Det regner PFAS: Selv i Antarktis og på det tibetanske platået er regnvann utrygt å drikke.

regnvann
Kreditt: Pixabay/CC0 Public Domain

Per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) er menneskeskapte farlige kjemikalier som spres globalt i atmosfæren, og som et resultat kan de finnes i regnvann og snø selv de mest avsidesliggende stedene på jorden. I løpet av de siste 20 årene har veiledende verdier for PFAS i drikkevann, overflatevann og jord sunket dramatisk på grunn av ny innsikt i deres giftighet. Som et resultat er nivåene i miljømedier nå allestedsnærværende over veiledende nivåer. En perspektivartikkel av forskere fra Stockholms universitet og ETH Zürich publisert i Environmental Science &  antyder at PFAS definerer en ny planetarisk grense for nye enheter som har blitt overskredet.

“Det har vært en forbløffende nedgang i veiledende verdier for PFAS i drikkevann de siste 20 årene. For eksempel er veiledende verdi for drikkevann for ett velkjent stoff i PFAS-klassen, nemlig den kreftfremkallende perfluoroktansyren (PFOA), har gått ned med 37,5 millioner ganger i USA,” sa Ian Cousins, hovedforfatter av studien og professor ved Institutt for miljøvitenskap, Stockholms universitet.

“Basert på de siste amerikanske retningslinjene for PFOA i drikkevann, ville regnvann overalt bli bedømt som usikkert å drikke. Selv om vi i den industrielle verden ikke ofte drikker regnvann, forventer mange mennesker rundt om i verden at det er trygt å drikke og det leverer mange av våre drikkevannskilder,” fortsetter Cousins.

Teamet fra Stockholms universitet har utført laboratorie- og feltarbeid på atmosfærisk tilstedeværelse og transport av PFAS det siste tiåret. De har bemerket at nivåene av noen skadelige PFAS i atmosfæren ikke synker særlig til tross for at de ble faset ut av den store produsenten, 3M, allerede for to tiår siden. PFAS er kjent for å være svært persistente, men deres fortsatte tilstedeværelse i atmosfæren skyldes også deres egenskaper og naturlige prosesser som kontinuerlig sykler PFAS tilbake til atmosfæren fra overflatemiljøet. En viktig naturlig kretsløpsprosess for PFAS er transporten fra sjøvann til marin luft med sjøsprøyteaerosoler, som er et annet aktivt forskningsområde for Stockholms universitets team.

“Den ekstreme utholdenheten og den kontinuerlige globale syklingen av visse PFAS vil føre til fortsatt overskridelse av de ovennevnte retningslinjene,” sa professor Martin Scheringer, en medforfatter av studien basert ved ETH Zürich i Sveits og RECETOX, Masaryk University i Tsjekkisk Republikk.

“Så nå, på grunn av den globale spredningen av PFAS, vil miljømedier overalt overskride retningslinjer for miljøkvalitet designet for å beskytte menneskers helse , og vi kan gjøre veldig lite for å redusere PFAS-forurensningen. Med andre ord er det fornuftig å definere en planetarisk grense spesifikt for PFAS, og som vi konkluderer med i papiret, er denne grensen nå overskredet,” sa Scheringer.

PFAS er skadelig for helse og miljø

PFAS er et samlenavn for per- og polyfluorerte alkylstoffer eller høyfluorerte stoffer som har lignende kjemisk struktur. Alle PFAS er enten ekstremt vedvarende i miljøet eller brytes ned til ekstremt vedvarende PFAS, noe som har gitt dem kallenavnet “for alltid kjemikalier.”

PFAS har vært assosiert med et bredt spekter av alvorlige helseskader, inkludert kreft, lærings- og atferdsproblemer hos barn, infertilitet og graviditetskomplikasjoner, økt kolesterol og immunsystemproblemer.

Dr. Jane Muncke, administrerende direktør for Food Packaging Forum Foundation i Zürich, Sveits, og som ikke er involvert i arbeidet, påpeker: «Det kan ikke være at noen få drar nytte av økonomisk mens de forurenser drikkevannet for millioner av andre, og forårsaker alvorlige helseproblemer. De enorme beløpene det vil koste å redusere PFAS i drikkevann til nivåer som er trygge basert på nåværende vitenskapelig forståelse, må betales av industrien som produserer og bruker disse giftige kjemikaliene. Tiden for å handle er nå.”


Utforsk videre

Undersøker effekten av PFAS ‘for alltid kjemikalier' på jordstruktur og funksjon

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.