18 millioner doser av første malariavaksine noensinne tildelt 12 afrikanske land for 2023–2025: Gavi, WHO og UNICEF

onsdag 5. juli 2023

FELLES NYHETSMEDDELELSE

https://www.who.int/news/item/05-07-2023-18-million-doses-of-first-ever-malaria-vaccine-allocated-to-12-african-countries-for-2023-2025–gavi–who-and-unicef

  • Som svar på høy etterspørsel etter den første malariavaksinen noensinne, vil 12 land i få tildelt totalt 18 millioner doser RTS,S/AS01 for perioden 2023–2025
  • Malariavaksineimplementeringsprogrammet Ghana, Kenya og Malawi vil motta doser for å fortsette vaksinasjoner i pilotområder
  • Det ble også gitt bevilgninger til nye introduksjoner i Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Den demokratiske republikken Kongo, Liberia, Niger, Sierra Leone og Uganda

Tolv land i ulike regioner i Afrika er satt til å motta 18 millioner doser av den første malariavaksinen noensinne i løpet av de neste to årene. Utrullingen er et kritisk skritt fremover i kampen mot en av de viktigste dødsårsakene på kontinentet.

Tildelingene er fastsatt gjennom anvendelse av prinsippene skissert i Rammeverket for tildeling av begrenset malariavaksinetilbud som prioriterer disse dosene til områder med størst behov, der risikoen for malariasykdom og død blant barn er høyest.

Siden 2019 har Ghana, Kenya og Malawi levert malariavaksinen gjennom Vaccine Implementation Program (MVIP), koordinert av WHO og finansiert av Gavi, Vaksinealliansen, Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, og Unitaid. RTS,S/AS01-vaksinen har blitt administrert til mer enn 1,7 millioner barn i Ghana, Kenya og Malawi siden 2019 og har vist seg å være trygg og effektiv , noe som har resultert i både en betydelig reduksjon i alvorlig malaria og et fall i barnedødsfall. Minst 28 afrikanske land har uttrykt interesse for å motta malariavaksinen.

I tillegg til Ghana, Kenya og Malawi, vil den første dosetildelingen på 18 millioner gjøre det mulig for ni flere land, inkludert Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Den demokratiske republikken Kongo, Liberia, Niger, Sierra Leone og Uganda, å introdusere inn i deres rutinemessige vaksinasjonsprogrammer for første gang. Denne tildelingsrunden gjør bruk av tilbudet av vaksinedoser tilgjengelig for Gavi, Vaksinealliansen via UNICEF. De første dosene av vaksinen forventes å komme til land i løpet av siste kvartal av 2023, med land som begynner å rulle dem ut tidlig i 2024.

“Denne vaksinen har potensial til å være svært virkningsfull i kampen mot malaria, og når den brukes bredt sammen med andre intervensjoner, kan den forhindre titusenvis av fremtidige hvert år,” sa Thabani Maphosa, administrerende direktør for Country Programs Delivery hos Gavi. vaksinealliansen. “Mens vi samarbeider med produsenter for å hjelpe til med å øke forsyningen, må vi sørge for at dosene vi har blir brukt så effektivt som mulig, noe som betyr å bruke all lærdommen fra pilotprogrammene våre når vi utvider til en ny total på 12. land.”

Malaria er fortsatt en av Afrikas dødeligste sykdommer, og dreper nesten en halv million barn under 5 år, og står for omtrent 95 % av globale malariatilfeller og 96 % av dødsfallene i 2021.

“Nesten hvert minutt dør et barn under 5 år av malaria,” sa UNICEFs assisterende direktør for vaksinasjon Ephrem T Lemango. «I lang tid har disse dødsfallene vært mulig å forebygge og behandle; men utrullingen av denne vaksinen vil gi barn, spesielt i Afrika, en enda bedre sjanse til å overleve. Etter hvert som tilbudet øker, håper vi at enda flere barn kan dra nytte av dette livreddende fremskrittet.»

«Malariavaksinen er et gjennombrudd for å forbedre barnehelse og barns overlevelse; og familier og lokalsamfunn, med rette, ønsker denne vaksinen til barna sine. Denne første tildelingen av malariavaksinedoser er prioritert for barn med høyest risiko for å dø av malaria, sier Dr Kate O'Brien, WHOs direktør for immunisering, og biologi. “Den høye etterspørselen etter vaksinen og den sterke rekkevidden av barnevaksinering vil øke rettferdig tilgang til malariaforebygging og redde mange unge liv. Vi vil jobbe utrettelig for å øke tilbudet inntil alle barn i faresonen har tilgang.»

