WHO RAPPORTER PR. 27.04 2023

Oppdatering av COVID-19-rapporter

Globalt ble nesten 2,8 millioner nye tilfeller og over 16 000 dødsfall rapportert i løpet av de siste 28 dagene (27. mars til 23. april 2023), en nedgang på henholdsvis 23 % og 36 %, sammenlignet med de foregående 28 dagene (27. februar til 26. mars 2023). I motsetning til den generelle trenden, fortsatte økningen i rapporterte tilfeller og dødsfall i Sørøst-Asia og østlige Middelhavsregioner og i flere individuelle land andre steder. Per 23. april 2023 er over 764 millioner bekreftede tilfeller og over 6,9 millioner dødsfall rapportert globalt.

I denne utgaven inkluderer vi:

  • Den epidemiologiske oppdateringen av COVID-19 på globalt og regionalt nivå
  • En oppdatering om SARS-CoV-2-varianter av interesse (VOI) og varianter under overvåking (VUM)
  • En oppdatering om COVID-19 sykehusinnleggelser

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports

Donorer som gjør en forskjell: immunisering

https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/donors-making-a-difference–immunization

Donorer som gjør en forskjell: immunisering

17. april 2023

En koleravaksinasjon i Malawi. ©WHO

WHOs bidragsytere støtter «Big Catch-Up» – et press for å få land tilbake på sporet med vaksinasjoner etter forstyrrelser forårsaket av COVID-19-pandemien, naturkatastrofer og væpnede konflikter.

WHO anslår at 25 millioner barn gikk glipp av vaksinasjon i 2021, seks millioner flere enn i 2019 og det høyeste antallet siden 2009.

For å markere World Immunization Week (24.-30. april), besøker vi kampanjer for å stoppe flomrelaterte kolerautbrudd i Kenya, Malawi og Mosambik; polio- og meslingkampanjer i Syria i kjølvannet av et massivt jordskjelv; og søken etter å nå “nulldose” barn fanget i Somalias årelange tørke.

Denne utgaven feirer vaksinasjonssuksesser i Afrika, der et tilskudd fra EU bidro til å presse en gruppe land med svært lav COVID-19-vaksinasjonsdekning nærmere, eller i noen tilfeller over, kontinentets gjennomsnitt.

Les også om å stoppe COVID-19 i Amerika, HPV-vaksinasjon for å få slutt på livmorhalskreft i Sierra Leone, Montenegros Health Caravan-prosjekt og arbeid for å vaksinere sårbare mennesker i forkant av Laos PDRs nasjonale leker.

Se også:

Alt om World Immunization Week 2023

Nye koleratilfeller i Afrika øker raskt, når en tredjedel av 2022 totalt på en måned

Polio- og meslingevaksinasjoner utplasseres i Syrias jordskjelvsoner

Denne månedens polio- og meslingervaksinasjonskampanje kommer en måned etter en kjøretur som ga koleravaksine til nesten 1,7 millioner mennesker. ©WHO

Denne måneden jobber WHO og partnere med å gi polio- og meslingervaksinasjoner til 800 000 små barn nordvest i landet der et jordskjelv i februar skadet eller ødela 67 helseinstitusjoner.

Den 10 dager lange kampanjen involverer rundt 3 000 helsearbeidere, hvorav mange selv har blitt rammet av det massive skjelvet.

“Jordskjelvene har allerede forstyrret så mange liv og levebrød … ved å vaksinere barn under 5 år kan vi forhindre en sekundær katastrofe i form av et sykdomsutbrudd,” sa Dr Ahmed Al-Mandhari, WHOs regiondirektør for det østlige Middelhavet.

Nærmere 100 000 mennesker som nylig er fordrevet av katastrofen, lever i overfylte leire, der utilstrekkelig rent vann og sanitær har økt risikoen for spredning av smittsomme sykdommer. Les mer

Se også:

Syrias siste kolera-vaksinasjonskampanje

PAHO gir ut oppdatering om poliovirus i Amerika

Sierra Leone introduserer HPV-vaksinasjon for å få slutt på livmorhalskreft

“Vi er i en tid hvor ingen skal lide eller dø av sykdommer som kan forebygges med bruk av vaksiner,” sa Dr Steven Velabo Shongwe, WHO-representant i Sierra Leone. ©WHO

Et gammelt ordtak i Sierra Leone sier at «det som foregår under duken, skal forbli under duken».

