Hvor i all verden kommer dette skummet fra? Kanskje det kunne være en tanke å ta prøver av skummet? RED.

MYE SKUM: Slik så det ut i veikanten ved Stensbrua i Aremark på fylkesvei 21 sent i går kveld og natt. Mye skum lå ved veien. (Foto: Privat)

MYE SKUM: SLIK SÅ DET UT I VEIKANTEN VED STENSBRUA I PÅ FYLKESVEI 21 SENT I GÅR KVELD OG NATT. MYE SKUM LÅ VED VEIEN. (FOTO: PRIVAT)

Kjørte du mellom Halden og Aremark sent i går kveld og natt kan det være at du stusset over dette synet like ved Stensbrua.

Trine Bakke Eidissen

For like mellom Stensbrua og grusplassen like i nærheten var det masse skum. Like ved befinner det seg en jettegryte.

Nå lurer de som observerte skummet om det kommer fra jettegryta – eller om det bare samlet seg masse skum fra den lille «fossen» som følge av mye nedbør i går.

Ved første øyekast kunne det se ut som om det lå snø like ved veien, men det var altså skum. Og slik sett kunne det nesten se ut som om noen hadde laget skum med Zalo, men det har neppe skjedd på dette stedet.

Personen som tipset HA har aldri sett så store mengder skum her før.

Her kan du se nøyaktig hvor skummet ble observert.

HA tok kontakt med geolog Jack Lau for å høre om dette kan komme fra en jettegryte.

– Dette her har jeg ærlig talt ikke hørt om før. Det høres ut som det er et eller annet som kan ha fått vannet nede i jettegryta til å skumme. Samtidig skal ikke rent vann skumme, så det må ha vært forurenset på en aller annen måte. Dette kan være stoffer fra nedbør som har samlet seg i jettegryta gjennom mange år.

Jack Lau forklarer hvordan kan ha oppstått, hvis det kommer fra jettegryta.

– Se det for deg at du har en stein i bunnen av jettegryta som farer rundt dytter vannet ut til siden. Hvis steiner får veldig stor hastighet kan de fungere som en slags hjulvisp, hvis du ser for deg det.

Det er jettegryter flere steder i Halden i tillegg til denne i nærheten av Stensbrua i Aremark.

Jettegryte er et glatt og ofte sylindrisk hull, altså en grop eller fordypning i fast fjell.

Jettegryter har oppstått ved at en breelv har satt stein og grus i turbulent bevegelse under isen. Bredde og dybde på jettegryter varierer fra noen få desimeter til mange meter, står det å lese på Wikipedia.

Navnet kommer av jette som betyr troll eller kjempe.

Er det noen av leserne som kan svare på hva dette skummet kommer av? Ta gjerne kontakt med artikkelens journalist på 97709473.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.