Spøkelsesfiske: –Råtten blåkveite som perler på en snor

OPPRYDDING: Råtten blåkveite som perler på en snor. Foto: Fiskeridirektoratet

Åpne deleknapper for artikkelen

 26.09.22 10:27

 Kai Nikolaisen

Fiskeridirektoratet har avsluttet toktet etter etterlatte fiskeredskaper, og de gjorde store fangster.

 For abonnenter

Lofotposten: Fiskeridirektoratets årlige opprenskingstokt på fiskefeltene som har pågått i over 40 døgn er nå avsluttet. Toktet har dekket kysten og nære havområder på strekningen mellom Ålesund og Kirkenes, inkludert deler av Svalbardsonen, fordelt på totalt 220 stasjoner.

41.500 meter dumpet snurrevadtau

Fiskeridirektoratet opplyser at totalt er det tatt opp og fjernet 1.128 garn av ulike typer, 28.000 meter line, 26.600 meter tauverk, 204 teiner samt mengder av vak og anker, 41.500 meter med forlatte eller dumpede snurrevadtau. Totalt er det også tatt opp 8.500 meter med dumpet trålvaier, som ofte er grunnlag for tap av redskap i linefiske samt diverse andre komponenter fra trålfiske som bobbins og trålnot. Det ble i tillegg funnet en skipsmast og et skipsanker samt en del «søppel», som oljeklær, hansker, plastsekker og annen plast som var hektet fast i fiskeredskapene.

– Bare én gang tidligere er det tatt opp mer garn i toktseriens snart 40 år lange historie. For snurrevadtau ble det imidlertid satt en nedslående rekord med over 41 kilometer tau. Også for dumpet trålvaier er mengden høy med hele 8,5 km. Mengden fisk og krabbe i garn og teiner varierer, men det er gjenstående garn fra blåkveitefiske som utgjør den største andelen av spøkelsesfiske, sier toktleder Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

Roser fiskerne

Bortsett fra fem niser og en sel, så ble det ikke registrert sjøfugl eller andre sjøpattedyr i redskapene som ble fjernet fra havbunnen.

– Det er bare å rose en stor mengde fiskere som gjør hva de kan for å gjenfinne tapt redskap og dersom de ikke lykkes så melder de dette inn via riktige kanaler, noe som er en viktig faktor for et effektivt tokt, opplyse Langedal.

Fiskeridirektoratet er klar på det gjenstår mye arbeid for å ha bukt med mengden av tapte fiskeredskaper.

– Sjelden har mengden fiskeredskap eller komponenter fra fiskeredskap som er dumpet (snurrevadtau og trålvaier) eller ikke meldt tapt, vært større. Det viser at det gjenstår mye godt arbeid i fiskeriorganisasjonene med holdningsskapende arbeid. Et slikt resultat viser også at det framtvinges behov for en mer spesifikk redskapsmerking, sier toktleder Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratet.

Les mer om:

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.