De fleste kvinner er ikke villige til å bli screenet, eller til og med snakke om livmorhalskreft, sier helsemyndighetene, selv om det er landets ledende årsak til kreftdød blant kvinner.

Men regjeringen har innført en annen måte å bekjempe sykdommen på. Fra og med i år kan jenter i alderen 9 til 15 år motta vaksinasjon for humant papillomavirus (HPV), en seksuelt overførbar infeksjon som forårsaker mer enn 95 % av tilfellene av livmorhalskreft.

WHO, Gavi, Vaksinealliansen og UNICEF støtter arbeidet. Les mer

Se også: Afrikanske ledere erklærer forpliktelse til å bygge momentum for rutinemessig utvinning av vaksinasjon

Vaksinasjoner gjør National Games tryggere i LAO PDR

Kampanjen i Lao PDR økte covid-19-vaksinasjonsraten og hjalp babyer med å ta igjen rutinemessige skudd. ©WHO

WHO samarbeidet med regjeringen i Laos demokratiske republikk for å støtte opp vaksinasjoner i provinsen som var vertskap for landets årlige nasjonale leker, og nådde ut til landsbyer der tidligere vaksinasjonskampanjer ikke hadde blitt godt mottatt.

“De nasjonale lekene gir en fantastisk mulighet til å komme sammen og se det beste av Laos idrettsutøvere,” sa WHOs helsenødspesialist Satoko Otsu, “men også en mulighet for spredning av COVID-19 og andre sykdommer.”

Kampanjens fokus var å administrere rutinemessige oppsamlingsvaksinasjoner til babyer og covid-19-vaksinasjoner til risikogrupper som funksjonshemmede, eldre mennesker og etniske samfunn. Innsatsen nådde nesten 39 000 mennesker.

“De tingene som så ut til å være mest overbevisende for å endre folks synspunkter, var enkle – å snakke med dem på en ikke-hierarkisk måte, bruke tid på å diskutere vaksinen og lytte til bekymringer og synspunkter, og identifisere og overtale påvirkere – enten det er landsbyrepresentanter , religiøse ledere eller nære naboer og venner, sier WHOs leder for samfunnsengasjement, Shogo Kubota. Les mer

Å bruke tid på å fremlegge fakta og lytte til bekymringer øker vaksinasjonsaksepten i Laos PDR-landsbyer. ©WHO

«Nulldose»-barn får vaksinasjoner ettersom Somalias dødelige tørke vedvarer

Fadumo Mohamed Ibrahim og babyen hennes, Khaliye, i Raama Cadey-leiren for internt fordrevne. ©WHO/Abdulkadir Zubeyr

Da avlingene hennes sviktet i tørken, satte den somaliske bonden Fadumo Mohamed Ibrahim ut til fots for å finne hjelp, og bar sin babydatter, Khaliye. 25 dager senere, syk og utmattet, snublet hun inn i Raama Cadey-leiren for internt fordrevne.

Khaliye kom inn i leiren som et nulldosebarn, noe som betyr at hun aldri hadde fått en immunisering av noe slag; halvparten av vaksineforebyggbare dødsfall forekommer blant slike barn. Et oppsøkende helseteam støttet av WHO sørget for at Khaliye umiddelbart fikk sprøytene hennes for meslinger, polio og lungebetennelse.

De siste månedene har WHO vaksinert mer enn 3,2 millioner barn i Somalia for meslinger, nesten én million mennesker mot kolera og gitt andre viktige helsetjenester.

Les mer om Raama Cady-leiren og WHOs innsats for å nå nulldosebarn.

Se også: Zimbabwe takler utbrudd av meslinger gjennom intensive vaksinasjonskampanjer

Stoppe kolera

WHO utbetaler 6 millioner dollar fra sitt beredskapsfond for nødhjelp for koleraberedskap i Kenya, Malawi og Mosambik.

Kenya

Kenyas første koleravaksinasjonskampanje noensinne satte ut biler med høyttalere for å fortelle folk hvordan de kan få vaksinen. Over: India Zakaria, som hørte kunngjøringen og fikk vaksinen. ©WHO/Billy Miaron

India Zakaria bor nær Madogo Health Center nær Tana-elven øst i Kenya. Hun dro til senteret for å vaksinere seg etter at mannen ble syk med kolera.

