Marburg-virussykdom – Ekvatorial-Guinea og Den forente republikken Tanzania

8. mai 2023.

Situasjonen på et øyeblikk

Ekvatorial-Guinea og Den forente republikk Tanzania har reagert på separate utbrudd av Marburg-virussykdom (MVD) siden henholdsvis tidlig i februar og slutten av mars 2023.

I Ekvatorial-Guinea er det fra 13. februar til 1. mai 2023 rapportert om 17 laboratoriebekreftede MVD-tilfeller og 23 sannsynlige tilfeller. Det siste bekreftede tilfellet ble anmeldt 20. april. Blant de laboratoriebekreftede tilfellene er det 12 (Case Fatality Ratio (CFR) 75%).For ett bekreftet tilfelle er utfallet ukjent. Blant de bekreftede tilfellene er fire blitt friske. Alle de sannsynlige tilfellene er . Det mest berørte distriktet er Bata i Litoral-provinsen, med 11 laboratoriebekreftede MVD-tilfeller rapportert.

I Den forente republikk Tanzania, mellom 16. mars og 30. april 2023, er det rapportert totalt ni tilfeller, inkludert åtte laboratoriebekreftede tilfeller og ett sannsynlig tilfelle. Det siste bekreftede tilfellet ble rapportert 11. april 2023. Totalt seks dødsfall (CFR 66,7%) er rapportert, inkludert ett sannsynlig tilfelle og fem blant de bekreftede tilfellene. Blant de bekreftede tilfellene er tre blitt friske. Alle tilfeller er rapportert fra Bukoba-distriktet, Kagera-regionen.

Helsemyndighetene i begge land har vist sterkt politisk engasjement. De siste ukene har de ytterligere styrket kritiske responsfunksjoner, som sykdomsovervåking, inkludert ved inngangspunkter; laboratorieaktiviteter; klinisk saksbehandling; infeksjonsforebygging og kontroll; risikokommunikasjon og samfunnsengasjement; og driftsstøtte og logistikk med fra WHO og partnere.

WHO fortsetter å overvåke situasjonen i disse to landene nøye og støtte reaksjonene.

For fullstendig DON, se https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2023-DON467

Beskrivelse av situasjonen

Ekvatorial-Guinea:

Siden erklæringen om utbruddet 13. februar 2023 er det rapportert totalt 17 laboratoriebekreftede tilfeller av MVD og 23 sannsynlige tilfeller per 1. mai (Figur 1). Blant laboratoriebekreftede tilfeller ble det registrert 12 dødsfall (CFR 75%). For ett bekreftet tilfelle er utfallet av sykdommen ukjent. Alle sannsynlige tilfeller er døde. Fem distrikter (Bata, Ebebiyin, Evinayong, Nsok Nsomo og Nsork) i fire av landets åtte provinser (Centro Sur, Kié-Ntem, Litoral og Wele-Nzas) har rapportert bekreftede eller sannsynlige tilfeller (Figur 2). Det mest berørte distriktet er Bata i Litoral-provinsen, med 11 laboratoriebekreftede MVD-tilfeller rapportert.

Blant de bekreftede tilfellene har fire blitt friske og fem er rapportert blant helsepersonell, hvorav to døde.

Blant de rapporterte tilfellene er mange knyttet til et sosialt nettverk/samling eller av geografisk nærhet, men den tidligere tilstedeværelsen av tilfeller og/eller klynger på tvers av flere distrikter uten klare epidemiologiske koblinger kan indikere uoppdaget virusoverføring.

Det er foreløpig ingen bekreftede tilfeller i Marburg behandlingssenter etter siste utskrivning av en pasient 26. april 2023. Dette bringer det totale antallet overlevende til fire siden utbruddet ble erklært.

Blant MVD laboratoriebekreftede tilfeller med informasjon om alder og kjønn (n = 16) forekom flertallet blant kvinner (10/16; 62,5 %), mens den mest berørte aldersgruppen er 40-49 år (6/16; 37,5 %) , etterfulgt av aldersgruppene 30-39 år (3/16; 18,8 %), 10-19 år (2/16; 12,5 %) og 0-9 år (2/16; 12,5 %).

I løpet av de siste 21 dagene (fra 11. april til 1. mai 2023) ble det rapportert om to bekreftede tilfeller fra Bata distrikt (Figur 3). Disse tilfellene hadde en kjent epidemiologisk kobling til et bekreftet tilfelle, gjennom en familieklynge eller gjennom helsevesenet.

Den forente republikken Tanzania:

Siden erklæringen om MVD-utbruddet 21. mars 2023 er totalt ni tilfeller (åtte laboratoriebekreftede og ett sannsynlig tilfelle) rapportert per 30. april 2023 (Figur 4). Blant de totale tilfellene ble det registrert seks dødsfall (CFR 66,7%). Blant de bekreftede tilfellene har tre blitt friske, og to er rapportert blant helsepersonell, hvorav en døde .

