Ingen bevis på at nåværende apekopputbrudd var planlagt

Facebook-innlegguttalte 21. mai 2022 i et innlegg:Det nåværende apekoppeutbruddet ble planlagt av regjeringen og industriledere.

ekte
falsk
Monique Curet

Av Monique Curet24. mai 2022

HVIS TIDEN DIN ER KNAPP

• Det er ingen bevis for at en nylig økning i tilfeller av apekopper ble planlagt av regjeringen og industriledere.Se kildene for denne faktasjekken

Etter hvert som tilfeller av apekopper sprer seg rundt om i verden, spres også konspirasjonsteorier om viruset på sosiale medier.

På Facebook antyder forskjellige brukere at utbruddet av apekopper ble planlagt av regjeringen og industriledere.

Ett innlegg er et skjermbilde av en tweet som sier: “I fjor deltok den amerikanske regjeringen, den kinesiske regjeringen, , J&J, FN, WHO, Merck og flere i en “bordoppøvelse” av apekopper der terrorister slapp ut et konstruert apekoppevirus på 15. mai 2022. Rart.” Bildeteksten lyder: “Dette er sikkert bare en tilfeldighet.”

En Rumble-video med tittelen “BOOM! Caught Red Handed Planning Monkeypox Pandemic,” refererte til den samme hendelsen.

Innlegget ble flagget som en del av Facebooks innsats for å bekjempe falske nyheter og feilinformasjon på nyhetsstrømmen. (Les mer om vårt samarbeid med Facebook .)

Forestillingen om at utbruddet var planlagt har også gått viralt på sosiale medier i , rapporterte Daily Mail .

Det er ingen bevis for at den nylige økningen i tilfeller av apekopper var planlagt. Folkehelseetterforskere forsker fortsatt på hvordan sykdommen sprer seg. En rådgiver for Verdens helseorganisasjon sa at utbruddet “ser ut til å være forårsaket av seksuell aktivitet på to nylige raves i ,” rapporterte Associated Press .

I 2021 samlet ledere fra , bioteknologiindustri, internasjonal og filantropi seg for diskusjon om et simulert scenario der et utbrudd av en “uvanlig stamme av apekoppevirus” ble “forårsaket av et terrorangrep ved bruk av et patogen konstruert i et laboratorium, “ifølge en rapport fra Nuclear Threat Initiative , arrangementsarrangøren.

NTI er en ideell organisasjon, grunnlagt av den tidligere amerikanske senatoren Sam Nunn og filantropen Ted Turner, som er fokusert på å redusere biologiske trusler. Organisasjonen ledet også en februar 2022 – øvelse som sentrerte seg om et fiktivt kalt Akhmeta.

Monkeypox-arrangementet i 2021 inkluderte deltakerne oppført i tweeten – bortsett fra Bill Gates. Han deltok ikke personlig, men en representant fra Bill & Melinda Gates Foundation gjorde det.

UTVALGT FAKTASJEKK

YouTube-videoeruttalt 26. april 2022 i en YouTube-video“mRNA-vaksiner viser ingen fordeler ved dødelighet – dansk studie”

ekte
falsk

Av Samantha Putterman • 6. mai 2022

Det simulerte scenariet listet også opp det første “angrepet” som skjedde 15. mai 2022, som tweeten sier. De første tilfellene i det nåværende utbruddet ble rapportert til WHO 13. mai.

Arrangementsrapporten sa at øvelsen var rettet mot å undersøke “hull i nasjonal og internasjonal biosikkerhets- og pandemiberedskapsarkitektur” og “utforske muligheter for å forbedre evnene til å forhindre og svare på biologiske hendelser med høy konsekvens.”

Simulerte hendelser har vært gjenstand for feilinformasjon før, men hendelsene er ikke uvanlige når det kommer til pandemiplanlegging – og de er ikke bevis på at pandemier eller sykdomsutbrudd er en intern jobb.

I motsetning til 2021-scenarioet på bordplaten, er det imidlertid ingenting uvanlig eller mystisk med opprinnelsen til den nåværende monkeypox-stammen. Tilfeller knyttet til det nåværende utbruddet har alle tilhørt en av to tidligere identifiserte genetiske grupper av monkeypox-viruset, ifølge WHO. Og genetisk sekvensering av en prøve fra et bekreftet tilfelle indikerte at viruset som for tiden sirkulerer samsvarer med tilfeller eksportert fra Nigeria til andre land i 2018 og 2019, rapporterte WHO .

Verdens helseorganisasjon rapporterte at viruset for øyeblikket ser ut til å spre seg ved “menneske-til-menneske-overføring … som forekommer blant mennesker i nær fysisk kontakt med tilfeller som er symptomatiske.” Det er først og fremst identifisert tilfeller blant menn som har sex med menn.Vår kjennelse

Et Facebook-innlegg antyder at det nåværende utbruddet av apekopper ble planlagt av regjeringen og industriledere.

Det er ingen bevis for at utbruddet var planlagt.

I 2021 diskuterte ledere fra regjeringen, folkehelsen og industrien et simulert scenario med et utbrudd av apekopper. Arrangementet var rettet mot å undersøke hull i biosikkerhet og utforske måter å forbedre responsen på trusler på.

Vi vurderer denne påstanden som falsk.

RELATERT: Hva du bør vite om utbruddet av apekopper

Våre kilder

Associated Press, ” Ekspert: Monkeypox spres sannsynligvis ved sex på 2 raves i Europa ,” 23. mai 2022

Daily Mail, ” Konspirasjonsteorier svirrer i Kina om at apekopper ble bevisst lekket av USA – etter utbredt feilinformasjon om Covid-19 ,” 23. mai 2022

Facebook -innlegg 21. mai 2022

Verdens helseorganisasjon, ” Monkeypox-utbrudd i flere land i ikke-endemiske land ,” 21. mai 2022

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.