Kommunene må planlegge for tredje dose til alle som er 45 år og over

Nyhet | Dato: 26.11.2021

Regjeringen ber nå kommunene om å tilby oppfriskningsdose til dem som er 45 år og over, etter at alle som er 65 år og over har fått tilbud. Også personer som er 18 år og over med alvorlig underliggende sykdommer og alle som jobber i helse- og omsorgstjenesten vil nå få tilbud om oppfriskningsdose.

Regjeringen besluttet 12. november å tilby en tredje oppfriskningsdose til befolkningen som er 18 år og over. Nå har Folkehelseinstituttet gjort en vurdering av hvordan dette skal gjennomføres, og regjeringen følger den anbefalingen. Det planlegges fortsatt for at også dem fra og med 18 til 45 år skal få en oppfriskningsdose.

– Det er viktig at kommunene fortsetter vaksineringen med full styrke. Det viktigste er å gi tredje dose til dem som er 65 år og over, etter det må de fortsette med dem ned til og med 45 år. Jeg ønsker å gi kommunene forutsigbarhet for at vaksinering med tredje dose skal fortsette, slik at de ikke bygger ned kapasitet, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

De aller fleste fullvaksinerte voksne under 65 år har god beskyttelse mot alvorlig sykdom, selv et halvt år etter andre dose. Men med økende smittespredning kan flere bli smittet og syke.

– Vi har økende smittespredning, og det medfører at flere kan bli alvorlig syke. En oppfriskningsdose med koronavaksine vil gi hver enkelt enda bedre beskyttelse, og det vil kunne hindre smittespredning og økt press på helsetjenesten, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Oppfriskningsdose skal tilbys 6 måneder etter 2. dose. Kommunene bør prioritere de som har ventet lengst først. Det vil i stor grad ivareta at de med størst behov for økt beskyttelse prioriteres først. 

Tredje dose til alle i helse- og omsorgstjenesten

Alle ansatte i helse- og omsorgstjenesten skal tilbys oppfriskningsdose, ikke bare dem med pasientkontakt.  

– Det gjør vi både for å trygge fagfolkene som jobber i helse- og omsorgstjenesten og for å forebygge smittespredning og beskytte pasientene bedre, sier Kjerkol.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.