Er covid-19 en pandemi uten overdødelighet?

Dato opprettet: 05.12.2020
Sist oppdatert: 11.12.2020 kl. 12.23
Hvem som ytrer påstand: SSB Statistisk sentralbyrå

Påstand fra SSB Statistisk sentralbyrå:
SSB skriver på sin nettside 25. septemeber 2020. “Ingen overdødelighet i under koronapandemien.”

Sannsynlig!

Totalt:
8For:
6Mot:
2Poeng:
7
Kilder:
For: FHI tallMot: Faktisk.no (ikke faktasjekk)Mot: Vaksinebloggen blogg sideFor: Forskning.no / NTBFor: FHI dødelighet statistikkFor: FHIFor: NHI om InfluensaFor: SSB

Bakgrunn for saken

SSB (Statistisk sentralbyrå) er hovedmyndigheten for utarbeiding og formidling av offisiell statistikk i Norge, og produserer cirka 85% av den offisielle norske statistikken.  

Faktiskfakta har nå på slutten av dette året faktasjekket dødeligheten til , siden Norge har vært nedstengt i lange periode. 

Vi har sett på tall og statistikker for å vurdere grunnlaget til regjeringen, om valget de gjorde var realistisk
i forhold til trusselen. 

Det er ikke ukjent av vi har sesonginfluensa hvert år, og mange gode som hemmer disse.  Det er som regel snakk om luftveisinfeksjoner, og i verste fall lungebetennelse. Ekstraordinære og generelle smitteverntiltak implementeres aldri ved sesonginfluensa.  Vi ser nærmere på om den dramatiske nedstengningen har vært realistisk nødvendig. 

Hva er en pandemi? 

En epidemi som sprer seg over store deler av verden blir kalt en pandemi. Epidemi er et utbrudd av en sykdom som sprer seg raskt mellom mennesker (tilsvarende for dyr heter epizooti). Eksempelvis er influensapandemier de store verdensomspennende epidemier av influensa med nytt som store deler av befolkningen helt eller delvis mangler immunitet mot. 

Med covid-19 har vi sett at mange mennesker har vist immunitet mot dette, og de fleste som blir syke blir friske etter kun 1-2 uker. Noen etter få dager.  (Kilde)  Allikevel er covid-19 klassifisert som pandemi av WHO.  Et hovedargument er spredningsfaren via luften (luftbåren).  

Influensa
Influensa har de samme egenskapene som covid-19.

Her er utdrag fra FHI:Influensa forårsakes av en av flere typer virus som kan spre seg raskt fra person til person via luftbårne partikler. Hvis partiklene inhaleres, vil de komme ned i luftrøret og ut i de trangere .

Her vil proteinpigger på overflaten til viruset binde seg til andre proteiner som er festet til cellene som kler overflaten på luftveiene. Viruset slukes så av celler som fungerer som en slags fabrikk og sørger for masseproduksjon av virus.

(Kilde NHI)


Så her ser vi at Covid-19 sprer seg på samme måte som influensa. Så hvorfor blir C-19 sett på som så farlig? Er det på grunn av dødeligheten? Faktiskfakta sjekker:

av covid-19

Pr. dato (9.12.2020) er det meldt 361 som hadde covid-19 i kroppen. Det blir ikke gjennomført obduksjoner som bekrefter at Covid-19 er den direkte dødsårsaken, kun at den avdøde hadde covid-19 i kroppen da døden inntraff. MSIS mener man ikke kan skille mellom underliggende dødsårsak, eller direkte dødsårsak.  FHI kaller det en kombinasjon av sykdomfaktorer for “assosierte ”. 

Faktakilde på tall og statistikker på døde 


I 2018 døde det 37209 mennesker av sykdommer i Norge. Det utgjorde 91% av de som døde. Av disse døde 673 mennesker av selvmord som utgjorde 1.65%.
Tallene for i år er ganske like.  Hvis vi antar at alle som døde av covid-19 faktisk døde på grunn av covid-19, og ikke på grunn av et svekket immunforsvar, ligger prosenten på kun 0.8%-1,0%.  Det er nesten dobbelt så mange som dør av selvmord enn influensasykdommen covid-19.


Selvmord er uten tvil med bakgrunn i disse tallene, en mye større trussel enn dette viruset i Norge pr. dags dato.

Se flere kilder/artikler om dette her 

Forventet levetid for menn i Norge er på 81år. (kilde) At eldre er overrepresentert i dødstallene er ikke uventet når vi ser på de faktiske tallene.  

