PRESSEMELDING

Dr Vanessa Kerry utnevnt til WHOs generaldirektør spesialutsending for klimaendringer og helse

Paris, Genève, 22. juni 2023 | Verdens helseorganisasjon (WHO) er glade for å kunngjøre utnevnelsen av Dr Vanessa Kerry som den første generaldirektøren for og helse noensinne. Dr. Kerry, administrerende direktør i Seed Global Health, en anerkjent global helseekspert og lege, vil spille en sentral rolle i å forsterke WHOs klima- og helsemeldinger og påta seg talsmann på høyt nivå.

“Vi er glade for å ha Dr Vanessa Kerry med i WHO som vår spesialutsending for klimaendringer og helse. Hennes omfattende erfaring og dedikasjon til gjør henne til en uvurderlig ressurs når det gjelder å håndtere helsekonsekvensene av klimaendringer. Sammen vil vi jobbe for en mer bærekraftig og robust fremtid for alle,” sa Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHOs generaldirektør, WHO.

Klimaendringer dukker opp som den største helseutfordringen i det 21. århundre, og påvirker ulike aspekter av menneskelig velvære. Ekstreme værhendelser, ikke-smittsomme og smittsomme sykdommer, samt helseinfrastruktur og arbeidsstyrkekapasitet, blir alle betydelig påvirket.

Dr Kerry vil bringe hennes uvurderlige ekspertise og lederskap i forkant når det gjelder å WHO. Som generaldirektørens spesialutsending for klimaendringer og helse vil Dr Kerry påta seg nøkkelansvar, inkludert:

  • Å forsterke WHOs klima- og helsemeldinger, spre WHOs viktige budskap om betydningen av klimaendringer og helse, rettet mot allmennheten, innflytelsesrike personer og beslutningstakere for å tenne på en utbredt forståelse og følelse av at det haster;
  • Talsmann på høyt nivå for global innvirkning, som støtter WHOs arbeid og engasjerer seg i globale og regionale organisasjoner, nasjonale myndigheter, i tråd med WHOs ekspertveiledning, fremmer vedtak og tilpasning av WHOs anbefalinger, mens de tar i betraktning de unike kontekstene lokale, nasjonale og regionale omstendigheter;
  • Gi strategiske råd til generaldirektøren og beslutningstakere, styrke WHOs posisjon som en pålitelig og autoritativ kilde til informasjon og støtte, i tråd med WHOs egne veiledninger;
  • Hun vil påta seg en rolle i å mobilisere ressurser for å fremme arbeidet til WHO, oppsøke nye partnere og innflytelsesrike skikkelser, inkludert fremtredende personligheter, og anerkjenne deres potensiale til å låne ut sin ekspertise og ressurser for å forsterke WHOs initiativer.

“Jeg er beæret over å tjene som WHOs generaldirektør spesialutsending for klimaendringer og helse. Klimakrisen er en helsekrise – den utgjør en grunnleggende trussel mot global helse, og det er behov for presserende tiltak for å dempe og tilpasse seg denne komplekse utfordringen Klimaendringene skaper allerede kaos over hele verden – fra kolerautbruddet i Malawi til varmerelatert sykdom i India – vi må investere i sterke helsesystemer nå som er motstandsdyktige mot disse påvirkningene. Jeg vil samarbeide med WHO og dens partnere for å drive frem bevissthet, utvikle løsninger og bygge konsensus for handling for en sunnere fremtid for alle på denne planeten,” sa Dr Kerry.

Dette er et avgjørende år for skjæringspunktet mellom klimaendringer og helse, med COP28-presidentskapet som kunngjorde tidenes første dag dedikert til helse på toppmøtet 3. desember2023. Dette vil tjene som en kritisk mulighet til å understreke den dype betydningen av å håndtere klimaendringer i forhold til menneskers helse. Å anerkjenne helse i forkant av klimadiskusjoner forsterker den viktige rollen til samarbeid og koordinert innsats for å ivareta velferden til nåværende og fremtidige generasjoner.

Utnevnelsen av Dr Vanessa Kerry til WHOs generaldirektør spesialutsending for klimaendringer og helse understreker WHOs forpliktelse til å prioritere klimaendringer og deres innvirkning på global helse. Gjennom sitt lederskap vil Dr Kerry bidra til WHOs arbeid med å utforme politikk, fremme samarbeid og drive transformerende handling for å beskytte og fremme helsen til befolkningen i møte med klimautfordringer.

——————–

Merknad til redaktørene

Dr Kerry er medgründer og administrerende direktør i Seed Global Health (Seed), en ideell organisasjon som fokuserer på styrking og transformasjon av helsesystemer gjennom langsiktige investeringer og opplæring av helsepersonell. Under hennes ledelse har Seed hjulpet med å utdanne mer enn 34 000 leger, sykepleiere og jordmødre i syv land, og bidratt til å forbedre helsevesenet for mer enn 73 millioner mennesker.

Hun har snakket og skrevet om effektene av klimaendringer på menneskers helse og helsesystemer og behovet for å integrere en helsesentrert respons i tiltak for å redusere og tilpasse klimaendringer. Dr. Kerry støtter COP28-presidentskapet for å forme den første COP-helsedagen noensinne og leder innsatsen for å bygge fortalerskap rundt klimaendringenes innvirkning på helse og sikre rettferdig og rettferdig klimahandling.

Hun er en kritisk omsorgslege ved Massachusetts General Hospital (MGH) og er assisterende direktør for partnerskap og globale initiativer ved MGH Center for Global Health. Hun leder programmet Global Public Policy and Social Change ved Harvard Medical School, med fokus på sammenhenger mellom og helse. Hun er mor til to barn.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.