Barth Eide: Bekymret for ulike standarder om Ukraina og Israel

BRUSSEL (VG) Ifølge utenriksminister (Ap) er ulike syn på Israels blokade av sivilbefolkningen i Gaza, i ferd med å bli et stort problem for den vestlige verden.

Publisert:

Oppdatert for mindre enn 2 timer siden

Kortversjonen

  • Utenriksminister Espen Barth Eide mener mangelen på vestlig kritikk mot Israels blokade i Gaza er et stort problem for den vestlige verden, og frykter at det kan svekke global til .
  • , sammen med Irland, Belgia, Spania og Frankrike, har kritisert Israel for unødvendig maktbruk i Gaza, mens andre vestlige land støtter betingelsesløst.
  • Eide sier at ulike syn på Midtøsten-krisen allerede har skapt avstand mellom Vesten og landene i sør, og kan undergrave de vestlige landenes globale mål.

Vis mindre

Han frykter at dette kan skade den globale støtten til Ukraina i krigen mot .

– Hvis vi kritiserer Russland for maktbruk i strid med humanitærretten i Ukraina, men ikke kritiserer når våre venner gjør det samme, da kommer ingen til å tro på oss, sier Eide.

Han viser til at Norge, sammen med land som Irland, Belgia, Spania og Frankrike, har kritisert Israel for unødvendig maktbruk i Gaza, mens andre vestlige land har støttet Israel nokså betingelsesløst.

Dette vil den norske utenriksministeren snakke om i sitt innlegg når Natos utenriksministere møtes i Brussel tirsdag:

– Tilliten til Vesten svekkes når det oppleves at vi har ulike standarder. Mitt poeng er ikke om vi har det, men at det oppfattes slik, sier han til VG.

– Mange land opplever at våre verdier om demokrati og menneskerettigheter bare gjelder når det passer oss, sier han og fortsetter:

– Det er opplevelsen i mange arabiske regjeringer, i Sør-, i Brasil, og mange andre land i sør. Det er veldig alvorlig. Det er en strategisk kommunikasjonskrise for Vesten. Det vil jeg ta opp i møtet.

Ulike nordiske syn

At ulike land har ulike syn på Israels maktbruk i Gaza etter -terrorangrepet for snart to måneder siden, var tydelig allerede da de nordiske statsministrene møttes i kort tid etterpå.

Som eneste nordiske land stemte Norge for FN-resolusjonen om umiddelbar våpenhvile i Gaza. Det var ikke noe alternativ å avstå, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Men Finland mente at resolusjonen var «ubalansert».

MØTTE USA: Før utenriksministermøtet i Nato hadde Espen Barth Eide et eget møte med USAs utenriksminister Antony Blinken, som sa at Norge har spilt og spiller fortsatt en «svært viktig rolle» i Midtøsten.
MØTTE USA: Før utenriksministermøtet i hadde Espen Barth Eide et eget møte med USAs utenriksminister Antony Blinken, som sa at Norge har spilt og spiller fortsatt en «svært viktig rolle» i Midtøsten. Foto: Mathias Rongved, Utenriksdepartementet

Undergraver mål

Espen Barth Eide sier at ulike syn på krisen i Midtøsten allerede har skapt avstand mellom Vesten og landene i sør:

– Enn så lenge har vi klart å skjerme arbeidet med klima og natur foran det forestående klimatoppmøtet. Men jeg ser det på veldig mye annet innenfor menneskerettigheter, demokrati, handelspolitikk, nedrustning og på veldig mange andre områder, hvordan de ulike oppfatningene undergraver de globale målene som vi har som vestlige land, sier han.

Forsvarer Israels rett

Den norske utenriksministeren presiserer at det er en viktig forskjell mellom de to krigene som nå pågår i og nærområdene:

– I Ukraina var det Russland som angrep, mens Israel ble angrepet. Da har Israel rett til å forsvare seg, akkurat som Ukraina har. Men når de forsvarer seg – og det gjelder både Israel og alle andre land – så gjelder begrensningene i internasjonal humanitær rett. Du må ta aktive grep for å hindre at sivile dør. Det er ikke kategorisk forbudt, men du skal gjøre alt du kan for å forhindre sivile tap, sier Eide.

– Nå er det slik at inntrykket som stadig flere har, er at det ikke gjøres nok for å forhindre tap av sivile liv, Og da er det et brudd på humanitærretten, legger han til.

Publisert:

Publisert: 28.11.23 kl. 13:19

Oppdatert: 28.11.23 kl. 15:44

Tagged

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.