De siste 21 dagene, fra 10. til 30. april, ble det meldt ett bekreftet tilfelle 11. april. Denne saken var moren til en tidligere rapportert MVD-sak, et barn på 18 måneder, som døde samme dag. Moren ble satt i karantene så snart MVD ble oppdaget hos barnet i mars. Ingen ytterligere kontakter knyttet til denne saken er rapportert. Det er foreløpig ingen bekreftede tilfeller på behandlingssenteret i Bukoba etter utskrivningen av den bekreftede pasienten 21. april 2023. Dette bringer det totale antallet overlevende til tre siden utbruddet ble erklært.

Alle tilfeller er rapportert fra Bukoba-distriktet i Kagera-regionen.

Tilfellene varierte i alder fra 1 til 59 år (median 35-åring), med menn som var mest berørt (n= 6; 66,7 %).

Epidemiologi av Marburg-virussykdom

Marburg- spres mellom mennesker via direkte kontakt gjennom ødelagt hud eller slimhinner med blod, sekreter, organer eller andre kroppsvæsker fra infiserte mennesker og med overflater og materialer som sengetøy og klær som er forurenset med disse væskene. Helsepersonell har tidligere blitt smittet under behandling av pasienter med mistenkt eller bekreftet MVD. Begravelsesseremonier som involverer direkte kontakt med den avdødes kropp kan også bidra til overføring av Marburg-viruset.

Inkubasjonstiden varierer fra 2 til 21 dager. Sykdom forårsaket av Marburg-viruset begynner brått, med høy feber, sterk hodepine og alvorlig ubehag. Alvorlige blødningsmanifestasjoner kan oppstå mellom fem og syv dager etter symptomdebut. Imidlertid har ikke alle tilfeller hemorragiske tegn, og dødelige tilfeller har vanligvis en form for blødning, ofte fra flere områder.

Selv om ingen eller antivirale behandlinger er godkjent for å forebygge eller behandle viruset, brukes Remdesivir på en modifisert, overvåket nødbruksbasis i Ekvatorial-Guinea. Tidlig støttebehandling – rehydrering med orale eller intravenøse væsker – og behandling av spesifikke og samtidige infeksjoner kan forbedre overlevelsen. En rekke potensielle behandlinger blir evaluert, inkludert blodprodukter, immunterapier og medikamentelle terapier.

Dette er det første rapporterte utbruddet av MVD i både Ekvatorial-Guinea og Den forente republikken Tanzania. Andre MVD-utbrudd er tidligere rapportert i Ghana (2022), Guinea (2021), Uganda (2017, 2014, 2012, 2007), Angola (2004-2005), Den demokratiske republikken Kongo (2000 og 1998), Kenya (1990) , 1987, 1980) og Sør- (1975).

Folkehelserespons i begge land: Se https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2023-DON467

WHO risikovurdering

Begge land har rapportert MVD-utbrudd for første gang.

I Ekvatorial-Guinea, mens mange tilfeller er knyttet til et sosialt nettverk/samlinger eller av geografisk nærhet, kan den tidligere tilstedeværelsen av tilfeller og/eller klynger på tvers av flere distrikter uten klare epidemiologiske koblinger indikere uoppdaget virusoverføring. De siste tilfellene skjedde i Bata, den mest befolkede byen og økonomiske knutepunktet i Ekvatorial-Guinea, med en flyplass og havneby, noe som utgjør utfordringer for responsen. Landets overvåkingssystem er fortsatt suboptimalt, med få varsler rapportert. I tillegg er det befolkningsbevegelser mellom de forskjellige distriktene på fastlandet og øyregionene. Hyppige befolkningsbevegelser og porøse landegrenser er også rapportert i distriktene som grenser til Kamerun og Gabon, med suboptimal overvåking ved landinngangspunkter og utallige ukontrollerte stier eller stier langs grensen til Kamerun og Gabon.

I Den forente republikken Tanzania grenser den berørte regionen Kagera til tre land (Uganda i nord, og Rwanda og Burundi i vest) og Victoriasjøen, og grenseoverskridende befolkningsbevegelser kan øke risikoen for sykdomsspredning. Etter de nylige utbruddene av ebolavirus i Den demokratiske republikken Kongo fra 23. april – 3. juli 2022 og fra 21. august – 27. september 2022, og Sudan-ebolavirusutbrudd i Uganda fra 20. september 2022 til 11. januar 2023, har nabolandene i underregionen, inkludert Den forente republikk Tanzania, har bygget beredskapskapasitet mot filovirussykdommer. En epidemiologisk undersøkelse, som fortsatt utføres, har imidlertid ikke avdekket kilden til utbruddet som kan utgjøre en ytterligere risiko for befolkningen i det berørte distriktet.

