WHO gir ut ny veiledning for å forbedre testing og diagnostisering av seksuelt overførbare infeksjoner

Verdens helseorganisasjon (WHO) deler sin siste veiledning om seksuelt overførbare infeksjoner (STI) på STI & HIV 2023 verdenskongressen som finner sted i Chicago, USA, 24.–27. juli 2023. Med STIer på vei opp, ber WHO om bedre tilgang til testing og diagnostiske tjenester. På kongressen vil WHO også diskutere sin siste STI-forskningsagenda og antimikrobiell resistens (AMR) ved gonoré.

STIer øker globalt

Under -pandemien hadde mange land rapportert lav dekning for forebygging, testing og behandlingstjenester for kjønnssykdommer, noe som har ført til en gjenoppblomstring av kjønnssykdommer globalt. Land med god STI-overvåking, som USA og Storbritannia, rapporterer økende STI. Nye utbrudd av nye infeksjoner, som mpox, og gjenoppkomsten av forsømte kjønnssykdommer utgjør utfordringer for forebygging og kontroll.

Flere land rapporterer i økende grad svikt i gjeldende behandlingsanbefalinger for gonoré. Bekymringsfullt er spredningen av en Neisseria gonorrhea- klon som er svært resistent mot ceftriaxon i økende grad rapportert i land i Asia som , Japan, Singapore og Vietnam samt i Australia, Østerrike, Canada, Danmark, Frankrike, Irland og Storbritannia. Den forbedrede gonoré-AMR-overvåkingen (EGASP) antyder høye forekomster av resistens hos gonoré mot gjeldende behandlingsalternativer som ceftriaxon, cefixim og azitromycin i Kambodsja, for eksempel. Syfilis, så vel som medfødt syfilis, øker, og mangelen på benzathin penicillin utgjør en betydelig utfordring for å effektivt behandle dem.

Ny WHO-veiledning om testing og laboratoriediagnostikk

Hver dag erverves mer enn 1 million nye seksuelt overførbare infeksjoner (SOI), noe som utgjør en betydelig global helseutfordring. Imidlertid hindres overvåking og forståelse av trendene til nye STIer i lav- og mellominntektsland (LMIC) av begrenset tilgang til diagnostiske tester. “Tidlig testing og diagnose er nøkkelen til å stoppe spredningen av kjønnssykdommer. Når de ikke behandles, kan visse kjønnssykdommer føre til langsiktige irreversible utfall, og noen kan være potensielt dødelige, sier Dr. Teodora Wi, leder for seksuelt overførbare infeksjoner i WHOs globale hiv-, hepatitt- og kjønnssykdommer-programmer. “Vår nye veiledning kan bidra til å gjøre rimelige tester for kjønnssykdommer mer tilgjengelige, noe som muliggjør forbedret datainnsamling og kvalitetslevering av kjønnssykdommer for mennesker i nød.”

WHOs nye veiledning inkluderer målproduktprofiler (TPP) for diagnostiske teknologier for diagnostisering av syfilis ( treponema pallidum ), Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae og Trichomonas vaginalis , som tar sikte på å lette utviklingen av STI-diagnostikk av høy kvalitet. TPP-er bidrar til å sikre at produktene er designet og produsert for å møte de kliniske behovene til risikopopulasjoner og er “egnet for bruk” – noe som betyr at de er trygge, effektive og tilpasset bruksmiljøet. Point-of-care tester kan redusere helsekostnader, redusere ventetider, fremskynde igangsetting av og øke nøyaktigheten av behandlingen, og forbedre pasientoppfølgingen.

En ny fjerde utgave av Laboratory and Point-of-care diagnostisk testing for kjønnssykdommer inkludert HIV gir oppdatert informasjon om hvordan man isolerer, oppdager og diagnostiserer kjønnssykdommer, inkludert HIV. Omfanget av håndboken er utvidet til å omfatte informasjon om bruk av molekylære tester, raske punkt-of-care-tester og kvalitetsstyring av diagnostiske tester.

Et nytt produkt på Diagnostics Landscape for Sexually Transmitted Infections (STIs ) fremhever diagnostikk som er tilgjengelig for å oppskalering av screening for syfilis, klamydia, gonoré, trichomoniasis, mykoplasma, herpes og humant papillomavirus (HPV) for å møte de økende testkravene i lav- og middelinntektsland. Den utfyller den nevnte manualen.

“Nye modeller for STI-tjenester må være motstandsdyktige og tilpasse seg nåværende og fremtidige ”, sa Dr Meg Doherty, direktør for WHOs globale programmer for hiv, hepatitt og seksuelt overførbare infeksjoner. “Nylige vitenskapelige fremskritt innen STI-behandling og teknologier, og innovative tjenesteleveringsmetoder, gir en viktig mulighet til å avslutte STIer som et folkehelseproblem innen 2030. Store variasjoner i investeringer, modenhet og ytelse av STI-overvåkingssystemer mellom land fortsetter imidlertid å være en utfordring”.

Den 75. verdenshelseforsamlingen (i mai 2022) godkjente implementeringen av de nye globale helsesektorstrategiene for henholdsvis HIV, viral hepatitt og seksuelt overførbare infeksjoner for perioden 2022-2030 (GHSS) , som gir strategiske retningslinjer for å møte dagens utfordringer innen STI-kontroll.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter