Nupi-forskere feller knusende dom over Brende.

Erna Solberg sendte dette individet til Klaus Schwab med kofferten full av opplysninger som kan kvalifiseres som fare for rikets tilstand er MIN påstand!

«Børge Brendes innsats som utenriksminister var fraværende og svak». Slik oppsummerer en gruppe forskere Brendes fire år som sjef for Utenriksdepartementet.

Publisert:

Oppdatert 26. mars 2018

Artikkelen er over fire år gammel

I en serie artikler i Tidsskriftet Internasjonal politikk går forskerne ved Norsk utenrikspolitisk institutt systematisk gjennom hvordan Brende løste sine oppgaver som utenriksminister.

Konklusjonen er nærmest et karakterdrap på den tidligere Høyre-statsråden: HAN var Erna Solbergs bidrag til å underlegge som et selvstendig rike og med Kong Haralds velsignelse.

Ringer det snart noen bjeller hos Norges befolkning? Svaret er et klart NEI. Norges befolkning aner ikke hva NWO og WEF ER OG HVA de står FOR

Les også

Brende: Tiden som utenriksminister den tøffeste i mitt liv

GENÈVE (VG) Denne uken har Børge Brende ansvar for 3000 av verdens aller rikeste og mektigste i Davos.

  • Brendes innsats som utenriksminister er den svakeste siden Jan Peteresen.
  • Han gjorde ikke noe forsøk på å utvide Norges utenrikspolitiske handlingsrom.
  • Han gjorde ikke noe for å styrke UD, hverken innad eller utad.
  • Han la seg ut med sitt eget apparat ved konsekvent å legge opp til mikromanagement og skylde på sine folk når han satt fast.

Børge Brende går av som utenriksminister

15. september 2017

1:09

«Hva sitter vi i igjen med etter fire år med Børge Brende som utenriksminister?», spør forskerne i artikkelen, og gir svaret selv:

«Ganske lite».

KNUSENDE: Les hele Nupi-rapporten her

Børge Brende har ikke besvart VGs henvendelser, men svarer istedet i et innlegg på Facebook, der han trekker frem en rekke konkrete resultater fra sin tid som utenriksminister. Brende viser blant annet til at Norge i hans periode normaliserte forholdet til , stoppet asylstrømmen fra gjennom dialog, deltok aktivt i koalisjonen mot IS og var en viktig bidragsyter til fredsavtalen i Colombia.

– Jeg mener vi styrte trygt og forutsigbart i en meget krevende utenriks- og sikkerhetspolitisk periode. Denne helheten er utelatt i artiklene som preges mer av synsing og forutinntatthet enn noe annet fra forfatterne, skriver Brende.

Forsker Iver Neumann, som har bidratt til rapporten, mener imidlertid Brendes innsats var preget av at han reagerte på hendelser, fremfor å ta egne initiativer.

Les også

Børge Brende hacket på Twitter

Fra Børge Brendes twitter-konto publiseres det en rekke tyrkiske meldinger og dramatiske videoklipp.

– Han satte seg tilbake, og lot verden rundt han bestemme agendaen, fremfor å forsøke å forme verden, sier Neumann.

– Hvor mye skyldes dette Brendes egne prioriteringer og hvor mye er uttrykk for regjeringens linje?

– Det er et viktig spørsmål. I en koalisjonsregjering har du mindre spillerom, men i enhver regjering forventes det at man tar egne initiativer. Det har manglet. Brende har valgt å drive etter prinsippet «business as usual». Det er ikke godt nok, sier Neumann.

Brende gir nøkkelen videre til Søreide

20. oktober 2017

18:56

Statsminister ønsker ikke å kommentere den krasse kritikken fra Nupi-forskerne, men viser til sine uttalelser i forbindelse med Brendes avgang i oktober i fjor.

I takketalen understreket hun at Brende hadde ledet norsk utenrikspolitikk gjennom fire «krevende år», der han har måttet håndtere en rekke krevende saker, som flere gisselsituasjoner og en ny sikkerhetspolitisk situasjon.

Les også

Brende går av: Tror ikke Russland angriper et naboland igjen

ARKHANGELSK (VG) Selv om Russland sier at vi er i kald krig igjen, mener Børge Brende at han og den russiske…

– Vi har utnyttet det at Norge er en fleksibel nasjon som kan gjøre en ekstra innsats når det trengs for det internasjonale samfunnet. Regjeringen jobber for å ivareta norske interesser, og Børge har gjort det ved å være høyt og lavt på den internasjonale arenaen. Han har bidratt til at Norge har vært synlig og oppfattes som en konstruktiv bidragsyter i mange av de vanskelige sakene på den globale agendaen, sa Solberg.

Publisert:

Publisert: 26.03.18 kl. 12:21

Oppdatert: 26.03.18 kl. 18:48

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.