Hva betegnes overdødelighet?
Overdødelighet er uttrykk for at en gruppe mennesker har høyere dødelighet enn det man forventer ut fra en sammenligning med dødeligheten i en befolkning det er naturlig å sammenligne med. Overdødelighet brukes derfor når dødeligheten er høyere enn naturlig ved sykdom.  Faktakilde 


Færre døde i 2020

NTB skriver at 872 færre i snittet har dødd i 2020. Sammenlignet med de siste fem årene har antall dødsfall i Norge pr. 100.000 innbyggere, så langt i år falt med 3,5 prosent, til tross for korona pandemi. (se kilde linker) 

Kilde FHI )

 


Videre skriver FHI som er nylig oppdatert
Fagfolk fra Dødsårsaksregisteret og andre deler av Folkehelseinstituttet har gått igjennom alle C-19-assosierte dødsfall som er registrert for perioden mars til mai 2020, og 22. september publiserte Dødsårsaksregistret de nye tallene. 

Deres konklusjon: “Ni av ti som døde med C-19 hadde minst en kronisk sykdom”. 
kilde

Faktiskfakta har ikke lykkes å finne obduksjonsrapporter som bekrefter at den direkte dødsårsaken var C-19. Heller kan vi ikke se tall eller kilder som tyder på at C-19 skiller seg fra andre smittsomme influenser som rammer folk tragisk vært år.   


Refleksjon

Når vi ser på historien rundt pandemier og overdødelighet, har de alle til felles høye dødstall, godt over 5% av dem som blir syke. Pr. dags dato er det ingen dødelighet i verden på mer enn 3% ved C-19-sykdom. Selv ikke Italia ligger over dette. (Hvis dødsårsakene faktisk skyldes C-19 alene og ikke svekket immunforsvar eller dårlig levekår).


Hvis vi ser på Spanskesyken med over 100 millioner døde, var dette en langt mer alvorlig pandemi. Mye av denne skyldes dårlig levekår og mangel på hygiene. Et problem vi ikke har i moderne tid.

kilde Spanskesyken

Relative linker 
Triksing med data i statistikker 



har hatt langt lavere restriksjoner enn Norge, men forsatt ingen overdødelighet (se kilde lenger ned). 
Ingen overdødlighet i sverige. Se kilde 

Vi har ikke statsstøtte, eller pressestøtte. Gi litt av ditt, så får du alt fra oss!
Trykk her for enkel donering

Konklusjon:

Faktiskfakta har derfor ingen data som skulle tilsi at covid-19 er mer “farlig” enn andre influensavirus (som kan være farlige for de som er i risikogruppe ). Slik vi ser det, er covid-19 ikke noe annet enn et allmenn virus. Skulle noe ny data komme inn som tilsier noe annet tar vi retten til å endre på denne påstanden. Men vi ser nå at tallene fra hele året ikke tyder på en ny økning, eller at statistikken skulle blusse opp til nye høyder.

Faktiskfakta bruker litt av samme konklusjon teksten som SSB bruker “Ingen overdødelighet i Norge under korona-pandemien”.  Til tross for alle tall og kilder som ligger til grunn, så har dette året vært preget av drastisk nedstengning, som regjering har iverksatt. Ettervirkningene av nedstengningen er det for tidlig å si noe om, og kan vare langt inn i 2021.  Pr. dags dato er samfunnet under satt under et hardt smittevernregime, til tross for veldig lave smittetall, og svært lav dødelighet.  Og den registrerte totaldødeligheten ar altså klart under gjennomsnittet for de siste fem årene.

Konklusjonen om at  C-19 ikke resulterer i overdødelighet i samfunnet, blir derfor korrekt. Konklusjon teksten er basert på ulike kilder og bakgrunn, samt ferske statistikker fra SSB, NHI og FHI.

Selvmord er en langt større trussel i Norge som utgjør hele 1.65% av de døde.

Sak avsluttet. Skulle noen være uenig i denne konklusjonen, kan man ytre seg her, eller ta kontakt med redaksjonen.Poengsystemet er basert på en algoritme utviklet av faktiskfakta, som sjekker troverdigheten til kilder og andre faktiske variabler for saken.

bilde
bilde
bilde
bilde

Del denne websiden med alle

DelFacebookTwitterEmail
For å se og delta i kommentarfelte må du oss og vårt arbeid
Trykk her for tilgang

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.