De forente arabiske emirater dobler antallet sky-seeding-flyvninger på seks år i forsøk på å øke nedbøren

Mariam Al Mheiri, minister for klimaendringer og miljø, sa at landets langvarige program for forbedring av regn fortsatt er avgjørende

Hygroskopiske (vanntiltrekkende) saltbluss er festet til et fly på Al Ain internasjonale lufthavn før en skysående flytur operert av National Center of Meteorology.  De forente arabiske emirater har ledet arbeidet med å frø til skyer og øke nedbøren, som forblir på mindre enn 100 millimeter i året i gjennomsnitt.  Alle bilder av Reuters
Pilot Michael Anstis skriver en værmelding før skyfrøflyvningen fra Al Ain.
An airport employee closes an aircraft door, with hygroscopic salt flares seen in the background, before the cloud-seeding flight.
Pilots Michael Anstis and Ahmed Al Jaberi receive instructions before the flight.
The control room at the National Centre of Meteorology in Abu Dhabi.
An explanatory hologram of the cloud-seeding process in the National Centre of Meteorology control room in Abu Dhabi.
Cloud-seeding flares in the National Centre of Meteorology control room.
Hygroscopic salt flares are attached to an aircraft during a cloud-seeding flight between Al Ain and Al Hayer. At 9,000 feet above sea level, the plane releases the flares into the most promising white clouds, hoping to trigger rainfall.
Hygroskopiske saltbluss er festet til et fly under en skysående flytur.  Forskere i Abu Dhabi kombinerer skyting av bluss med å frigjøre saltnanopartikler, en nyere teknologi, inn i skyene for å stimulere og akselerere kondenseringsprosessen og forhåpentligvis produsere dråper store nok til å falle som regn.
Faser slippes ut under en skysående flytur mellom Al Ain og Al Hayer.
Ansatte går mot en hangar på Al Ain internasjonale lufthavn etter en skyfrøende flytur.

Hygroskopiske (vanntiltrekkende) saltbluss er festet til et fly på Al Ain internasjonale lufthavn før en skysående flytur operert av National Center of Meteorology. De forente arabiske emirater har ledet arbeidet med å frø til skyer og øke nedbøren, som forblir på mindre enn 100 millimeter i året i gjennomsnitt. Alle bilder av Reuters

Anjana Sankar forfatterbilde

Anjana Sankar24. januar 2023Lytt på engelskLytt på arabiskDrevet av automatisert oversettelse

De forente arabiske emirater trapper opp sitt oppdrag for å få det til å regne etter å ha nesten doblet sitt årlige antall sky-seeding- flyvninger de siste seks årene.

Mens store deler av landet er forberedt på kraftige regnskyll onsdag og torsdag, er innsatsen for å indusere mer nedbør i et stort sett tørt klima avgjørende.

Mariam Al Mheiri , minister for og miljø, hyllet tirsdag landets regnforbedringsprogram som nøkkelen til å styrke vann- og matsikkerheten, fylle på grunnvannsreservene og til og med drive turisme.

Al Mheri snakket om behovet for å ønske mer vått vær velkommen på åpningsdagen til International Rain Enhancement Forum i Abu Dhabi.

“Selv om det umiddelbare målet med regnforbedring er å øke nedbør, fylle opp grunnvann og forbedret ferskvannsforsyning, la oss ikke glemme de bredere og vidtrekkende virkningene av regn på vann og matsikkerhet samt turisme og værmoderasjon,” sa Al. Mheiri.

“Dette er den underliggende årsaken til at regnforbedring er en av de syv pilarene i UAEs innovasjonsstrategi når det gjelder forskning, kontinuerlig innovasjon og den komplekse vitenskapen om værmodifisering.

De forente arabiske emirater gjennomførte 311 sky-seeding-oppdrag i 2022, og klokket opp nærmere 1000 flytimer.

Dette er en betydelig økning på de 177 flyvningene som ble gjennomført i 2016.

Hva er skysåing?

Hvordan cloud seeding fungerer

Hvordan cloud seeding fungerer

Seeding prøver i hovedsak å vri mer regn fra en sky og involverer skyting av fakler fra fly som inneholder materialer som salt, som tiltrekker vann, inn i potensielle skyer.

Eksperter fra National Center of Meteorology har tidligere sagt at såing kan øke nedbøren med omtrent 30 prosent i en ren atmosfære eller med 15 prosent i en støvete atmosfære. Men det er komplekst og mer forskning er nødvendig.

