderinger underveis i prosjektet, og det ble vurdert til at arbeidet ikke var søknadspliktig. Vi styrker våre prosesser, for å sikre at vi gjør de riktige vurderingene på et senere tidspunkt.

Massen ble levert til et avfallsmottak, som «lettere forurenset masse», så behandlingen av massene er sånn sett riktig, men søknad og tiltaksplan mangler. (Hva med avfallsmottaket? Hvordan behandles det i mottaket? DET vet man lite om!)

– Ingenting av dette er utfordrende for oss. Vi forholder oss til konklusjonene i rapporten, og kommer til å sende Miljødirektoratet en skriftlig tilbakemelding på hvordan avvikene er rettet inn fristen , avslutter Grimstad.

Man kan spørre seg om det er tilfelle at flyveaske blir kjørt i tankvogner til Gardemoen? Noen som kan bekrefte/ avkrefte dette?

RED

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.