Politimenn bærer kors og uniform

Politiinspektør Per Jacob Solhaug Foto: Scanpix

Norske politimenn bærer frimurerring med malteserkors når de jobber i uniform.Åpne deleknapper for artikkelenÅpne deleknapper for artikkelen

16.02.09 18:39 17.02.09 07:48

Arild J. WaagbøTips meg

Det bekrefter politiinspektør Per Jacob Solhaug i Politidirektoratet overfor Nettavisen. Han er nemlig en av dem som bærer frimurerring på jobben.

LES OGSÅ: Hijab-nei fra politiansatte

– Ja, det gjør jeg – slik noen i politiet også bærer ingeniørringen om de tok ingeniørutdannelse før de begynte i politiet, sier Solhaug.

Ifølge den offentlige medlemslisten til Den Norske Frimurerorden er det cirka 250 frimurere som er polititjenestemenn. Og mens debatten raser om hijab og politiuniform, så inneholder ikke politiets uniformsreglement ett ord om ringer og ringenes eventuelle religiøse eller politiske symbolikk.

– Syns du det er problematisk å bære et kristent symbol på fingeren når du er i politiuniform?

– Jeg har jo en kristen tro og det er jo det landet vårt er tuftet på. Jeg vet at noen har latt ringen ligge hjemme på oppdrag i utlandet. Men jeg har aldri tenkt at det skulle kunne provosere noen, så jeg har båret frimurerringen på oppdrag i Afghanistan, Midtøsten og på Balkan – uten at noen har reagert på det, sier Solhaug.

Frimurerring

– Ikke uniform
Solhaug understreker at frimurerringen ikke er en uniformseffekt.

– Det ville stilt seg annerledes om det var en button som jeg bar på uniformen, som for eksempel en Frp-button, sier Solhaug.

– Så det hadde vært greit å bære en Frp-ring eller SV-ring på jobb i politiuniform, om det fins slike ringer?

– Jeg skjønner hvor du vil hen. Når det gjelder denne ringen, så er det slik at en frimurerorden er en del av den kristne tro. Og landet vi bygger og forsvarer er bygd på den kristne tro.

– Den kristne tro
– Så da syns dualtså det er greit å bruke et religiøst symbol sammen med politiuniform?

– Jeg har ikke sett noen problemer med å bære ringen. Den norske ordensmakten er en del av nasjonen , som er tuftet på den kristne tro, sier Solhaug.

– Hva mener du om at muslimske kvinner skal kunne få bære hijab når de er i politiuniform?

– Politidirektoratet har gitt sitt svar i den saken, så jeg vil ikke mene noe om det. Jeg kan ikke komme med mitt private syn på den saken, sier Solhaug.

– Selvfølge, ikke plikt
Helge Qvigstad, pressetalsmann for Den Norske Frimurerorden, opplyser til Nettavisen at det er frimurer som har åttende, niende og tiende grad, samt æresgrader, som kan bære frimurerring. I Norge gjelder dette cirka halvparten av de 19.000 frimurerne.

– Det er en selvfølge at man bærer ringen, men ikke en plikt. Noen yrkesgrupper, som leger, sykepleiere og laboranter, bruker av praktiske og hygieniske grunner ikke ringen når de er på jobb, sier Qvigstad.

Ifølge ham har frimurerringen – en gullring med malteserkors og bokstavene C, D og S, vært i bruk i Norge, og Danmark siden 1700-tallet.

– Hva står bokstavene på ringen for?

– Det kan jeg ikke snakke om, for det er knyttet til det trinnvise og pedagogiske systemet vi har i frimureriet, sier Qvigstad.

– Men du kan vel bekrefte at malteserkorset på ringen er et kristent symbol?

– Det er det ingen tvil om at det er, sier Qvigstad.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.