I mars 2023 vurderte WHO folkehelserisikoen ved MVD-utbruddene i Ekvatorial-Guinea og Den forente republikk Tanzania som svært høy på nasjonalt nivå, høy på subregionalt nivå, moderat på regionalt nivå og lav på globalt nivå. WHO fortsetter å overvåke situasjonen i disse to landene nøye.

WHO råd

MVD-utbruddskontroll er avhengig av bruk av en rekke intervensjoner, for eksempel tidlig isolasjon og optimalisert støttebehandling; overvåking inkludert aktivt sakssøk, saksundersøkelse og kontaktsporing; en optimal laboratorietjeneste; infeksjonsforebygging og kontroll; trygg og verdig begravelse; og sosial mobilisering. Risikokommunikasjon og samfunnsengasjement er nøkkelen for å lykkes med å kontrollere MVD-utbrudd. Å øke bevisstheten om risikofaktorer for infeksjon med Marburg-viruset og beskyttelsestiltakene enkeltpersoner kan ta er en effektiv måte å redusere menneskelig overføring.

Helsearbeidere som tar vare på pasienter med bekreftet eller mistenkt MVD bør iverksette IPC-tiltak, inkludert standard og overføringsbaserte forholdsregler og bruke personlig verneutstyr og utføre håndhygiene for å unngå kontakt med pasientens blod og kroppsvæsker og med kontaminerte overflater og gjenstander. Helseinstitusjoner bør sikre miljøkontroller, slik som tilstrekkelig vann, sanitæranlegg og hygiene, samt at sikre protokoller for håndtering av smittefarlig avfall er på plass for å gjøre det mulig for helsearbeidere å praktisere IPC-tiltak. I tillegg bør helseinstitusjoner gjennomføre passende screening, isolasjon og henvisning av mistenkte tilfeller. WHO anbefaler at mannlige overlevende av MVD praktiserer sikrere sex i 12 måneder fra symptomene debuterer, eller til sæden deres to ganger tester negativt for Marburg-viruset. WHO anbefaler ikke isolering av mannlige eller kvinnelige rekonvalesentpasienter hvis blod har testet negativt for Marburg-viruset.

Basert på tilgjengelig informasjon og gjeldende risikovurdering, anbefaler WHO å styrke overvåkingen i landet gjennom varslingsledelse, saksutredning, kontaktliste, sporing og oppfølging og aktivt sakssøk. I tillegg anbefaler WHO å styrke overvåkingen ved inngangspunkter i de berørte områdene i Ekvatorial-Guinea og Den forente republikk Tanzania for identifisering av tilfeller, inkludert gjennom utreisescreening; å kartlegge befolkningsmobilitet på tvers av landegrensene for å identifisere befolkninger i sårbare situasjoner og målrette folkehelseintervensjoner; og å gi folkehelseinformasjon og råd på alle relevante språk i berørte distrikter, ved inngangspunkter og i tilstøtende nær landegrenser. Videre bør ikke mistenkte, sannsynlige og bekreftede tilfeller og deres kontakter reise, inkludert internasjonalt. Basert på tilgjengelig informasjon fraråder WHO alle andre internasjonale reise- og/eller handelstiltak i Ekvatorial-Guinea og Den forente republikken Tanzania. Parter som vedtar internasjonale reise- og handelsrelaterte tiltak som potensielt er mer restriktive enn de som er anbefalt av WHO, oppfordres til å rapportere dem til WHO, i henhold til artikkel 43 i det internasjonale helseforskriften (2005).

Før du starter diskusjonen om 42-dagers nedtelling for å erklære slutten på et utbrudd, anbefales det at alle oppførte kontakter med bekreftede eller sannsynlige tilfeller har fullført sin 21-dagers oppfølgingsperiode uten symptomer. Hvis ikke, er det fortsatt en mulighet for at en kontakt blir en sak.

Når alle kontakter har fullført sin 21-dagers periode, kan datoen for siste mulige eksponering for et MVD sannsynlig eller bekreftet tilfelle settes, basert på to mulige scenarier :

• Personen var et bekreftet positivt tilfelle. Han/hun ble frisk og testet senere negativt ved polymerasekjedereaksjon (PCR) på to blodprøver tatt med et intervall på minst 48 timer. 42-dagers telling starter dagen etter dagen da den andre negative PCR-prøven ble samlet inn.

• Personen var en bekreftet eller sannsynlig MVD-sak. Han/hun døde og det ble organisert en begravelse. 42-dagers telling begynner dagen etter begravelsen.

Mer informasjon

Sitabel referanse: Verdens helseorganisasjon (8. mai 2023). Nyheter om sykdomsutbrudd; Marburg-virussykdom – Ekvatorial-Guinea og Den forente republikken Tanzania. Tilgjengelig på https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2023-DON467

1. https://alima.ngo/2022/12/08/cube/

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.