Koronaskeptiker demonstrerte: Arrangerte stor gruppeklem og brant munnbind

Nesten alle de 300 demonstrantene som møtte opp deltok en den felles gruppeklemmen. - Vi gjør det av kjærlighet, sier arrangør Ann Helen Gjermundsen.
Nesten alle de 300 demonstrantene som møtte opp deltok en den felles gruppeklemmen. – Vi gjør det av kjærlighet, sier arrangør Ann Helen Gjermundsen. Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er viktig at de som deltok i demonstrasjonen tester seg dersom de skulle få , uttaler Helsedepartementet.

10.04.21 20:54 10.04.21 21:47Profilbilde av Håvard Hjorthaug Vege

Håvard Hjorthaug VegeTips megProfilbilde av Farid Ighoubah

Farid IghoubahTips meg

Kristine SørheimTips meg

Se gruppeklemmen koronaskeptikerne gjennomførte foran Stortinget:

https://www.nettavisen.no/nyheter/koronaskeptiker-demonstrerte-arrangerte-stor-gruppeklem-og-brant-munnbind/s/12-95-3424112740?fbclid=IwAR3pMV1N62xXzJsWbmSbIoo__mHwMPgKIt16v60k2E8xYCyLi1vBSLcjDxU

(Nettavisen og Avisa Oslo): De rundt 300 koronaskeptikerne, mange av dem medlemmer av frihetsbevegelsen «Markeringer for frihet», brant både munnbind og gjennomførte gruppeklem foran Stortinget.

Gjennom hele demonstrasjonen sto også flere av de fremmøtte tett i tett og uten munnbind. Nesten alle demonstrantene deltok også i gruppeklemmen og ble oppfordret til å ta video og dele det i sosiale medier.

– Vi gjorde dette for å spre kjærlighet og ikke . Vi føler det er mye frykt ute i samfunnet i dag og vi trenger å bevare det menneskelige, sier Ann Helen Gjermundsen til Nettavisen og Avisa Oslo.

Nesten 300 deltok i stor gruppeklem

Hun er arrangør og programleder for demonstrasjonen. Hun er i tillegg én av tre som har stiftet gruppen «Markering for frihet» som er mennesker fra flere ulike miljøer. Flere av dem er skeptiske til om i det hele tatt er reelt, noen hevder det bare ikke er så farlig og smittsomt som myndighetene mener.

Så godt som alle er kritisk til de offisielle smittevernstiltakene myndighetene ilegger befolkningen.

– En gruppeklem er jo ikke særlig smittevernsvennlig?

– Det er klart, men vi gjør jo et stunt, en symbolsk handing. Men jeg har troen på det vi gjør er bra, sier Gjermundsen som også er forberedt på å få kritikk.

– Ja, helt klart.

Les også: En av Norges fremste konspirasjonsteoretikere testet positivt for korona etter sin død – mange skal ha deltatt på hans siste arrangement på Hadeland

Svein Østvik (Charter-Svein) brenner munnbindet sitt under koronaskeptikernes markering utenfor Stortinget lørdag ettermiddag.
Svein Østvik (Charter-Svein) brenner munnbindet sitt under koronaskeptikernes markering utenfor Stortinget lørdag ettermiddag. Foto: Heiko Junge / NTB

Helsedepartementet kommer ikke med en direkte kritikk av koronaskeptikerne, men oppforder dem til å teste seg for koronaviruset etter demonstrasjonen. Statssekretær Saliba Andreas Korkunc skriver følgende i en mail til Nettavisen og Avisa Oslo:To av tre sunne valg avfeies av kostholds-eksperten: – Bare lureri

«Heldigvis er det stor oppslutning om tiltakene her i . Jeg tror det handler om at vi er et land der vi har stor tillit til hverandre. Vi har sett demonstrasjoner i flere andre europeiske land, og har vært forberedt på at det kan bli motstand mot tiltak her i Norge også. Vi har levd med viruset og strenge tiltak lenge nå, og mange er slitne og leie.

Det er naturlig, og det er naturlig at folk stiller spørsmål ved tiltakene. Pandemien er dessverre ennå ikke slutt, og vi må holde ut en stund til. Men vi er der at regjeringen har lagt fram en gjenåpningsplan, og vi kan begynne å legge planer for tiden etter pandemien. Det er viktig at de som deltok i demonstrasjonen tester seg dersom de skulle få symptomer.»

Les også: Familien etter koronarelatert dødsfall: – Vi ønsker å bidra til å roe ned spekulasjoner

– Kan være feil i media

Gjermundsen, forteller til Nettavisen og Avisa Oslo at hun synes det er viktig å bli hørt.

– Vi står jo her fordi vi ønsker de svake i samfunnet skal bli hørt i debatten om det som pågår i samfunnet i dag. Det er viktig for oss med menneskerettigheter og at vi bevarer dem.

– Er det slik at du ikke tror på denne pandemien?

– Det vil jeg ikke svare på, egentlig. Jeg tenker ikke på den måten. Det jeg gjør er å stille kritiske spørsmål og lytte til folk som har gjort arbeid innen de ulike problemstillingene som ikke er belyst like mye i de vanlige mediene.

