– Fuck Stoltenberg

Finske Nato-motstandere demonstrerer mot Jens Stoltenberg og ber ham dra fra Finland. Frykten for atomvåpen er større enn frykten for Russland.

«GO HOME»: Filosofiprofessor Thomas Wallgren ber Jens Stoltenberg om å pakke seg hjem og ikke ta Finland inn i Nato. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
«GO HOME»: Filosofiprofessor Thomas Wallgren ber Jens Stoltenberg om å pakke seg hjem og ikke ta Finland inn i . Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet

Jørgen GilbrantSteinar Solås Suvatne

Publisert tirsdag 28. februar 2023 – 13:35

https://www.facebook.com/plugins/page.php?href=https://www.facebook.com/dagbladet/&tabs&small_header=true&width=360&height=70&adapt_container_width=true&hide_cover=false&lazy=true&show_facepile=false&appId=116676921744431

HELSINKI (Dagbladet): Mens Nato-sjef Jens Stoltenberg diskuterer Nato-utvidelsen med den finske og svenske statsministeren, står en stor gruppe demonstranter utenfor.

– Fuck Nato. Fuck Jens Stoltenberg, sier Ulla Klötzer til Dagbladet mens det ropes taktfast «Stoltenberg go home» fra de andre demonstrantene.

Finland er nå på et hurtigspor for å bli Nato-medlem etter at invaderte i februar i fjor. Nå gjenstår bare godkjennelse fra Ungarn og Tyrkia, så kan Finland og bli fullverdige medlemmer av forsvarsalliansen.

Men motstanden er høylytt i deler av den finske befolkningen.

– Finland har samarbeidet helt fint med Russland i alle tider, og det kan vi fortsette med uten Nato, sier Klötzer videre.

– Hva med Vinterkrigen i 1939?

– Bortsett fra akkurat den. Ellers har vi hatt et godt forhold, sier hun.

Thomas Wallgren er en annen demonstrant. Han er professor i filosofi og sitter i det sosialdemokratiske partiets gruppe for -politikk. Statsminister Sanna Marin er altså hans partileder.

– Vi ber Stoltenberg om å gå hjem fordi vi er mot atomvåpen og mener de er farlige. Nato bygger på avskrekking med atomvåpen, noe vi mener er feil. Vi tror på ensidig nedrustning. Vi er derfor mot finsk medlemskap i Nato, sier Wallgren til Dagbladet.

- TERROR: Ulla Klötzer mener Nato er en terrororganisasjon. Foto: Steinar Solås Suvatne / Dagbladet
– TERROR: Ulla Klötzer mener Nato er en terrororganisasjon. Foto: Steinar Solås Suvatne / Dagbladet

– Bedre halve planeten ødelegges

Wallgren understreker at han er for solidaritet med Ukraina og at han støtter våpenhjelp. Han har heller «ingen illusjoner» om Russland som han definerer som en farlig nabo.

– Ensidig nedrustning vil si at Vesten kvitter seg med atomvåpen mens Russland fortsatt har det. Hvordan vil det bidra til fred?

– Hvis kjernevåpen skapte fred, er det en enkel vei til evig fred: At alle land i hele verden får atomvåpen. Det tror vi ikke på. Det er bedre at halve planeten ødelegges enn at hele planeten ødelegges, sier Wallgren.

– Vi er i Finland som har en lang grense mot Russland, som angrep dere så sent som i Andre verdenskrig. Hvordan kan dere være imot å få beskyttelse fra verdens sterkeste militærallianse?– Tida er inne

– Finland har klart seg bra utenfor Nato hittil. Russland er farlig, jeg har ingen illusjoner. Vi kan ikke utelukke angrep mot Finland, derfor har vi en sterk hær og et sterkt forsvar og et samarbeid med Sverige og andre vestlige land. Men vi kan ikke akseptere at Nato forsvarer oss med atomvåpen.

– Går for raskt

Både Wallgren og Klötzer reagerer på den raske prosessen med å få Finland inn i Nato. Wallgren mener spørsmålet burde vært løftet til en folkeavstemning.

– Jeg tror vi ville tapt den folkeavstemningen, men min side fortjener å bli hørt og vi bør ha en åpen debatt, sier Wallgren, og får av Klötzer.

Hun mener Finland er i ferd med å bli lurt til å gå inn i Nato for fort, og dermed overgi en lang tradisjon med nøytralitet nærmest over natta.

– Nå blir vi heller knyttet til USA, som står bak kriger og grusomhet. Det er ikke bedre. Jeg ønsker ikke amerikanske soldater og amerikanske atomvåpen i Finland. Det er ikke tryggere, sier hun.– Aggressiv nabo

Mer om

NYHETERPOLITIKK

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.