NYHETER OM SYKDOMSUTBRUK

Disease Outbreak News (DON): Utbrudd av mistenkt soppmeningitt assosiert med kirurgiske inngrep utført under spinalbedøvelse
– USA og Mexico.

WHO driver på videre:

Situasjonen på et øyeblikk

Den 11. mai 2023 varslet United States of America Centers for Disease Control and Prevention (US CDC) Mexico General Directorate of Epidemiology (DGE) om fem tilfeller med sentralnervesysteminfeksjon (CNSI) i USA. Alle fem tilfellene var kvinner med en historie med å ha gjennomgått kirurgiske prosedyrer utført under spinalbedøvelse i Mexico. Operasjonene ble utført i to private klinikker, lokalisert i byen Matamoros, delstaten Tamaulipas, på grensen til USA.

Laboratorietestresultater fra prøver samlet fra pasienter i USA og Mexico stemte overens med meningitt forårsaket av patogene sopp.

Sopp meningitt er sjelden, men kan være dødelig og krever øyeblikkelig medisinsk behandling.

WHO fortsetter å overvåke den epidemiologiske situasjonen basert på den siste tilgjengelige informasjonen.

Beskrivelse av situasjonen

Den 11. mai 2023 varslet det amerikanske CDC Mexicos DGE gjennom International Health Regulations National Focal Point (IHR NFP), identifisering av fem kvinnelige tilfeller med CNSI i USA, med en historie med gjennomgått kirurgiske prosedyrer utført under spinal anestesi i to private klinikker i en by i Mexico som grenser til USA.

Per 26. mai 2023 har helsemyndighetene fra Mexico og USA rapportert totalt 20 tilfeller med tegn og symptomer som er kompatible med CNSI, inkludert to dødsfall rapportert av US CDC. Pasienter ble presentert på sykehuset med symptomer som hodepine, feber, kvalme, oppkast, lysfølsomhet og besvimelse etter å ha mottatt kirurgiske prosedyrer i to private klinikker i byen Matamoros, delstaten Tamaulipas i Mexico, på grensen til USA mellom januar og april 2023.

Mexico Epidemiological Diagnosis and Reference Institute (InDRE per akronym på spansk) har mottatt fem prøver av cerebrospinalvæske (CSF) som testet positivt for en sopp, Fusarium solani ved sanntids polymerasekjedereaksjon (RT-PCR). I tillegg, ifølge helsemyndighetene fra USA, var laboratorieresultatene fra ni mistenkte tilfeller i samsvar med hjernehinnebetennelse, hvorav to CSF ​​og to blodprøver viste forhøyede nivåer av (1,3)-beta-D-glukan, en biomarkør for soppinfeksjon. To pan-fungale PCR-tester var negative.

I følge undersøkelsen som ble utført, hadde totalt 547 personer disse prosedyrene mellom januar og april 2023 i de berørte to private klinikkene, hvorav 304 (56 %) er bosatt i Mexico, 237 (43 %) i USA, og én i Canada.

Epidemiologi av sykdommen

Flere arter av bakterier, virus, sopp og parasitter kan forårsake hjernehinnebetennelse, en betennelse i vevet rundt hjernen og ryggmargen. Sopp meningitt kan utvikle seg etter at en soppinfeksjon har spredt seg fra et annet sted i kroppen til sentralnervesystemet. Det kan være dødelig og krever øyeblikkelig medisinsk behandling. Selv om det er sjeldne, kan medisinske og kirurgiske prosedyrer føre til soppmeningitt hvis medisinsk utstyr eller medisiner er forurenset med sopp, eller hvis riktig infeksjonsforebyggende kontrollpraksis ikke følges. Denne typen helserelatert infeksjon kan føre til alvorlig sykdom eller død. Helsevesenet soppmeningittutbrudd har forekommet blant pasienter som fikk spinalbedøvelse.

Folkehelserespons

Helsemyndighetene i USA og Mexico undersøker ytterligere tilfeller som kan være assosiert med dette utbruddet i begge land. Responstiltakene inkluderer:

I USA:

  • 8. mai 2023, gjennom Emerging Infections Network, fikk US CDC vite om to uvanlige hjernehinnebetennelsestilfeller i Texas med tidligere spinalbedøvelse.
  • 16. mai publiserte US CDC en helsemelding på nivå 2 relatert til soppinfeksjoner etter prosedyrer utført under spinalbedøvelse i Mexico med anbefalinger til publikum og klinikere. I tillegg ble en midlertidig anbefaling for diagnostisering og håndtering av tilfeller av mistenkt soppmeningitt assosiert med spinalanestesi administrert i Matamoros, Mexico, også publisert av US CDC 24. mai.
  • 17. mai publiserte US CDC et Health Alert Network relatert til et utbrudd av mistenkt soppmeningitt hos pasienter som gjennomgikk prosedyrer utført under spinalbedøvelse i Matamoros, Mexico.
  • Statlige og lokale helseavdelinger har igangsatt kontakt og oppfølging av personer gjennom telefonsamtaler og hjemmebesøk som er kjent for å ha fått utført prosedyrer i spinalbedøvelse ved disse to klinikkene siden januar 2023. Det gis instruksjoner til personer om å gå til nærmeste helsestasjon. klinikk, akuttmottak eller akuttmottak for diagnostisk testing inkludert magnetisk resonansavbildning og lumbalpunktur.

