Forskere omdirigerer lynnedslag ved hjelp av en værkontrollerende superlaser

EMNER:VitenskapStudiefunnVærendring

16. JANUAR 2023

Ved studiefunn

Forskere i Frankrike har laget en måte å avlede lynnedslag ved hjelp av en værkontrollerende superlaser.

Forskere ved Polytechnic Institute of Paris ledet streikene fra tordenskyer til steder der de ikke forårsaker skade. Teamet sier at den nye teknikken kan redde kraftstasjoner, flyplasser, utskytningsramper og andre bygninger fra katastrofe.

Systemet skaper en virtuell lynavleder, metallledere som fanger opp blink og leder strømmene deres ned i bakken.

“Funnene utvider den nåværende forståelsen av laserfysikk i atmosfæren og kan hjelpe til med utviklingen av nye lynbeskyttelsesstrategier,” sier den korresponderende forfatteren Dr. Aurelien Houard, ifølge en uttalelse fra SWNS.

Den fem tonn tunge enheten er omtrent på størrelse med en stor bil og avfyrer opptil tusen pulser i sekundet. Forskerne installerte den i nærheten av et telekommunikasjonstårn i de sveitsiske alpene – som blir truffet av lynet rundt 100 ganger i året.

“En kraftig rettet mot himmelen kan skape en virtuell lynavleder og avlede banen til lynnedslag,” sier Dr. Houard til SWNS. “Funnene kan bane vei for bedre lynbeskyttelsesmetoder for kritisk infrastruktur – som kraftstasjoner, flyplasser og utskytningsramper.”

Lynavledere ble oppfunnet av Benjamin Franklin i 1752 som en del av hans banebrytende utforskning av elektrisitet , og de er fortsatt i bruk i dag. Imidlertid er det ofte upraktisk å installere dem. De bekjemper bare de direkte effektene av lynnedslag og kan forårsake elektromagnetisk interferens og spenningsstøt i enheter og apparater.

“At fungere som en virtuell, bevegelig stang, kan en laserstråle rettet mot himmelen tilby et alternativ,” fortsetter Dr. Houard.

Laser lynstang i aksjon. (Kreditt: SWNS)

Laseren kan forhindre skader for milliarder av dollar

Ideen om å bruke intense laserpulser for å lede lynnedslag har tidligere blitt utforsket i laboratorieforhold. Imidlertid var det ingen felttester som tidligere demonstrerte lynstyring av . Dr. Houard og kollegene gjennomførte en serie eksperimenter i fjor sommer på toppen av Mount Santis i det nordøstlige Sveits.

I løpet av seks timers drift under tordenvær observerte de laseren som avledet løpet av fire oppadgående lynutladninger fra det 400 fot høye tårnet. Resultatene ble bekreftet ved hjelp av høyfrekvente elektromagnetiske bølger generert av lynet for å lokalisere angrepene.

Activist Post er Google-gratis
Støtt oss for bare $1 per måned på Patreon eller SubscribeStar

“Økt deteksjon av røntgenutbrudd på tidspunktet for streikene bekreftet også vellykket veiledning,” sier Dr. Houard til SWNS. “Et av angrepene ble direkte registrert av høyhastighetskameraer og vist å følge laserbanen i over 50 meter.”

Lyn ledet til lasersystemet. (Kreditt: SWNS)

Trillion-watt-laseren beskrevet i Nature Photonics er den første i sitt slag, og en av de kraftigste i sin klasse.

Lyn har enorm destruktiv kraft . Det kan forårsake strømbrudd og skogbranner, skade elektroniske systemer og infrastruktur, og til og med føre til skade eller død av mennesker og husdyr. Skadene det forårsaker beløper seg til milliarder av dollar hvert år. Med klimaendringer (fortsatt svært diskutable – Red. ) og den påfølgende økningen i hyppigheten og alvorlighetsgraden av stormer, vil skadene fra lyn trolig øke i fremtiden.

Å omdirigere lyn ved hjelp av laser vil derfor bidra til å beskytte sårbare steder som flyplasser, skoger, skyskrapere og kraftverk. Laseren fungerer ved å generere en lang, ionisert kanal kalt en laserfilament mot skyene. Den fungerer som en foretrukket vei for lynet, og avviker det fra sårbare steder.

“Ved å skyte tusen laserpulser i sekundet inn i skyene kan vi trygt avfyre ​​lynet og gjøre verden litt tryggere,” legger medforfatter Dr. Clemens Herkommer fra Trumpf Scientific Lasers til.

Når er lynnedslag en stor bekymring?

Santis regnes som et av Europas lyn-hotspots, for det meste konsentrert under høy aktivitet i tordenvær mellom mai og august .

“Lyn har fascinert og skremt menneskeheten i uminnelige tider,” sier Dr. Houard.

“Basert på satellittdata er den totale lynhastigheten over hele verden – inkludert sky-til-bakke og skylyn – anslått til å være mellom 40 og 120 blink per sekund, noe som forårsaker betydelige skader og skader. Det dokumenterte antallet omkomne ved lyn er godt over 4000 og lynskadene beløper seg til milliarder av dollar hvert år.»

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.