Sky Seeding: Rain eller No Rain? En god forklaring på hvordan “regn”/ “snø”, “lages”.

Viji NLesetid: 2 minutter
24. november 2018 – 08:00 (forskningssaker)

Sky seeding er teknologien for å introdusere kunstige kjerner eller “frø” (sølvjodid, salt, tørris) i skyer fra enten luften eller bakken for å øke sjansene for regn. Den populære troen er at skysåing bare gjøres for å bringe regn på et bestemt sted. Men visste du at den samme teknikken brukes til å spre regn?

Russland startet praksisen på 1990-tallet og bruker den fortsatt i dag. For eksempel i 2005 beordret Russlands president Vladimir Putin det russiske luftforsvaret å forhindre regn over Moskva like før militærparaden. I mai 2016 prøvde den russiske regjeringen skysådd på den internasjonale arbeidersdagen for å lokke regnskyene til regn andre steder.

I 2008 skjøt Kina tilsynelatende en spenning på 1110 raketter for å sikre at åpningsseremonien i OL i Beijing var regnfri. Raketter med sølvjodidreagenser ble avfyrt fra 21 steder i Beijing for å fange opp regn mot Beijing og for å utløse for tidlige byger.

Men hvordan frøer man en sky og utløser en dusj? For at regn skal oppstå, trenger fuktighetsdråpene i en sky et “frø” eller en kjernepartikkel som de kan klemme på og danne større dråper (ligner fruktmasse som trenger et hardt frø for å holde fast og vokse). Når disse dråpene blir tunge, faller de ut som regn eller snø. Noen ganger er det ikke nok frø til at regndråpene kan dannes. Og det er her skyfrø kommer inn.

Normalt brukes skysåing for å bringe regn i regn-knappe områder — som statsregjeringen gjorde i september 2017 i det tørkehimmede Nord-Karnataka. Denne innsatsen førte tilsynelatende 10 til 25 prosent mer regn. Tilsvarende hevder De forente arabiske emirater, regnet som en leder innen regnforbedring, å ha vært vitne til en økning i nedbør på rundt 10–35 prosent etter skysådd. For tiden gjennomfører angivelig mer enn 50 land skyinnsatsingsarbeid over hele verden.

Men til tross for avansert forskning på værmodifisering siden oppdagelsen på 1940-tallet, er forskere ikke i stand til å hevde selv i dag om skyfrø virkelig bringer regn på grunn av måling av behandlede skyer og den svært varierende avhengigheten av regn av temperatur, skysammensetning og andre faktorer. Kunnskap om krystallisering av vann i skyer og balanse mellom fordampning og nedbør i atmosfæren er fortsatt begrenset. Tunge investeringer i denne teknologien fortsetter imidlertid.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.