Grenseverdier Aluminium og Barium.

HVEM |  Verdens Helseorganisasjon

Evalueringer av Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA)

ALUMINIUM

Generell informasjon


CAS-nummer:7429-90-5
Funksjonsklasse:MatforurensningMETALLER

Evalueringer


Evalueringsår:2011
Kommentarer:Nye data endret ikke vesentlig LOAEL-området på 50–75 mg/kg kroppsvekt per dag, men en av studiene ga også en NOAEL på 30 mg/kg kroppsvekt per dag. Denne NOAEL ble identifisert fra en studie der aluminiumsitrat ble administrert i drikkevann. Aluminiumsitrat er mer løselig enn mange andre aluminiumforbindelser og er sannsynligvis mer biotilgjengelig fra drikkevann enn fra mat. Komiteen konkluderte med at NOAEL på 30 mg/kg kroppsvekt per dag var et passende grunnlag for å etablere en PTWI for aluminiumforbindelser.
Inntak:For voksne er estimatene for gjennomsnittlig kostholdseksponering for aluminiumholdige mattilsetningsstoffer fra inntak av korn og kornbaserte produkter opp til PTWI på 2 mg/kg kroppsvekt. Estimater av dietteksponering av barn for aluminiumholdige mattilsetningsstoffer, inkludert høye dietteksponering, kan overstige PTWI med opptil 2 ganger.
Tolerabelt inntak:PTWI på 2 mg/kg kroppsvekt
Rapportere:TRS 996-JECFA 74/7
Tilleggsnavn:FAS 65-JECFA 74/3
Toksikologisk studie
Hovedstudie:Utviklings- og kronisk nevrotoksisitetsstudie av aluminiumsitrat administrert til rotter i drikkevann
Dyreart:Rotte
Effekt:Nyreskade (hydronefrose, urethral dilatasjon, obstruksjon og/eller tilstedeværelse av tannstein) og redusert grepsstyrke, men ikke kognitiv svikt, hos valpene
NOAEL:30 mg/kg kroppsvekt per dag
PTWI:2 mg/kg kroppsvekt (uttrykt som Al)
Avreisested:NOAEL

Evalueringsår:2006
Kommentarer:De tidligere etablerte ADI-ene og PTWI for aluminiumforbindelser ble trukket tilbake. Komiteen konkluderte med at aluminiumforbindelser har potensial til å påvirke reproduksjonssystemet og utvikle nervesystemet ved doser som er lavere enn de som ble brukt ved etablering av tidligere PTWI, og PTWI ble derfor revidert. De tilgjengelige studiene har mange begrensninger og er ikke tilstrekkelige for å definere dose-respons-forhold. Utvalget baserte derfor sin vurdering på kombinerte bevis fra flere studier. Relevansen av studier som involverte administrering av aluminiumforbindelser ved sonde var uklar fordi toksikokinetikken etter sonde ble forventet å avvike fra toksikokinetikk etter diettadministrasjon, og disse sondeundersøkelsene rapporterte generelt ikke total aluminiumeksponering inkludert basalnivåer i fôret. Studiene utført med diettadministrasjon av aluminiumforbindelser ble ansett som mest passende for evalueringen. De laveste LOEL-verdiene for aluminiumforbindelser i en rekke forskjellige kostholdsstudier på mus, rotter og hunder var i området 50-75 mg/kg kroppsvekt per dag, uttrykt som Al. Komiteen brukte en usikkerhetsfaktor på 100 til den nedre enden av dette området av LOEL-er (50 mg/kg kroppsvekt per dag uttrykt som Al) for å tillate forskjeller mellom arter og arter. Det er mangler i databasen, særlig fraværet av NOEL-er i de fleste av de evaluerte studiene og fraværet av langtidsstudier på de relevante toksikologiske endepunktene. Disse manglene oppveies av den sannsynlige lavere biotilgjengeligheten til de mindre løselige aluminiumforbindelsene som finnes i mat. Alt i alt, det ble ansett som hensiktsmessig å anvende en ekstra usikkerhetsfaktor på tre. Komiteen bekreftet at den resulterende helsebaserte veiledende verdien bør uttrykkes som en PTWI, på grunn av potensialet for bioakkumulering. Komiteen bemerket at PTWI sannsynligvis vil bli overskredet i stor grad av enkelte befolkningsgrupper, spesielt barn, som regelmessig inntar matvarer som inneholder aluminiumholdige tilsetningsstoffer. Komiteen bemerket også at dietteksponering for Al forventes å være svært høy for spedbarn matet med soyabasert formel. som regelmessig inntar matvarer som inneholder aluminiumholdige tilsetningsstoffer. Komiteen bemerket også at dietteksponering for Al forventes å være svært høy for spedbarn matet med soyabasert formel. som regelmessig inntar matvarer som inneholder aluminiumholdige tilsetningsstoffer. Komiteen bemerket også at dietteksponering for Al forventes å være svært høy for spedbarn matet med soyabasert formel.
Tolerabelt inntak:PTWI 1 mg/kg kroppsvekt (uttrykt som Al)
Møte:33
Rapportere:TRS 940-JECFA 67/35
Tox monografi:67th_2007_aluminium fra alle kilder inkl. fa.pdf
Tidligere år:1988, TRS 776-JECFA 33/26, FAS 24-JECFA 33/113. PTWI 7 mg/kg kroppsvekt. Gruppe PTWI for aluminium og dets salter, uttrykt som Al; inkluderer bruk av aluminiumsalter til mattilsetninger.
FLERE ALUMINIUMSALTER HADDE TIDLIGERE BLITT VURDERT SOM TILSATSER TIL MAT. SVÆRT BEGRENSET BRUK SOM FORSØVENDE DEKORERING (SE ALUMINIUMSPULVER)
Estimert eksponering

Beste estimat: 2-40 mg/dag

Toksikologisk studie
Hovedstudie:Flere studier
Dyreart:Rotte, mus, hund
Effekt:Effekter på det reproduktive systemet og utviklende nervesystem
NOEL:Ikke bestemt
PMTDI:1 mg/kg kroppsvekt
Avreisested:LOEL: 50-75 mg/kg kroppsvekt/dag

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.