En smule koas i Krinken?

FLYSTRIPER: En sentral konspirasjonsteori er at skjulte maktstrukturer bruker chemtrails til å kontrollere befolkningen. Foto:Franck Pennant,Afp

NRK inviterte den notoriske konspirasjonsteoretikeren Hans Gaarder til å diskutere vaksiner. En dårlig idé.

Publisert:

Oppdatert 10. desember 2014

iconDette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over åtte år gammel

Et av mine tidligste radiominner var en direktereportasje med NRKs gamle korrespondent i Warszawa, Dag Halvorsen, i hovedrollen. I et befippet øyeblikk – jeg har forlengst glemt hva det gjaldt – ropte han ut: Det er det rene koas her!

Kaos ble til koas, altså, og i dag synes det å råde en smule kaos dere oppe i NRK, spesielt i det som sikkert ikke heter faktasjekkavdelingen.

gårsdagens utgave av P1s daglige aktualitetsmagasin «Her og nå» var den notoriske konspirasjonsteoretikeren, unnskyld, «faktaforskeren», Hans Gaarder invitert for å diskutere vaksiner. Gaarder ble presentert som «uavhengig forsker», og var ifølge redaksjonssjef i «Her og nå», Erik Skarrud, invitert på «bakgrunn av hans engasjement i saken».

Hans Petter Sjøli, debattansvarlig og kommentator i VG. Foto: ,

Hans Gaarder var inntil nylig redaktør for konspirasjonsteoretikernes elleville nettblogg Nyhetsspeilet, der han blant annet har «avslørt» at myndighetene bedøver innbyggerne ved hjelp av gassutslipp fra fly (chemtrails) og at CIA står bak all verdens narkohandel. Selv titulerer han seg som «seniorforsker ved institutt for helseforskning», men nekter å publisere «forskningen» sin gjennom etablerte forskningskanaler fordi disse er «styrt av Illuminati». Gaarders vaksineengasjement består blant annet i at han mener det er det er «russisk rulett» å la unge jenter få HPV-vaksinen, som brukes for å forebygge kreft i livmorhalsen.

NRK har i den siste tiden, og ved flere anledninger, brukt spenstige debattanter i seriøse programmer, som for eksempel i utenriksflaggskipet Urix. En av disse er dr.philos Bjørn Ditlev Nistad, som er tilhenger av russisk innblanding i Ukraina. Nistad beklaget i en debatt-tråd i Dagsavisen at tidligere president Janukovitsj ikke hadde hatt «mot og styrke nok til å sørge for en ‘kinesisk’ løsning på krisen», altså en ren massakre av demonstrantene på Maidan. Han oppfordret senere kinesiske myndigheter til å sette inn hæren mot demonstrantene i Hongkong: «Noen hundre, eller tusen, drepte studenter vil være en dråpe i havet», lød analysen.

Konspirasjonstenkningen brer om seg, hevder blant annet skribenten Didrik Søderlind, som følger med på det som rører seg i disse miljøene. Tidligere i år lanserte Frps stortingsmann Ulf Leirstein en såkalt «rettssikkerhetsgruppe» på Stortinget, bestående av av folk som blant annet hevder at Arbeiderpartiet tar direkte ordre fra Moskva. Leirstein oppløste etterhvert gruppen – eller ble tvunget til det – men bidro til iallfall delvis å legitimere miljøene.

NRK bidrar også ved å hente inn konspiratorikere som Gaarder (det er flere tilfeller) og brennende hjerter som Nistad til å ufarliggjøre disse outrerte strømningene, og i vaksinesaken står vi overfor en høyst reell trussel: Såkalte skeptikere bidrar til å spre frykt og i verste fall store helseplager blant dem som lar seg forlede.

Også vi andre trår av og tid feil skal det innrømmes, og NRK har selvsagt ingen (slik de hissigste NRK-motstandere hevder) suspekt agenda når de henter inn typer av denne typen. De har da også lagt seg passe (men bare sånn passe) flate etter Gaarder-fadesen. Men et lynkurs i det etterhvert ganske utbredte søkeverktøyet Google bør kunne tilbys kringkastningens researchere slik at disse, hver gang de ønsker å supplere debatten med en såkalt «kontroversiell stemme», unngår slike som til daglig utøver sin ytringsfrihet på steder der godtfolk ikke ferdes.

For disse stemmene bør helst forbli på disse stedene, for de har intet å tilføre den brede samfunnsdebatten utover rene fantasifortellinger og forskrudde meninger – i milelang avstand til folkeskikken.

Publisert:

Publisert: 09.12.14 kl. 15:45

Oppdatert: 10.12.14 kl. 10:12

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.