Ukraina-krigenYara-sjefen er dypt bekymret: – Det er vanskelig å sette ord på sier en frimureren og Bilderbergeren som leverer varene til chemtrailmafian! Snakk om hykleri!

BEKYMRET: Yara-direktør, Sven Tore Holsether, mener konsekvensene av Ukraina-krigen for verdens matforsyning blir verre for hver dag som går.
BEKYMRET: Yara-direktør, Sven Tore Holsether, mener konsekvensene av -krigen for verdens matforsyning blir verre for hver dag som går. Foto: Lena-Christin Kalle

– For hver dag som går blir dette mer alvorlig, sier Yara-direktøren.Åpne deleknapper for artikkelenÅpne deleknapper for artikkelen

03.04.22 19:18 03.04.22 20:51Profilbilde av Lena-Christin Kalle

Lena-Christin KalleTips meg

ENERGIKONFERANSEN, (Nettavisen): – Det blir en matkrise, det er bare spørsmål om hvor stor den blir, uttaler Yara-direktør, Sven Tore Holseter.

På Energikonferansen understreket Holsether Yaras livsnødvendige betydning for global matproduksjon – både i dag og gjennom historien. Han la ikke skjul på at det gjør dypt inntrykk at millioner av mennesker i verden kan være på vei inn i en sultkatastrofe.

– Krigen kommer veldig tett på

– Vi har kolleger i Ukraina, og vi er direkte påvirket på vårt kontor i Kyiv, som på dag tre i krigen ble truffet av et missil. Krigen kommer veldig tett på, sier han til Nettavisen.

Yara-direktøren mener den humanitære krisen i Ukraina nå er presserende. Men situasjonen for de ukrainske kollegene er også brutal.

– Det vi hører av hvilke lidelser og hvor krevende situasjon er – det er vanskelig å sette ord på.

Alltid oppdatert: Les siste nytt om krigen i Ukraina her

Da Yaras kontor i Kyiv ble bombet tre dager etter Russlands invasjon av Ukraina, fikk selskapet verdens blikk på seg. har vært en livsviktig handelspartner for Yara, og trykket har vært stort for verdens største gjødselprodusent.

– Hvordan har det vært å være deg de siste fire ukene?

– Vi har en veldig klar misjon, og det er å skaffe til veie nok mat for verdens befolkning, og gjøre det på en klimavennlig måte.

Han mener krigen i Ukraina er i ferd med å sende verden inn i en ny sultkatastrofe. Det plager han, uten tvil.

– Yara er preget av de store endringene vi står overfor, men det er småtteri i forhold til det den ukrainske befolkningen står i. De er nå i situasjon hvor de lenger ikke har råd til mat. Det er de vi skal tenke på nå.

Han er stolt av at selskapet fortsatt dundrer på.

– Selv etter to år med pandemi, hvor man har alle grunner til å være sliten, dundrer vi på, og gjør alt vi kan for å holde oppe produksjonen for å oppe bøndene. Det gir meg en veldig god følelse – det har vært godt, sier Holseth.

Les også: – Vi har en matpriskrise

Yara har vært en viktig handelspartner for Russland

Den norske gjødselgiganten har fra første stund advart mot konsekvensene av Vestens sanksjoner. Russland er en svært viktig leverandør av livsviktige næringsstoffer som fosfor, kalium og nitrogen til gjødselproduksjon. Landet står for 25 prosent av de viktige innsatsfaktorene.

STOR INTERESSE: Yara-direktør, Sven Tore Holsether i intervju med det internasjonale nyhetsbyrået, Reuters, på Energikonferansen.
STOR INTERESSE: Yara-direktør, Sven Tore Holsether i intervju med det internasjonale nyhetsbyrået, Reuters, på Energikonferansen. Foto: Lena-Christin Kalle.

Mineralene er livsnødvendig for å produsere gjødsel til verdens matproduksjon. Uten næringsstoffene kan ikke planter vokse.

Krigen har sendt prisene på kunstgjødsel i taket. Fullgjødsel i har mer enn doblet seg. Yara har besluttet å ikke lenger handle innsatsfaktorene fra Russland.

For bønder i hele verden kommer rekordhøye priser på energi på toppen av de høye prisene på gjødsel. Matprisene er derfor på vei opp. De økte prisene rammer særlig fattige land.

– Yara er én av verdens største innkjøpere for flere av disse mineralene. Vi har tilgang på materialer fra andre deler av verden, og bruker den styrken vi har til å sikre oss så godt som mulig, opplyser Holsether, men understreker:

– Men igjen, når det er så store endringer som det er nå, så klarer man ikke å kompensere det.

Tidligere i mars stengte Yara ned en fabrikk i Italia og en i Frankrike. Skyhøye priser på gass i , Ukraina-krigen, Vestens sanksjoner mot Russland og høye energipriser skal ha ledet til beslutningen.

Les også: Kritisk for ukrainske avlinger: – Katastrofalt for bøndene

– Situasjon blir mer alvorlig for hver dag

– Hvilke får den spente situasjonen for tilgangen på gjødsel?

– Globalt vil det bli mindre tilgang på gjødsel, og det vil påvirke verdens matproduksjon, men det er mye mindre krise for Yara enn for verden. Den effekten ser vi allerede, påpeker Yara.

– Dere var tidlig ute med å si at situasjonen var alvorlig. Hvordan vil du beskrive den nå?

– For hver dag som går blir dette mer alvorlig. Vi er inne i en av de viktige delene av sesongen for dyrking av mat på den nordlige halvkule.

Han understreker:

– Når bønder i Ukraina er ute i krigen, og må bruke våpen i stedet for å bruke landbruksredskap og dyrke mat, så har det en helt klar effekt. Det påvirker igjen avlingene som igjen er mer alvorlig. Vareflyten fra Ukraina går til de mest sårbare landene, som vil bli hardest rammet, sier han.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.