I Mexico:

  • Epidemiologiske undersøkelser pågår i Matamoros, Mexico. I tillegg jobber DGE med statlige helsetjenester og Matamoros helsejurisdiksjon om operasjonelle definisjoner.
  • Mexicos helsemyndigheter styrker aktiv epidemiologisk overvåking for hjernehinnebetennelse i delstaten Tamaulipas for å oppnå rettidig identifisering.
  • 13. mai stengte Tamaulipas Health Authority de to private helseinstitusjonene der disse kirurgiske prosedyrene ble utført.
  • Det ble igangsatt en oppfølging av utsatte personer gjennom telefonsamtaler og hjemmebesøk.
  • Den 19. mai varslet Mexico IHR NFP PAHO/WHO om et utbrudd av CNSI assosiert med spinal anestesi i Matamoros, Tamaulipas-staten.

WHO risikovurdering

Sopp meningitt tilfeller etter en medisinsk/kirurgisk prosedyre er svært sjeldne og uvanlige. I 2012 undersøkte det amerikanske CDC et multistatutbrudd av soppmeningitt og andre infeksjoner blant pasienter som fikk kontaminerte konserveringsmiddelfrie metylprednisolonacetat (MPA) steroidinjeksjoner ; 753 tilfeller ble rapportert, inkludert 64 dødsfall i 20 stater i USA.

Kilden, kjøretøyet og overføringsveien for det nåværende utbruddet er fortsatt ukjent, selv om undersøkelsene pågår. Det er mistanke om en soppinfeksjon basert på foreløpige opplysninger gitt av helsemyndighetene fra Mexico og USA.

Hvert år deltar mer enn en million mennesker fra USA i medisinsk turisme. I 2017 søkte mer enn 1,4 millioner amerikanere helsehjelp i en rekke land rundt om i verden. Disse medisinske turistene reiser vanligvis til Mexico, Canada og land i Mellom-Amerika, Sør-Amerika og Karibia. Foreløpig er det ingen bevis som tyder på sekundær spredning fra disse tilfellene av helserelatert soppmeningitt. De involverte helseinstitusjonene der prosedyrene ble utført har vært stengt siden 13. mai. Det pågår imidlertid en undersøkelse og oppfølging av personer som kan ha vært utsatt for soppinfeksjon. Dette kan føre til at ytterligere saker blir rapportert inntil oppfølgingen av personer som er utsatt for slik prosedyre er fullført.

WHO fortsetter å overvåke den epidemiologiske situasjonen og vurdere risikovurderingen basert på den siste tilgjengelige informasjonen.

WHO råd

Siden utbruddets kilde ennå ikke er fastslått, må WHOs medlemsland være på vakt. Det er kritisk viktig for berørte medlemsstater å identifisere mulige tilfeller, etablere årsakskjeden og avgjøre om noen substandard/forfalskede produkter eller prosedyrer kan ha sammenheng. Etterforskning av disse tilfellene vil bidra til rask inneslutning ved sykdomskilden for å forhindre ytterligere mistenkte tilfeller.

WHO anbefaler videreføring av laboratorieanalyser, saksidentifikasjon og klinisk behandling, oppfølging av potensielt eksponerte personer, utbruddsundersøkelse for å identifisere agensen, kilden, kjøretøyet og smitteveien, implementering av tiltak for å forhindre ytterligere infeksjoner og forbedring av infeksjonsforebygging og -kontroll (IPC) tiltak.

IPC-tiltak i helseinstitusjoner bør forsterkes for å forhindre helserelatert overføring. Det bør utvises oppmerksomhet for å sikre at injeksjonssikkerhetspraksis overholdes, inkludert standarder som oppfylles for avhending eller gjenvinning av medisinsk utstyr (hvis gjenbrukbart). Prosesser som brukes for lagring, transport og klargjøring av skarpe partikler, sprøyter og hetteglass bør undersøkes for å sikre sterilitet før bruk i lokale helseinstitusjoner. Bruk av multidose hetteglass bør unngås . IPC-praksis bør gjennomgås og forsterkes i operasjonssaler for å sikre at de overholdes, inkludert passende bruk av personlig verneutstyr, før aseptiske prosedyrer, inkludert hudantisepsis for sikker administrering av spinalanestesi, samt sikring av miljømessig rengjøring.

WHO anbefaler ikke noen spesifikke ulike tiltak for reisende som besøker Mexico. Ved symptomer som tyder på hjernehinnebetennelse under eller etter reisen, oppfordres reisende til å søke legehjelp og dele sin reisehistorie med helsepersonell.

WHO fraråder bruk av reise- eller handelsrestriksjoner på Mexico og USA basert på gjeldende informasjon om denne begivenheten.

Mer informasjon

Sitabel referanse: Verdens helseorganisasjon (1. juni 2023). Nyheter om sykdomsutbrudd; Utbrudd av mistenkt soppmeningitt assosiert med kirurgiske prosedyrer utført under spinalbedøvelse – USA og Mexico. Tilgjengelig på: https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2023-DON470

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.