Gitt det begrensede tilbudet i de første årene av utrullingen av denne nye vaksinen, kalte WHO i 2022 inn ekspertrådgivere, primært fra Afrika – der malariabyrden er størst – for å utviklingen av et rammeverk for tildeling av begrenset malariavaksineforsyning, for å veilede hvor innledende begrensede doser vil bli tildelt. Rammeverket er basert på etiske prinsipper på et fundament av solidaritet; og den foreslår at vaksinetildeling begynner i områdene med størst behov.

Rammeimplementeringsgruppen som anvendte rammeprinsippene inkluderte representanter for Africa Centers for Disease Control and Prevention (Africa CDC), UNICEF, WHO og Gavi-sekretariatet, samt representanter for sivilsamfunnet og uavhengige rådgivere. Gruppens anbefalinger ble gjennomgått og godkjent av Senior Leadership Endorsement Group av Gavi, WHO og UNICEF.

Den årlige globale etterspørselen etter malariavaksiner er estimert til 40–60 millioner doser innen 2026 alene, og vokser til 80–100 millioner doser hvert år innen 2030. I tillegg til RTS,S/AS01-vaksinen, utviklet og produsert av GSK, og i fremtid levert av Bharat Biotech, forventes det at en andre vaksine, R21/Matrix-M, utviklet av Oxford University og produsert av Serum Institute of India (SII), også kan bli prekvalifisert av WHO snart. Gavi har nylig skissert sitt veikart for å støtte økende tilbud for å møte etterspørselen.

MERKNADER TIL REDAKTØRER

Nyttige dokumenter:

Om Gavi, Vaksinealliansen

Gavi, the Vaccine Alliance er et offentlig-privat partnerskap som hjelper til med å vaksinere halvparten av verdens barn mot noen av verdens dødeligste sykdommer. Vaksinealliansen samler utviklingsland og giverregjeringer, Verdens helseorganisasjon, UNICEF, Verdensbanken, vaksineindustrien, tekniske byråer, sivilsamfunnet, Bill & Melinda Gates Foundation og andre partnere i privat sektor. Se hele listen over giverregjeringer og andre ledende organisasjoner som finansierer Gavis arbeid her .

Siden starten i 2000 har Gavi bidratt til å vaksinere en hel generasjon – over 1 milliard barn – og forhindret mer enn 16,2 millioner fremtidige dødsfall, og bidratt til å halvere barnedødeligheten i 73 lavinntektsland. Gavi spiller også en nøkkelrolle i å forbedre global helsesikkerhet ved å støtte helsesystemer samt finansiere globale lagre for ebola-, kolera-, meningokokk- og gulfebervaksiner. Etter to tiår med fremgang er Gavi nå fokusert på å beskytte neste generasjon, fremfor alt nulldosebarna som ikke har fått en eneste vaksinesprøyte. Vaksinealliansen bruker innovativ økonomi og den nyeste teknologien – fra droner til biometri – for å redde millioner flere liv, forhindre utbrudd før de kan spre seg og hjelpe land på veien mot selvforsyning. Lær mer på www.gavi.org og kontakt oss på Facebook og Twitter .

Gavi er medinnkaller av COVAX, vaksinepilaren i Access to Tools (ACT) Accelerator, sammen med Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), Verdens helseorganisasjon (WHO) og UNICEF. I sin rolle er Gavi fokusert på innkjøp og levering for COVAX: koordinering av utformingen, implementeringen og administrasjonen av COVAX-anlegget og Gavi COVAX AMC og samarbeide med alliansepartnerne UNICEF og WHO, sammen med regjeringer, om landberedskap og levering.

Om UNICEF

UNICEF jobber på noen av verdens tøffeste steder, for å nå verdens mest vanskeligstilte barn. På tvers av mer enn 190 land og territorier jobber vi for hvert barn, overalt, for å bygge en bedre verden for alle.

For mer informasjon om UNICEF og dets arbeid, besøk: www.unicef.org

Følg UNICEF på Twitter , Facebook , Instagram og YouTube

Om WHO

Dedikert til alle menneskers velvære og veiledet av vitenskap, leder og forkjemper Verdens helseorganisasjon global innsats for å gi alle, overalt en like sjanse til et trygt og sunt liv. Vi er FN-organet for helse som forbinder nasjoner, partnere og mennesker i frontlinjen på 150+ lokasjoner – som leder verdens respons på helsekriser, forebygger sykdom, adresserer de grunnleggende årsakene til helseproblemer og utvider tilgangen til medisiner og helsetjenester. Vårt oppdrag er å fremme helse, holde verden trygg og tjene de sårbare.

Besøk: www.who.int

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.