Omar Al Yazeedi, visegeneraldirektør for NCM, sa at det er vanskelig å beregne hvor mye nedbør deres innsats skaper.

«Vi kan ikke svare på det spørsmålet. Vi trenger minst 20 år med data for å gi et nøyaktig realistisk tall og resultater,” sa han på sidelinjen av det tre dager lange forumet.

Det sjette årlige toppmøtet har samlet globale eksperter for å diskutere fremskritt innen regnforbedringsvitenskap og innovative løsninger for å takle vannsikkerhet i tørre og halvtørre områder.

Drevet av NCM, begynte seeding på 1990-tallet. På 2000-tallet jobbet NCM med globale kolleger som og National Center for Atmospheric Research i USA.

Min Yazeedi sa at skysåing er miljømessig bærekraftig, og at De forente arabiske emirater “jobber med naturen og ikke mot den”.

“Alt i vår virksomhet er trygt og miljøvennlig,” sa han.

Han sa at sammensetningen og konsentrasjonen av saltpartikler injisert i skyene er ubetydelig sammenlignet med det som finnes i atmosfæren.

UAE ønsker flere regnværsdager

En mann sykler under et kort regnskyll i Mussaffah industriområde i Abu Dhabi.  Victor Besa / The National
Regnet falt i Abu Dhabi mens ustabilt sommervær fortsatte over hele landet.  Victor Besa / The National
National Center of Meteorology ga ut et varsel for regn om morgenen, ledsaget av sterk vind som kunne nå 45 kilometer i timen.  Victor Besa / The National
Abu Dhabi forventes å ha en maksimumstemperatur på 42°C de neste dagene.  Victor Besa / The National
Lave skyer hang over Dubai og de nordlige emiratene.  Pawan Singh / The National
Temperaturene holdt på rundt 36ºC i Dubai.  Pawan Singh / The National

En mann sykler under et kort regnskyll i Mussaffah industriområde i Abu Dhabi. Victor Besa / The National

Mens det er våte dager fremover, er det fortsatt relativt sparsomt med nedbør i Emiratene.

Det er et gjennomsnitt på 100 millimeter hvert år, noe som får myndighetene til å gi Moder Natur en hjelpende hånd.

Fordelene med skysåing inkluderer å gi mer vann til avlinger, øke den generelle forsyningen og lade opp brønner.

En annen fordel er at såing er betydelig billigere enn avsalting. Omtrent 60 ganger billigere for å være nøyaktig.

Global støtte for vannsikkerhetsdrift

UAE Research Program for Rain Enhancement Science oppfordrer de flinkeste hjernene fra hele verden til å tenke ut innovative måter å øke nedbøren på.

Alya Al Mazroui, direktør for programmet, sa at 18 millioner dollar har blitt strømmet inn i 11 prosjekter som har involvert totalt 188 forskere fra 13 land så langt.

Hun sendte ut en oppfordring om innleveringer for tilskudd på opptil $1,5 millioner (Dh5,511 millioner) for den femte syklusen av bistandsprogrammet. Påmeldinger må være mottatt innen 16. mars.

Den fjerde syklusen av ordningen mottok 81 forhåndsforslag fra 378 forskere og forskere tilknyttet 159 institusjoner i 37 land på fem kontinenter.

Prosjektet inkluderer samarbeid med forskere for å distribuere kunstig intelligens (AI) for å oppnå økt nedbør.

Et høyteknologisk rammeverk vil bli bygget for å kombinere satellittobservasjoner, bakkebaserte værradardata, regnmålere og numeriske værprediksjonsestimater for å trekke ut funksjoner og generere produkter som kan bestemme optimale skysådingstider og -plasseringer.

Nyere forskning har undersøkt muligheten for å bruke en jetmotor til å kunstig danne skyer ved å stimulere lokale oppstrømninger.

Forskere har også sett på hvordan vulkansk aktivitet produserer regnskyer, for å utforske hvordan lignende teorier kan brukes på skysåing.

Eksperimenter ble fullført ved Jebel Jais i Ras Al Khaimah – UAEs høyeste topp på 1934 meter – fra 24. desember 2021 til 5. januar 2022.

Eksperter utførte 12 tester under forskjellige miljøforhold, fra klar himmel til forskjellige typer skyer på lavt nivå, for å sammenligne effekten av såoperasjoner.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.