Guldvog: Håper å starte første trinn av gjenåpningen i mai

Gjenåpningen vil blant annet avhenge av smittesituasjonen, antall vaksinerte og nye virusvarianter, opplyser Helsedirektør Bjørn Guldvog.

Av YASMIN SFRINTZERIS

 og STIG ØYSTEIN SCHMIDTPublisert:Oppdatert for mindre enn 20 minutter siden

På onsdag vil statsminister Erna Solberg presentere sin plan for gjenåpning av . Helsedirektør Bjørn Guldvog bekrefter at både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) har levert faglige råd.

– Vi håper at vi skal kunne starte første trinn i gjenåpningen i siste halvdel av mai. Det er avhengig av hvilken smittesituasjon vi er i og at vi ha fått vaksinert de vi har planlagt å vaksinere, sier Guldvog.

Det er opp til regjeringen å beslutte hvilke grupper som skal prioriteres i gjenåpningen. Regjeringen har allerede sagt at barn og unge og arbeidslivet vil bli prioritert høyt.

– Da må vi forvente at de første lettelsene kommer på disse områdene, sier Guldvog.

– Er det mulig å gjenåpne med dagens smittesituasjon?

– Med dagens smittesituasjon og den litt begrensede vaksineringen vi har nå, vil det være veldig vanskelig å åpne nå. Men jo lenger vi kommer ut i mai, jo flere vil være vaksinert

Få coronapasienter på sykehus og intensivavdelinger vil være et godt grunnlag for å starte gjenåpningen, ifølge helsedirektøren.https://www.vg.no/spesial/corona/embeds/world/country-time-series/?iso=NO&category=confirmed&until=&timeUnit=weekly&initialWidth=691&childId=spesial-corona-embed-1614154894301&parentTitle=Guldvog%3A%20H%C3%A5per%20%C3%A5%20starte%20f%C3%B8rste%20trinn%20av%20gjen%C3%A5pningen%20i%20mai%20%E2%80%93%20VG&parentUrl=https%3A%2F%2Fwww.vg.no%2Fnyheter%2Finnenriks%2Fi%2FKy4mdX%2Fguldvog-haaper-aa-starte-foerste-trinn-av-gjenaapningen-i-mai%3Futm_source%3Dvgfront%26utm_content%3Dhovedlopet_row2_pos1

Spent på smitteutviklingen

– Nå har vi hatt en utflatning for et par uker siden og en liten nedgang, som vi tror har fortsatt i påskeuken, sier Guldvog.

Smittetoppen kom i uke 11, med 6500 registrert smittede. De siste to ukene har smitten sunket noe.

Hittil er 5526 personer registrert smittet i påskeuken.

– Skyldes de lave tallene kun påskeferien, eller er det en reell nedgangen?

– Vi tror at nedgangen er reell, men helt sikre kan vi ikke være, sier Guldvog:

– Vi er veldig spent på hvordan dette blir over påske, sier Guldvog.

Til og med 1. april var testaktiviteten på et høyt nivå, opp mot 200.000 testet seg de siste tre ukene før påske. Testtallene for påskehelgen er foreløpig ikke klare.

Helsedirektør Bjørn Guldvog er spent på smitteutviklingen etter påske. Foto: Mattis Sandblad

– Hvordan tror du smittesituasjonen vil utvikle seg etter påske?

– Vi er veldig spent på det. Vi tror at vi nå har en liten nedgang, som forhåpentligvis fortsetter. R-tallet er 1, kanskje litt under, nasjonalt. Men hvis den holder seg på det nivået, vil vi få en nedgang i smittetall fremover, sier Guldvog.

Han peker på særlig en usikkerhet:

– Mange kommer tilbake til skoler og barnehager, og vi er spent på om vi får nye utbrudd i der som kan trekke smitten opp. Kommunene følger nøye med og setter inn riktige tiltak som er forholdsmessige, sier Guldvog.

Nye varianter kan påvirke gjenåpning

– Hvilke faktorer påvirker en mulig gjenåpning?

– Det vil først og fremst være avhengig av andelen som er vaksinert, det gir et bilde av hvor mange som har risiko for å få alvorlig sykdom, sier Guldvog.

Smittesituasjonen og hvor mange som har behov for sykehusinnleggelse, vil også påvirke gjenåpningen.

– I tillegg til hvor alvorlig dette viruset er, hvordan det utvikler seg.

82 prosent av smittetilfellene er nå den britiske varianten og to prosent er den sørafrikanske. Sistnevnte har særlig etablert seg i Nordland og i Møre og Romsdal, ifølge helsedirektøren.

– Så vet vi ikke om det kommer nye varianter og hvor alvorlige de vil være, sier Bjørn Guldvog.

GJENÅPNINGEN: Godt over ett år etter den første nedstenging, skal gjenåpningen av Norge presenteres. Her er helsetoppene på pressekonferansen 12. mars 2020. Foto: Lise Åserud

– Viktig å være aktsom

– Andelen som tester positivt har også gått ned inn mot påsken. Vi lå på 3,6 prosent for noen uker siden, og er nede på omtrent 2,5 nå. Det trekker også i retning av at litt færre er smittet, sier Guldvog.

Samtidig vet vi foreløpig ikke hvor forsiktige folk har vært i påsken. Guldvog understreker likevel at det fremdeles er mange smittebærere i Norge – altså smittsomme personer.

– Selv om vi har en tendens som trekker i riktig retning, er det viktig å være aktsom. sier han.

Helsedirektøren har foreløpig ikke sett mobilitetsdataene får påsken, men regner med at mobiliteten i samfunnet har vær høy.Her kunne man snike i vaksinekøenVolume 90% 

Topp i innleggelser i påsken

I påskeuken nådde antall sykehusinnleggelser en ny topp, siden april i fjor. Helsedirektøren er spent på om tallene vil synke etter påske.

– Antallet som legges inn reflekterer smittesituasjonen en til to uker tilbake i tid. Det gir grunn til å håpe at innleggelsestallene også går ned etter påske, sier han.

De siste dagene har antall innlagte på sykehus sunket noe. Antallet som har behov for intensivbehandling har imidlertid steget noe.

– Det at det er flere som må ha intensivbehandling, er veldig alvorlig. Det er det vi først og fremst ønsker å unngå. Hvis intensivkapasiteten blir sprengt, vil det være alvorlig for dem og andre som trenger intensivbehandling, sier helsedirektøren.Slik håndterte de virusutbruddet uliktVolume 90% Friske Jake (31) fikk corona: Måtte ha nye lungerVolume 90% Publisert:Publisert: 05.04.21 kl. 13:59Oppdatert: 05.04.21 kl. 15:03

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.