Cloud seeding i Dubai, Abu Dhabi og resten av UAE: hvordan fungerer det?

Selv eksperter innrømmer at de ikke fullt ut forstår virkningen av intervensjonene deres

Levert bilde av skyfrøoperasjoner i UAE Courtesy National Center for Meteorology and Seismology *** Local Caption *** D3S_3778.JPG
Faser skytes opp fra et av National Center of Meteorology sine sky-seeding-fly.  Med tillatelse: National Center of Meteorology
Levert bilde av skyfrøoperasjoner i UAE Courtesy National Center for Meteorology and Seismology *** Local Caption *** D3S_4181.JPG
Levert bilde av skysåingoperasjoner i UAE Courtesy National Center for Meteorology and Seismology *** Local Caption *** D3S_3821.JPG
Levert bilde av skysåingoperasjoner i UAE Courtesy National Center for Meteorology and Seismology *** Local Caption *** IMG_0006.jpg
Levert bilde av skysåingoperasjoner i UAE Courtesy National Center for Meteorology and Seismology *** Local Caption *** cloud-seeding.jpg
Levert bilde av skysåingoperasjoner i UAE Courtesy National Center for Meteorology and Seismology *** Local Caption *** MBD_0905.JPG
Levert bilde av skysåingoperasjoner i UAE Courtesy National Center for Meteorology and Seismology *** Local Caption *** IMG_3833.JPG

-operasjoner i UAE. Nasjonalt senter for meteorologi

Daniel Sanderson

Sophia Vahanvaty11. juli 2022Lytt på engelskLytt på arabiskDrevet av automatisert oversettelse

En versjon av denne artikkelen dukket først opp i mars 2020

Hver gang det regner i De forente arabiske emirater , er noen innbyggere raske til å spekulere i at det våte været var forårsaket av landets skysåingsprogram.

Men selv akademikere som har jobbet med regnforsterkende teknikker i årevis innrømmer at de fortsatt ikke helt forstår hvordan de best kan oppmuntre himmelen til å åpne seg.

De forente arabiske emirater har nylig blitt rammet av en byge av dårlig vær , med regnskyll sett i Al Ain, Baniyas og østkysten i Ras Al Khaimah og Fujairah, mens det var regn i Abu Dhabi og flom i Ghantoot i begynnelsen av juli.

Hva er skysåing?

For det første er det ikke på langt nær så enkelt som å sende opp fly for å injisere kjemikalier i skyer.

” Skysåing er en veldig komplisert operasjon som krever mye vitenskapelig undersøkelse for å virkelig forstå det grunnleggende,” sa Lulin Xue, sjefforsker ved Hua Xin Chuang Zhi Science and -gruppen i som forsker på sky. seeding i UAE .

“Spesielt for den konvektive skyen [dannet av prosessen med varmere luft som stiger], er skyen i seg selv veldig dynamisk, noe som betyr at hvis du endrer visse ting i skyen, kan det få som er svært kompliserte å forstå og bruke observasjonen i seg selv, det er veldig vanskelig å kvantifisere disse effektene.

Hvordan cloud seeding fungerer

Hvordan cloud seeding fungerer

“Vi prøver å bruke eksperimenter både i laboratoriet og i modeller for å virkelig forstå hva som skjer, og så kan vi oversette den kunnskapen til drift og hjelpe UAEs skysåing .”

Hvor effektiv er skysåing?

Et av de største problemene, sa Lulin, er at ingen skyer er like.

Skyer som dannes over fjell er forskjellige fra de som vises over lavtliggende områder, noe som betyr at de reagerer forskjellig på skysåing.

Størrelsen på frøpartiklene – vanligvis bestående av saltkrystaller – kan ha innvirkning på nedbør , mens mengden av materialet også har betydning.

Å levere mer materiale til skyer betyr imidlertid ikke nødvendigvis mer regn .

https://www.podbean.com/player-v2/?from=embed&pbad=0&i=65deq-1083716-pb&square=1&share=1&download=1&skin=f6f6f6&btn-skin=3267a3&size=300

Faktisk kan hele prosessen slå tilbake, noe som betyr at det ville falle mindre regn enn det ellers ville ha skjedd hvis det ikke hadde vært noen inngrep.

Forskere jobber med kompliserte datasimuleringer for å bedre forstå den optimale intervensjonen for ulike skytyper.

De er imidlertid usikre på om de noen gang vil mestre skysåing fullt ut , ikke minst fordi de ikke har noen måte å vite hvor mye ekstra regn de har bidratt til å produsere.

“Jeg vet ikke hvordan teknologien vil utvikle seg i nær fremtid,” sa Lulin, som har forsket på regnforsterkende metoder i rundt et tiår.

“Men i overskuelig fremtid vil jeg si at det er veldig vanskelig å fullstendig kvantifisere og fullstendig forstå.”LES MER

Hvordan fungerer sky-seeding i UAE?

UAE-vær: Dubai og Abu Dhabi forberedte seg på mer regn og vind

Hvordan fungerer cloud seeding i UAE?

Lulin sa at De forente arabiske emirater har spesielt “kompliserte” skyer.

“UAE-skyer, når de utvikler seg, er vanskeligere å forutsi fordi du har så mange komponenter å passe inn i,” sa han.

“Hvis skyen dannes nær et fjell, er de statiske, og du kan observere dem mer nøye.

«Den bevegelige skyen her … den er så komplisert. Vi har også mye havsalt, aerosol og støv. Disse påvirker hvordan skyer dannes og utvikler seg, på måter som kanskje ikke er så åpenbare.

“Så med disse komplikasjonene trenger vi mye mer innsats for å forstå.”

Skysåing har pågått i Emiratene i flere tiår. Det er å håpe at arbeidet til Lulin og andre innen 18 måneder vil gi en mer omfattende forståelse av prosessen i landet.

Men foreløpig er forskeren motvillige til å sette et tall på hvor effektiv forskningen er, eller hvor mye ekstra regn programmet produserer.

Levert bilde av skyfrøoperasjoner i UAE Courtesy National Center for Meteorology and Seismology *** Local Caption *** D3S_3778.JPG
Et fly lastet med skyfrøende fakler i UAE. Foto: Nasjonalt senter for meteorologi

Han sa at stormer som de som ble sett i De forente arabiske emirater i begynnelsen av januar, som forårsaket omfattende flom, ikke var forårsaket av skyfrø.

“Etter min mening er det vanskelig for bare skyfrø alene å generere enorme mengder nedbør,” sa han.

– Det må være naturlige forhold som egner seg. Kanskje skyfrø kan forbedre litt av det, men hvor mye vet vi ikke.»

Ikke alle land har de samme problemene som UAE, som vanligvis er tørre.

Edward Graham, en meteorolog ved University of the Highlands and Islands i Storbritannia, er basert på Stornoway på Isle of Lewis, utenfor den nordvestlige kysten av Skottlands fastland .

Der regner det tre dager av hver fjerde og det blir enda våtere, av årsaker som ennå ikke er forstått.

“Hvis du føler at det er litt for tørt her, litt for sol, føler jeg absolutt at det er litt for vått i Skottland,” sa Dr Graham til delegatene.

“Vi har noe du vil ha, du har noe vi vil ha, så la oss gjøre noen forretninger.”

MILJØSPESIALSIDERUAEVÆR

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.