“Jeg tror han ble smittet fra elven, som er vår viktigste vannkilde, selv om den er veldig forurenset. I en hel uke kunne han ikke ta seg av familien, men til slutt ble han frisk, sa hun. “Jeg hørte om kampanjen fra et offentlig kunngjøringskjøretøy som var på vei rundt i området vårt, og da jeg så at andre ble vaksinert, bestemte jeg meg for at jeg også skulle det.” Les mer

Koleravaksinasjonsteam i Kenya gikk fra dør til dør. Over markerer et teammedlem et hus for å indikere at beboerne har mottatt vaksinen. ©WHO/Billy Miaron

Malawi

Helsearbeidere i Lilongwe forbereder seg på pasienter ved et behandlingssenter for kolera som WHO hjalp til med å fornye. ©WHO/Moving Minds

WHO har hjulpet Malawi med å dempe et stort kolerautbrudd som startet i mars 2022, knyttet til flom og ansvarlig for mer enn 1400 dødsfall.

Organisasjonen samarbeidet med Gavi, Vaksinealliansen og International Coordinating Group for å gi landet nesten fem millioner doser koleravaksine under den nasjonale nødsituasjonen.

“Bortsett fra vaksinasjonen har vi intensivert klordistribusjonen i husholdningene for vannrensing, og vi engasjerer fiskevær på vann, hygiene og sanitær for å sikre at vi holder kolerautbruddet,” sa Dr Neema Kimambo, WHO-representant i Malawi.

Kolera er en akutt tarminfeksjon som kan drepe innen timer hvis den ikke behandles.

“Trenden med kolera endret seg betydelig i den sørlige regionen etter den orale koleravaksinasjonskampanjen, og dette hjalp regjeringen med å fokusere på andre aspekter ved å gjenoppbygge helsesystemet etter flom,” sa Dr Charles Mwansambo, Malawis helsesekretær. Les mer

Mosambik

Vaksinatorer nådde pasienter gjennom helsestasjoner, mobile team og dør-til-dør-besøk. ©WHO

Mosambik målrettet rundt 720 000 mennesker i en vaksinasjonskampanje i februar for å kontrollere et kolerautbrudd som hadde drept 37 mennesker siden forrige september.

Til tross for global mangel på koleravaksiner, har WHO og partnere, inkludert Gavi, Vaccine Alliance og Africa Centers for Disease Control, lykkes med å levere vaksiner til land som er mest berørt av kolera i det sørlige Afrika.

“Den nylige økningen i sykdomsutbrudd og risikoen de utgjør viser viktigheten av vårt arbeid med å finansiere Global Oral Cholera Vaccine Stockpile, koleraresponskampanjer og tilgang til utbruddsresponsvaksiner for sykdommer som kolera, meslinger, gul feber og polio,” sa Thabani Maphosa, administrerende direktør, levering av landprogrammer hos Gavi. Les mer

Se også:

WHO støtter Cross River State, Nigeria, for å bekjempe kolerautbrudd

Montenegros Health Caravan bringer helsesjekker og vaksinasjoner rett til lokalsamfunn

Health Caravan-prosjektet opprettet mobile vaksinasjonssteder i fire kommuner i Montenegro og promoterte sine tjenester via TV, radio og skoler. ©WHO

WHO, USAID og Montenegros regjering har fullført et Health Caravan-prosjekt for å gi lokalsamfunn lave vaksinasjonsrater på stedet tilgang til vaksinasjoner for COVID-19, humant papillomavirus og meslinger, kusma og røde hunder.

“For å øke vaksinasjonsopptaket trenger vi kollektiv handling, partnerskap, sterkt lokalsamfunnsengasjement og informerte innbyggere,” sa Dr Mina Brajović, WHO-representant i Montenegro. Les mer

Se også: WHO og EU jobber for å styrke Tadsjikistans immuniseringssystem

Forebygging av COVID-19

I Liberia

En COVID-19-vaksinator på jobb i Liberia. ©WHO

En fellesskapsbasert strategi for å bekjempe COVID-19 hjalp Liberia med Mauritius, Rwanda og Seychellene for å nå WHOs globale vaksinasjonsmål på 70 % innen utgangen av 2022.

En del av landets strategi for å forstyrre overføringen av viruset var å administrere hurtigtester til alle som bor innenfor 100 meter fra nylig bekreftede COVID-19-tilfeller. Samtidig gikk helsearbeidere dør til dør for å avlive vaksinemyter og misdannelser.

