Ukraina – litt balanse i regnskapet

Av Geir Hem -4. mai 20210

Illustrasjonsfoto: Ukrainske tropper / Southfront
Geir Hem

Media er for tida stort sett fulle av rop om Russlands militære opptrapping rundt Ukraina – med titusener soldater rundt Krim og Øst-Ukraina. Det er en tydelig militær troppeforflytting, men vel og merke på eget territorium.

Av Geir Hem.

Hvorfor fortelles ikke historien om hva som skjer på «den andre siden»?

«NATO-allierte og NATO gir også praktisk støtte (til Ukraina), vi hjelper dem med å bygge sine forsvars- og sikkerhetsinstitusjoner, vi hjelper dem med å modernisere sine væpnede styrker med reformene, og NATO-allierte gir også opplæring, støtte med trening, øvelser, deltakelse i felles øvelser, og også støtte på andre forskjellige måter. Og vi har også økt vår tilstedeværelse, militære tilstedeværelse i den østlige delen av Alliansen, i Svartehavsregionen, men også i Østersjøregionen.»

Det sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg 14. april i forbindelse med et møte med utenriksministeren i Ukraina.

Mange NATO/USA forflytninger og øvelser

Medlemmer av 405th Army Field Support Brigade startet forberedelsene til den kommende APS-2 utstyrsutgaven i Grafenwoehr, Tyskland 13. april 20201.
Photo by Sgt. Jesse R Pilgrim – Defender Europe 2021

Det er for mye til å få med alt. Her er bare noen utplukk:

 • For noen dager siden avsluttet en internasjonale militære øvelsene i Latvia.
 • 10. april informerte Tyrkia deltakerne i Montreux-konvensjonen om at to amerikanske krigsskip var på vei til Svartehavet. Ifølge medieoppslag er dette jegerne Roosevelt og Donald Cook. Ikke akkurat barkbåter.
 • De amerikanske F-16-krigerne i Aviano er for tida engasjert i «luftoperasjoner» i Hellas, der Iniochos 21-øvelsen startet 12. april. De tilhører det 510. jagerskvadron stasjonert i Aviano, hvis rolle er angitt i emblemet: atomsymbolet med tre lyn slår på jorden, flankert av den keiserlige ørnen. Atomangrepsfly, som symbolet viser, er engasjert av US Air Force i Hellas. Hellas ga USA tillatelse til bruk av alle sine militære baser i 2020. F-16 og F-15 jagerbombere fra Israel og De forente arabiske emirater deltar også i Iniochos 21. Øvelsen finner sted rundt Egeerhavet.

«Defender Europe 21»

I løpet av mars-juni gjennomfører USA og NATO med allierte en kjempestor militærøvelse nær Russlands vestlige grenser. Defender-Europe 21, mobiliserer 28.000 tropper fra USA og 25 NATO-allierte og partnere: de vil gjennomføre operasjoner i over 30 treningsområder i 12 land. US Air Force and Navy vil også delta.

«DEFENDER-Europe er en storskala amerikansk hærledet, multinasjonal, felles øvelse designet for å bygge beredskap og interoperabilitet mellom amerikanske, NATO og militære partnere. Årets øvelse:

Fokuserer på å bygge operativ beredskap og interoperabilitet med et større antall NATO-allierte og partnere over et bredere operasjonsområde:

 • Fokusert på å reagere på krise om nødvendig
 • Demonstrerer at den amerikanske forpliktelsen til NATO er ‘jernkledd
 • Integrerer omtrent 28 000 multinasjonale styrker fra 26 nasjoner for å gjennomføre nesten samtidige operasjoner over mer enn 30 treningsområder i 12 land.
 • Har betydelig involvering av US Air Force og US Navy.
 • Bruker viktige bakkeruter og maritime ruter som forbinder Europa, Asia og Afrika
 • Trener nye avanserte evner som de nye amerikanske hærens sikkerhetsstyrkebistandbrigader, luft- og rakettforsvarsmidler og det nylig reaktiverte V Corps
 • Demonstrerer vår evne til å tjene som en strategisk sikkerhetspartner i regionene vest på Balkan og Svartehavet, samtidig som vi opprettholder våre evner i Nord-Europa, Kaukasus, Ukraina og Afrika.»

Voldsomt omfang

«I mai vil hovedtyngden av aktivitetene finne sted med treningsarrangementer over mer enn 30 treningsområder i 12 land og omfatter flere tilknyttede og tilknyttede øvelser:

 • Øyeblikkelig respons – mer enn 5000 tropper fra 11 land vil spre seg over 31 treningsområder for å drive øvelser med skarp ammunisjon. En felles logistikk over-the-Shore-operasjon vil også forekomme.
 • Sabre Guardian – mer enn 13 000 tjenestemedlemmer fra 19 land vil gjennomføre levende branner og luft- og missilforsvarsoperasjoner, pluss en medisinsk evakuering i stor skala.
 • Rask respons – vil inkludere luftbårne operasjoner i Estland, Bulgaria og Romania som involverer mer enn 7000 tropper fra 11 land.
 • African Lion – nesten 5000 militærpersonell trener på medisinsk beredskap, utfører storskala live-fire øvelser og gjennomføre øvelser i luft, maritim og fremover kommandopost.
 • Steadfast Defender – en ny serie med NATO-øvelser med fokus på den transatlantiske forsterkningen av Europa og demonstrerer NATOs evne til å reagere raskt på hele spekteret av trusler.
 • I juni vil det være en kommandopostøvelse som involverer omtrent 2000 ansatte for å demonstrere hovedkvarters evne til å styre multinasjonale landstyrker i en felles og kombinert trening miljøet mens du opprettholder virkelige operasjoner over 104 land på to kontinenter.»

(Kilde https://www.europeafrica.army.mil/DefenderEurope/)

En forskjell

Mens Russlands troppeforflytninger i stor grad skjer på eget territorium, så er NATO-allierte og USAs troppekonsentrasjoner og bevegelser fordelt over mange land – og i et tydelig mønster..

Jeg sier ikke at noen stormakter har rent mel i posen, men det er på sin plass med mer informasjon om balanse, eller rettere ubalanse, i et militært regnskap – om omfanget og hvor den militære opptrappingen skjer.

Geir Hem

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Geir Hem.

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.