Undersøker effekten av PFAS ‘for alltid kjemikalier’ på jordstruktur og funksjon

av Higher Education Press

De "evige kjemikaliene", per og polyfluoralkylsubstanser (PFAS), som en ny trussel mot jordhelsen
I testen av jordmikrokosmos påvirket per- og polyfluoralkylsubstanser (PFAS) jordegenskaper og mikrobielle prosesser. Kreditt: Rillig Lab

Jordsmonn påvirkes globalt av flere menneskeskapte faktorer, inkludert kjemiske forurensninger. Blant disse er perfluoralkyl- og polyfluoralkylsubstanser (PFAS) bekymringsfulle på grunn av deres høye miljømessige persistens, som derfor også kalles “for alltid kjemikalier” i offentlig diskurs. Imidlertid har deres effekter på jordstruktur og funksjon i stor grad blitt ignorert. En fersk studie av Dr. Baile Xu og hans kolleger ved Freie Universität Berlin viste at PFAS påvirker mikrobielt drevne prosesser i jord, inkludert jordrespirasjon, søppelnedbrytning og jordstruktur, samt jords pH. Disse funnene av betydning innen jordvitenskap, miljøvitenskap, økologi og globale endringer ble utgitt i Soil Ecology Letters.

Et av de viktige funnene i Dr. Xus studie er at de fant at PFAS betydelig økte søppelnedbrytningen, en nøkkeløkosystemprosess i jord , selv ved 0,5 ng g –1 for perfluorbutansulfonsyre. Dette resultatet fortjener bred oppmerksomhet, siden det sannsynligvis betyr at PFAS som finnes i jordsmonn nå allerede kan påvirke økosystemprosesser, gitt deres nåværende miljønivåer. Følgelig vil de tilknyttede næringssirkulasjonene (f.eks. C og N) i jord sannsynligvis bli påvirket.

Et annet interessant resultat er at den sure PFAS økte jordens pH betydelig, i stedet for å redusere den. “Gitt den sterke surheten til PFAS, er det uventet å observere et slikt fenomen,” sier Dr. Xu. De antar at dette ble tilskrevet den direkte konsekvensen av økt søppelnedbrytning, men ikke av PFAS. En sterkere korrelasjon av jords pH med søppelnedbrytning enn med PFAS-konsentrasjon validerte delvis antagelsen. I tillegg utøvde PFAS også skadelige innvirkninger på jordrespirasjon , mikrobiell populasjon og enda viktigere, jordvannstabile aggregater.

“Ettersom disse grunnleggende, men vitale prosessene og egenskapene påvirkes av PFAS-tilstedeværelse, må vi fremheve muligheten for at PFAS som persistente kjemikalier kan være en potensiell miljøendringsfaktor,” sier Dr. Xu. Han nevner også at denne studien faktisk er en veldig begynnelse for å undersøke den potensielle innvirkningen av dette “for alltid kjemikaliet” på vårt terrestriske økosystem. “Vi håper at våre interessante funn kan inspirere til flere studier for å vurdere virkningen av PFAS på jordsmonnets økosystemfunksjoner i sammenheng med globale forurensningsmønstre,” sier han.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.