Har oppdaget ny korona-variant: – Forårsaket en slags bølge av innleggelser. Jaja..nå hare dukka opp nye varianter…igjen etterat den gamle kårånaengravde seg ned i skammen! Heia ropestad.

Oslo 20220210. 
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under pressekonferanse hos Helsedirektoratet.
Foto: Javad Parsa / NTB
FORVENTER FLERE KORONAVARIANTER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er blant dem som følger nøye med på utviklingen. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Javad Parsa

Åpne deleknapper for artikkelen

 07.05.22 23:47

 Christer Spaberg

Helsemyndighetene følger nøye med etter at en ny undervariant av koronaviruset er bekreftet i Norge.

 For abonnenter

(Romerikes Blad)

Selv om Norge er ferdige med restriksjoner og koronasmitten er på retur, er det fortsatt relativt høyt smittetrykk og mange blir fortsatt syke av viruset.

Både i Norge og ute i verden ellers er det nå BA.2-varianten av omikron som dominerer. Til stadighet dukker det derimot opp nye undergrupper som man følger nøye med på. Nylig ble det påvist et tilfelle av BA.5 i Norge.

– Det er noen undergrupper av omikron som vi følger nøye med på, blant annet i Sør-Afrika der BA.4- og BA.5-variantene har spredd seg en del i det siste og forårsaket en slags “vinterbølge” av innleggelser, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til Romerikes Blad.

– Vet ikke hvor godt beskyttet vi er

Om BA.4 og BA.5-variantene skriver Folkehelseinstituttet dette i sin siste rapport:

“Disse er beslektet med BA.2, men bærer også nøkkelmutasjoner tidligere sett i deltavirus og i SARS-CoV-2 virus fra mink. Disse utgavene er i det siste påvist i noen få hundre tilfeller i Sør-Afrika og noen få sporadiske tilfeller i Europa. Så langt er det ikke påvist BA.4 i Norge, men ett tilfelle av BA.5 fra uke 16”

– Foreløpig vet vi ikke hvor godt beskyttet vi vil være mot nye undergrupper over tid, derfor følger vi godt med på utviklingen i land som fortsatt tester og analyserer mange prøver av nye varianter, sier Nakstad.

LES OGSÅHar du fortsatt disse hjemme? Dette bør du gjøre nå

Vil dukke opp nye varianter

– Forventer dere å se flere varianter dukke opp i løpet av sommermånedene?

– Ja, det vil helt sikkert dukke opp nye undergrupper. Koronaviruset endrer seg hele tiden slik andre luftveisvirus også gjør, svarer Nakstad.

Han sier det er sannsynlig at man blir smittet flere ganger av koronaviruset.

– Forhåpentligvis vil vi fortsatt være godt beskyttet mot alvorlig sykdom, men det avhenger selvsagt av hvilken virusvariant som treffer oss og hvilken vaksineeffekt vi fortsatt har.

– Har dere nå noe mer kunnskap om hvor sannsynlig det er å få omikron flere ganger?

– Vi har ikke tall på hvor mange som har hatt covid-19 flere ganger i Norge, men hører stadig om personer som har blitt smittet på nytt med få måneders mellomrom. Dette gjelder nok særlig personer som tidligere har hatt deltavarianten, men det ser også ut som om man kan smittes flere ganger av omikron når man møter på nye undergrupper av denne.

Les mer om:

Legg igjen en kommentar