– Jeg står ikke her og påstår noe, men er åpen for at det kan være at de offisielle uttalelsene i tradisjonelle medier ikke stemmer.

Fakta om koronautbruddet i Norge

  • 684 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest er personer som er 80–89 år gamle, og 53 prosent av alle er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med .
  • 27. desember 2020 ble første koronavaksine satt i Norge. Til nå har 835.970 personer mottatt første dose, og 295.358 har mottatt andre dose.
  • Til nå er det funnet 11.434 tilfeller av den britiske virusvarianten i Norge, og 396 tilfeller av den sørafrikanske varianten. Tallene inkluderer både bekreftede og sannsynlig påviste varianter.
  • 102.379 personer har siden februar i fjor fått påvist smitte av koronaviruset i Norge, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) fredag. 4.804.404 tester var fram til torsdag utført i landet.
  • Gjennomsnittsalderen til dem som har fått påvist smitte, var torsdag 34 år. Det er 54.597 menn som har fått påvist smitte, og 47.782 kvinner.
  • Smittetallet, eller R-tallet, sier hvor mange en smittet person smitter videre. Fra 15. mars 2021 har R-tallet vært på 0,86, ifølge FHI.
  • 281 koronapasienter var fredag innlagt på sykehus. Det er 17 færre enn dagen før.
  • Pasientene fordeler seg slik på helseregionene: Helse sør-øst 246, Helse vest 26, Helse Midt-Norge 8 og Helse nord 1.
  • 61 pasienter fikk fredag behandling med respirator. Antallet er uforandret fra dagen før.
  • I alt 715 pasienter hadde fram til torsdag vært innlagt på intensivenhet.

(Kilder: Helsedirektoratet, FHI)

Gjermundsen understreker at de har fått tillatelse til å demonstrerer og at politiet passer på at alt går riktig for seg selv om demonstrantene bryter smittevernsreglene med tanke på antall som kan samles, avstand og direkte fysisk kontakt med hverandre.

– Vi står jo her fordi vi har et standpunkt, for frihet. Vi er for eksempel i tvil på om det er fornuftig med maskebruk. Jeg snakker kun for meg selv, men mener det bør være frivillig.KORONASKEPTIKERE BRANT MUNNBIND UNDER DEMONSTRASJON

Brand logo

Under demonstrasjonen ble det også arrangert en seanse der deltakerne skulle kastet masker på to små bål.

– Dette var en måte å symbolisere at vi bør ha en frihet til å ha en maske eller ikke. Noen mener det er skadelig, men jeg er ikke noen fagperson. Noen mener også det er uhygienisk. Grunnen til at jeg står her i dag er at det kan være at våre helsemyndigheter tar feil, sier Gjermundsen.

Les også: Ny korona-variant med rekordmange mutasjoner påvist hos flypassasjerer

Hvitløk, ingefær og frisk luft

Selv om hun arrangerte demonstrasjonen praktiserer hun delvis smittevernstiltak som myndighetene anbefaler.

– Normal influensahensyn tar jeg, jo. Som å vaske hendene, alminnelig avstand og hoster i albuen. Jeg tar vanlige hensyn og er ikke hysteriks. I begynnelsen vasket jeg hendene med sprit hele tiden, men jeg ble veldig tørr på hendene av det og jeg ble ikke noe mer frisk.

– Det siste året har jeg knapt vært syk. Min oppskrift er hvitløk, ingefær, vitamin D, frisk luft og bevege meg. Da holder jeg meg frisk og rask.

Gjermundsen kommer ikke til å vaksinere seg med det første, men utelukker ikke at hun kommer til å gjøre det.

– Slik det ser ut i dag, når jeg ser hvilke rapporter som ligger ute, kommer jeg ikke til å gjøre det. Jeg stoler ikke på at vaksinen er trygg.

– Det er jo flere ulike .

– Det er det, men ut ifra det jeg har lest så langt vil jeg vente.

Forfatter, frilansjournalist og ekspert på konspirasjonsteorier, John Færseth forteller at dagens oppmøte er typisk for disse demonstrasjonene. Han kjenner igjen at flere av appellantene er fra et miljø som støtter flere ulike konspirasjonsteoretikere. Særlig reagerer han også på at to av appellantene kan knyttes til antisemittiske konspirasjoner.

John Færseth, forfatter, frilansjournalist og ekspert på konspirasjonsteorier.
John Færseth, forfatter, frilansjournalist og ekspert på konspirasjonsteorier. Foto: Kristine Sørheim / Avisa Oslo

– Hvorfor tror du dette miljøet er så engasjert i Covid-19 denne saken?

– For mange blir det en bekreftelse på det de allerede formidler: “Se nå stenger de ned samfunnet, nå innskrenker myndighetene friheten din ytterligere”. Også må jo også konspirasjonsteoretikere holde seg aktuelle. De kaster seg på nye ting som skjer i verden, og baserer seg på det.

– Akkurat som for alle andre, så baserer de jo det de ser i verden på verdensbildet de allerede har. Så når de opplever disse tiltakene som kjipe, så peker de dit de alltid peker for å vise hvem som har skylda: Og da mener de at myndighetene også har blitt endel av denne eliten.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.