Askøy: 4684 fikk kokevarsel etter feil i kjemikalieblanding. BRA UNNSKYLDNING!

BLE STENGT: I begynnelsen av juni 2019 begynte folk på Askøy å bli syke i form av mage og tarminfeksjoner som følge av vann fra et høydebasseng i Kleppe vannverk. Dette er inngangen. Foto: Terje Bringedal

BERGEN (VG) En svikt i kjemikaliedoseringen i Kleppe vannverk på Askøy har ført til at flere tusen innbyggere nå må koke drikkevannet.

Av FRANK HAUGSBØPublisert:Oppdatert i går 16:47

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Lørdag ble det sendt ut kokevarsel til 4684 adresser i kommunen.

– Årsaken til kokevarselet, var en svikt i en kjemikaliedosering i Kleppe vannbehandlingsanlegg på lørdag, opplyser leder for vann og avløp i Askøy kommune, Anton Bøe, til VG.LES OGSÅDrikkevannsskandalen: – Sykepleiere slo alarm da de koblet sykdom og adresser

Sommeren 2019 ble mange på Askøy syke i form av mage og tarminfeksjoner. Bakterien Campylobacter jejuni ble påvist i et høydebasseng i Kleppe vannverk, og bassenget ble stengt og faset ut.

Over 2000 personer rapporterte inn plager etter utbruddet. 75 personer, 59 voksne og 16 barn, ble innlagt som følge av utbruddet, ifølge politiet.

Dette er saken

VIS MERLES OGSÅFikk brunt vann i badekaret da de skulle bade fire måneder gammel baby

I juni i år ble Askøy kommune ilagt et forelegg på én million kroner av Vest Boten ble gitt for brudd på drikkevannsforskriften, som manglende implementering av prøvetaking og manglende internkontroll.

Anton Bøe skriver i en e-post til VG at feilen i Kleppe vannverk ble funnet og rettet opp litt ut på ettermiddagen på lørdag.

– Men vi opphever ikke kokevarselet før vi får negative prøveresultat på (bakteriologisk) som vi leverer inn i dag, og omprøve på tirsdag. Det vil si at vi tidligst kan oppheve kokevarselet på onsdag. Dette er standard prosedyre for slike hendelser.

RENT VANN: Kommunen satte ut vannvogner da mange askøyværinger fikk mage- og tarminfeksjoner i juni 2019. Nå må vannet fra Kleppe vannverk kokes på nytt. Foto: Bringedal, Terje

LES OGSÅDrikkevannet i Askøy friskmeldt

Bøe skriver at svikt i kjemikaliedoseringen påvirker fellingen i filtrene, som gjør at filtrene ikke fungerer optimalt.

– I dette tilfellet var det et fellingskjemikalie som ikke ble tilført vannet, slik at partikler i vannet ikke flokkulerte («klumpet seg») i filtrene. Det betyr at i neste omgang, vil ikke UV-anlegget fungere optimalt. Derfor startet vi også kloranlegget.

Kommuneoverlegen i Askøy, Kristin Cotta Schønberg, opplyser til VG at legevakten i kommunen så langt ikke har hatt noen henvendelser som kan knyttes til kokevarselet.Publisert:Publisert: 01.11.21 kl. 13:25Oppdatert: 01.11.21 kl. 16:47

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.