“Å utvide testing i lokalsamfunn ved å bruke antigentestene er med på å gi en bedre måte for landet å svare på pandemien,” sa Chea Sanford Wesseh, assisterende minister for vital statistikk i Liberias helsedepartement.

Les mer

Relaterte nyheter: COVID-19-vaksinasjon øker i mange sårbare afrikanske samfunn takket være EU-finansiert, WHO-ledet prosjekt

VIDEO: Økt vaksinasjon blant afrikanske befolkninger som lider av humanitære kriser: et WHO/EU-partnerskap

I Amerika

Støttet av PAHO ga ungdomsgrupper covid-19-informasjon til studenter, ble med på vaksinasjonskampanjer på landsbygda, produserte filmer og radioinnslag og mer. Over: deltakere i Belize. ©PAHO

Ungdomsgrupper fra Belize, Peru og Montserrat har jobbet i sårbare og avsidesliggende samfunn for å oppmuntre til covid-19-vaksinasjon som en del av Pan American Health Organizations (PAHO) Youth as Agents of Change-prosjekt.

“Deres entusiasme, lidenskap og innflytelse kan ha en enorm innvirkning på atferden og helsen til jevnaldrende, familier og lokalsamfunn,” sa PAHO Adolescent Health Advisor Dr Sonja Caffee. Les mer

Se også:

Oppdateringer for bruk av covid-19-vaksinasjoner utstedt av WHOs strategiske rådgivende gruppe av eksperter på immunisering (SAGE)

Guyana mottar 13 440 doser av Pfizer-vaksinene gjennom et samarbeid mellom PAHO og Spania

***

WHO takker alle regjeringer, organisasjoner og enkeltpersoner som bidrar til organisasjonens arbeid, med spesiell takk for de som gir  fullt fleksible bidrag for å opprettholde en sterk, uavhengig WHO.

Donorer og partnere omtalt i denne ukens historier inkluderer:

Africa Centers for Disease Control
CARICOM
Defense Threat Reduction Agency (USA)
EU
Gavi, Vaccine Alliance
International Coordinating Group on Vaccine Provision
International Federation of the Red Cross and Red Crescent Societies
Korea Foundation for International Healthcare
Luxembourg Leger
Uten Grenser
Redd
Barna Syria Immunization Group
UNICEF
United States Agency for International Development (USAID)
WHO Contingency Fund for Emergency (bidragsytere i 2022-23: Canada, Estland, Tyskland, Kuwait, Nederland, New Zealand, Norge, Filippinene, Portugal, Slovakia, Sveits, USA Amerika)

La riposte

La Riposte (svaret) er et bevis på samfunnets motstandskraft og utholdenhet mot COVID-19-pandemien og livets vanskeligheter. Fortalt gjennom en dialog mellom samfunnsledere, helsepersonell, forskere og journalister, snakker filmen om viktigheten av inkludering.

https://worldhealthorganization.cmail20.com/t/d-l-zujtjuy-irltjktjtt-t/

Månedlig driftsoppdatering

Se oppdateringen

WHOs helsenødappell 2023

WHO trenger 2,54 milliarder USD for å gi hjelp og svare på de presserende behovene til de mest sårbare blant rekordhøye 339 millioner mennesker som trenger humanitær hjelp. Mange står i fare for alvorlige helsetrusler, inkludert sykdomsutbrudd, ernæringskriser og mangel på tilgang til essensielle medisinske tjenester. Midlene vil gjøre WHO i stand til å reagere på 54 pågående nødsituasjoner, hvorav 11 er grad 3.

Se anken

Covid-19 Vaccine Insights-rapporter

Retningslinjer for covid-19

Covid-19 Strategisk beredskap og responsplan 2022: Globalt overvåkings- og evalueringsrammeverk

WHOs svar på COVID-19 – 2022-midtårsrapport

Les flere historier om arbeid i land rundt om i verden.

Takk til alle givere og partnere som bidrar til WHOs COVID-19-respons.

Denne e-posten har som mål å holde deg informert om WHOs arbeid for å bekjempe COVID-19-pandemien og vise frem historier om virkninger som er muliggjort takket være bidragene fra våre givere og partnere. Hjelp oss å forbedre den ved å dele tilbakemeldingen din til WHO-medier .

Legg igjen en kommentar