Vil sette Erna i saksa…. og konspirasjonsteoretikerne vil få rett,,,igjen!

Rødt og SV vil ha Erna Solbergs mulige grunnlovsbrudd inn til behandling i Kontrollkomiteen. Nå er det bevegelse blant resten av venstresida etter at en «lite ydmyk» statsminister gjestet Stortinget.

RISIKERER KOMITÉRUNDE: Det er bevegelse på venstresida rundt spørsmål om Koronakommisjonens kritikk av Erna Solberg skal ende i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Foto Kristin Svorte / Dagbladet
RISIKERER KOMITÉRUNDE: Det er bevegelse på venstresida rundt spørsmål om Koronakommisjonens kritikk av skal ende i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Foto Kristin Svorte / Dagbladet

Steinar Solås SuvatnePublisert tirsdag 04. mai 2021 – 08:57

Dagbladet skrev i helga om tausheten fra Statsministerens kontor (SMK) rundt det mulige grunnlovsbruddet 12. mars 2020.

Da «de strengeste tiltakene i » ble innført i fjor, var det Helsedirektoratet, ikke regjeringen, som fattet beslutningen.

Dette er trolig i strid med .

Erna Solberg har ikke, etter gjentatte forsøk, gitt Dagbladet noe svar på om hun visste dette, og Koronakommisjonen refset også hennes ledelse på dette punktet.Kraftig fall for Erna

– Lite ydmyk Erna

Dagbladet er kjent med at flere partier i opposisjonen på Stortinget nå vurderer å ta kommisjonens rapport inn til behandling i Kontroll- og konstitisjonskomiteen.

– Når statsministeren ikke vil svare på pressens spørsmål om hvorvidt avgjørelsen ble gjort i strid med Grunnloven, så understreker det behovet for at Stortinget går grundig inn i saken, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Rødt fremmet forslaget om å komitébehandle rapporten umiddelbart etter at den ble lagt fram. SV ga raskt sin , men det var lite bevegelse fra venstresida ellers.

I forrige uke irriterte statsminister Solberg opposisjonen i Stortinget med en «lite ydmyk» framtoning da kommisjonens rapport ble diskutert.

Også statsministerens beskrivelse av «skjønnhetsfeil» i egen coronahåndtering har provosert opposisjonen, selv om statsministeren mener kommentaren hun ga til Dagbladet er tatt ut av sin sammenheng av opposisjonen.

VIL HA BEHANDLING: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL HA BEHANDLING: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Sp på gjerdet

Og nå, etter hva Dagbladet forstår, vurderer både og Senterpartiet fortløpende å slutte seg til forslaget fra Rødt – men ingen endelig beslutning er fattet.

Senterpartiet opplyser at de vil bestemme seg etter debatten om kommisjonens rapport i Stortinget tirsdag.

Rødt-leder Moxnes er håpefull.

– Nå håper vi flertallet på Stortinget vil høre på kravet vårt om å gå grundig inn i coronarapportens alvorlige funn, slik at det ikke dannes presedens for at maktelitens mulige brudd på Grunnloven og menneskerettighetene forbigås og tolereres, uten at Stortinget tar sin kontrollfunksjon på alvor, sier han.Leder ler av Erna

Fall i popularitet

I utgangspunktet er det ikke lagt opp til noen videre behandling av kommisjonens rapport på Stortinget.

Men Rødt og SV mener at Solberg-regjeringen vil kunne «slippe unna» med svak ledelse da landet ble stengt dersom kommisjonens rapport ikke går til Kontroll- og konstitusjonskomiteen for videre behandling før valget.

Solbergs oppslutning blant velgerne falt kraftig på Dagbladets ferske meningsmåling i forrige uke.

– For Rødt er det avgjørende at vi verner om de demokratiske prinsippene i krisetider. Rødts dom er klar – regjeringen besto ikke demokratitesten gjennom pandemien. Nå må Stortinget må fortsette å grave i funnene for å få alle fakta på bordet: hva visste statsministeren da avgjørelsen om de strengeste tiltakene i fredstid i ble gjort på tvers av Grunnloven, sier Moxnes videre.Taus om grunnlovsbruddSTATUS VAKSINASJONFULL OVERSIKT1 379 744 (25.7%)i Norge har fått dose nr 1369 537 (6.88%)i Norge er fullvaksinertKilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall)

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.