AstraZeneca-vaksinen. Døde etter vaksine: – Helt uvirkelig

Thommy Viklund (56) var glad for å få coronavaksinen. To uker seinere ble han rammet av hjerneblødning.

HJERNEBLØDNING: To uker etter at Thommy Viklund hadde tatt AstraZeneca-vaksinen døde han i forbindelse med en hjerneblødning. Det svenske legemiddelverket gransker fortsatt dødsfallet, og har ikke konkludert i saken. Bildet av Viklund på Norrlands universitetssykehus er brukt med tillatelse fra Viklunds søster Therese, som ønsker å gjøre folk oppmerksom på mulige bivirkninger. Foto: Privat
HJERNEBLØDNING: To uker etter at Thommy Viklund hadde tatt AstraZeneca-vaksinen han i forbindelse med en hjerneblødning. Det svenske legemiddelverket gransker fortsatt dødsfallet, og har ikke konkludert i saken. Bildet av Viklund på Norrlands universitetssykehus er brukt med tillatelse fra Viklunds søster Therese, som ønsker å gjøre folk oppmerksom på mulige bivirkninger. Foto: Privat

Stian DrakePublisert søndag 09. mai 2021 – 13:27
Sist oppdatert søndag 09. mai 2021 – 15:21

– Det er fortsatt helt uvirkelig. At noe som i utgangspunktet skal holde deg frisk, gjør at man dør i stedet, er nesten ikke til å forstå.

Det sier Therese Viklund fra Umeå til Dagbladet.

14. mars døde Viklunds bror Thommy, bare to uker etter at han hadde fått AstraZeneca-vaksinen. Det var svenske Expressen som først omtalte dødsfallet.

På grunn av psykiske utfordringer var Thommy bosatt i en omsorgsbolig. Han var svært glad da han endelig fikk vaksinen, men ikke lenge etterpå begynte bivirkningene å melde seg.

– Etter to dager hadde han ganske høy feber, den ble målt til 38 grader. Så våknet han med kraftig hodepine etter ei uke, forteller søsteren.

SAMMEN: Thommy brukte mye tid sammen med søsteren Therese. Foto: Privat
SAMMEN: Thommy brukte mye tid sammen med søsteren Therese. Foto: Privat

Våknet ikke

Hun oppdaget deretter noen røde prikker under brorens skjegg.

– Jeg fikk kjøpt barberingsutstyr slik at vi kunne se om det var nupper i huden, men det var det ikke. Prikkene var rundt tre millimeter store, sier søsteren.

Da det var gått to uker etter vaksineringen, skulle ansatte ved omsorgsboligen forsøke å vekke Thommy på morgenkvisten.

– De fikk ikke kontakt med ham. Han pustet, men verken våknet eller svarte når de snakket til han, sier søsteren.

Ambulanse ble umiddelbart kontaktet og Thommy ble kjørt til Norrlands universitetssykehus. Her kunne de konstatere at 56-åringen var blitt rammet av en kraftig hjerneblødning. Livet var ikke mulig å redde.WHO godkjenner kinesisk vaksine

– Indre blødninger

På grunn av pasientsikkerhet kan verken det svenske legemiddelverket eller regionen der Thommy bodde, Västerbotten kommentere 56-åringens .

Regionen bekrefter likevel at det er vært registrert et dødsfall hos en middelaldrende mann med underliggende sykdommer i midten av mars. Dødsfallet var et tilfellene som bar bakgrunnen for at svenskene satte AstraZeneca på pause.

– Det handlet om det symptombildet som man har sett tidligere, der man har nevnt lave blodplater og indre blødninger. I dette tilfellet var det snakk om indre blødninger, sier sjeflege i Västerbotten Sofie Jacobsson til Expressen.

Vil advare

Etter dødsfallet har Thommys kropp gjennomgått en obduksjon.

– Her framgår det at han har blitt rammet av mistenkelige bivirkninger før dødsfallet, men det er ingen som har bekreftet at det er snakk om blodpropp, sier søsteren.

Expressen skriver at dødsfallet granskes av det svenske legemiddelverket, og at bivirkningsrapporten deretter er blitt sendt videre til det europeiske legemiddelverket, EMA.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

JANEI

Er du helsepersonell?

JANEIIngen data sendes over til Dagbladet, alt skjer kun på din .

Midt i sorgen velger søsteren å gå ut med brorens historie, og har selv delt bilder fra sykehuset av sin bror med Dagbladet.

– Jeg vil fortelle denne historien slik at andre kan være oppmerksomme på mulige bivirkninger. Det lindrer ikke sorgen, men historien kan kanskje være med på redde livet til andre som får vaksinen.

Selv kommer ikke Therese til å vaksinere seg mot coronaviruset når hun får muligheten.

– Det kommer jeg ikke til å gjøre, uansett hvilken det er snakk om. Nå har vi dårlig erfaring i familien og samtidig så vet vi for lite.Vaksinefunn: – Ekstremt alvorligeVolume 90% ASTRAZENECA: – Vi har påvist en høy sannsynlighet av sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og sykdomsbildet, sier overlege Pål André Holme ved universitetssykehus (OUS).

Karin Vengemyr som jobber ved legemiddelverkets bivirkningsgruppe, ber de som har fått vaksinen følge med på følgende bivirkninger:

– Man må følge med på pustevansker, brystsmerter, magesmerter, alvorlig eller vedvarende hodepine, synet og blåmerker andre steder på kroppen enn der man blir vaksinert. Får du disse symptomene bår du oppsøke akuttmottaket, sier hun Expressen.

Ny vurdering

I ble bruken av AstraZenecas coronavaksine satt på pause den 11. mars. Litt under en måned seinere, 9. april, publiserte en gruppe norske forskere funn fra en studie ved Rikshospitalet.

Her mente de å kunne påvise en sammenheng mellom AstraZenecas coronavaksine og fem tilfeller av en tilstand de har gitt navnet VITT (vaksineindusert immunologisk trombotisk trombocytopeni).

Tre av de fem pasientene døde av tilstanden. Tilstanden er oppført som en sjelden bivirkning av vaksinen.MENINGERÅpenbar løsning på vaksinefordelingen

Svenskene har foreløpig ikke tatt AstraZeneca ut av sitt vaksineringsprogram, men gir den i dag bare til personer fra 65 år og oppover.

Et utvalg ledet av Lars Vorland har sett på konsekvensene av å bruke eller ikke bruke virusvektor- som AstraZeneca og Janssen i Norge. Mandag mottar helse og omsorgsminister Bent Høie en rapport om disse konsekvensene fra utvalget, som på bakgrunn av dette skal gi regjeringen en anbefaling om videre bruk av de to vaksinene.Staffan (70) fikk blodpropp etter vaksine

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.