AstraZeneca får refs for vaksineuttalelse

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket er sterkt kritisk til AstraZenecas uttalelser om hendelsene med blodpropp hos vaksinerte.

Av 

NTB

SARAH BRENNSÆTER

 og HÅKON KVAM LYNGSTAD

– AstraZeneca har ikke grunnlag for å hevde at disse tilfellene ikke har noe med vaksinen å gjøre, sier Madsen til NTB.

Han sier han er overrasket over hvor bastant AstraZeneca har uttalt seg om tilfellene av blodpropp hos personer som har fått selskapets coronavaksine.

– Vi vet ikke om de har noe med vaksinen å gjøre. Men vi har heller ikke grunnlag for å si at de ikke har noe med vaksinen å gjøre, sier Madsen.

Han stempler selskapets uttalelser i saken som «uheldige».LES OGSÅBehandlende lege om blodpropp-funn: – Ikke sett noe i denne gaten før

I en pressemelding sendt ut søndag, skriver AstraZeneca selv at antallet innrapporterte komplikasjoner er lavere enn andelen som er forventet å oppstå i befolkningen. «Offentlighetens kommer først», heter det i meldingen.

– Rundt 17 millioner personer i og Storbritannia har fått vår . Antallet blodpropper innrapportert i denne gruppen er lavere enn de hundrevis av tilfellene man vil forvente i befolkningen, sier helsesjef Ann Taylor i AstraZeneca i pressemeldingen.

Ingen økt forekomst

Christina Malmberg Hägerstrand, pressesjef i AstraZeneca, skriver i en e-post til NTB at selskapet ikke kjenner seg igjen i kritikken.

– Pasientsikkerhet har høyeste prioritet hos oss, og en grundig gjennomgang av alle tilgjengelige sikkerhetsdata, inkludert disse hendelsene, pågår. Vi er forpliktet til å dele den informasjonen vi får fram, uten forsinkelse, skriver Hägerstrand.

– Uansett hva som ligger bak disse hendelsene, er det svært sørgelig når mennesker blir alvorlig syke, understreker hun.

Det AstraZeneca tidligere har uttalt, er at en analyse av selskapets sikkerhetsdata ikke har vist tegn til økt risiko for blodpropp hos vaksinerte. Denne analysen bygger på opplysninger om meldte tilfeller etter at det er satt mer enn 17 millioner vaksinedoser.

– Faktisk er de rapporterte tallene for disse typer hendelser for AstraZenecas -vaksine ikke større enn antallet som ville ha skjedd naturlig i den uvaksinerte befolkningen, sa Hägerstrand lørdag.LES OGSÅDerfor fortsetter de med AstraZeneca i Sverige: – Har ikke data som tilsier at dette er farlig

Ser på enkelttilfellene

Madsen mener for sin del at det ikke er nok å se på statistikken alene.

https://www.vgtv.no/214945?jwsource=cl

Hvis du ser på de store tallene, er det nemlig helt riktig at det ikke er noe som tyder på at AstraZenecas vaksine mot covid-19 gir økt antall blodpropper.

– Men så har du enkelttilfeller, slik som disse fire tilfellene i , som har helt spesielle sykdomsbilder. Det er en annen måte å drive legemiddelovervåkning på, sier Madsen.

– De vil aldri slå ut i statistikken, for de er så få. Men fordi de er så alvorlige for dem som rammes, så må vi undersøke om de kan han noen sammenheng med vaksinen.LES OGSÅSykepleierstudent etter blodpropp-nyhet: – Ikke redd for andre doseLegemiddelverket: –Kan være tegn på lavt antall blodplaterVolume 90% 

Pandemrix

Madsen er enig i at situasjonen kan ha likhetstrekk med vaksineringen mot svineinfluensaen i 2009 og 2010. Den gang viste det seg at vaksinen Pandemrix ga økt risiko for narkolepsi.

Men selve antallet var svært lavt: Det var snakk om ett til to tilfeller per 100.000 vaksinerte.

– Når du ser på epidemiologien, så vil disse tilfellene av narkolepsi kunne forsvinne i de store tallene. Men når du ser på hvert enkelt tilfelle og spør hvordan det oppsto, så får man et annet bilde, forklarer Madsen.

– Det er dette som er viktig for oss nå. Dette er helt spesielle, sjeldne tilfeller der vi vil bruke store ressurser på å finne ut hva det var som skjedde, sier han.LES OGSÅDette skjedde med AstraZeneca-dosene som forsvant

Smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm, har ingen kommentar til AstraZenecas uttalelse.

– Disse blodpropp-tilfellene er veldig alvorlige hendelser. Det trengs grundige undersøkelser, noe vi jobber med nå, sier han til VG.

Videre sier Bukholm at de undersøker om det finnes noen sammenheng mellom blodpropp-tilfellene og AstraZeneca-vaksinen.

– Vi undersøker produksjonslinjen, og vi sjekker hva som er forventet eller kan forventes av en befolkning som vaksineres. Utover dette vil jeg ikke si noe om AstraZenecas egne uttalelser.

– FHI jobber intenst med å få opplysninger, og avventer også rapport fra andre internasjonale data, supplerer han.

INGEN KOMMENTAR: Smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm, har ingen kommentar til AstraZenecas uttalelse. Foto: Helge Mikalsen, VG

Fire tilfeller i Norge

Fram til 10. mars var det ifølge Det europeiske legemiddelbyrået EMA meldt om 30 tilfeller av blodpropp blant i alt 5 millioner vaksinerte med AstraZeneca-vaksinen i EØS-området.

Blodpropphendelsene førte torsdag til at Danmark pauset vaksineringen med AstraZeneca-vaksinen. Flere andre fulgte raskt etter, inkludert Norge.

Her i landet er det så langt meldt om fire tilfeller av blodpropp hos vaksinerte. Én er død, mens tre ligger på sykehus.

– Ut fra det vi vet til nå, så var dette fire helt friske personer, sier Madsen.

– Disse pasientene blir nå undersøkt på alle tenkelige måter for å se om det er noe som kan sette oss på sporet av hva dette skyldes, sier han.Publisert:Publisert: 14.03.21 kl. 20:29Oppdatert: 14.03.21 kl. 20:52

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

LES OGSÅ

  1. Erna Solberg: Mer redd for corona enn for vaksineStatsminister Erna Solberg forstår at nyhetene om blodpropp og hjerneblødning blant vaksinerte kan skape uro, men minner…
  2. Få tilfeller av blodpropp knyttet til AstraZeneca-vaksinen i EuropaEuropeiske helsemyndigheter har gått gjennom antall blodpropp-tilfeller i Europa tilknyttet AstraZeneca-vaksinen.
  3. Ordfører beklager at han tok imot vaksine: – Jeg burde takket nei og ventet på turI Færder ble hele kommunens beredskapsteam prioritert i vaksinekøen. Etter kraftige reaksjoner sier ordføreren til VG at…
  4. 200 coronasmittede innlagt på sykehusSøndag er det registrert 200 innlagte coronapasienter på norske sykehus.

MER OMCoronavirusetLegemiddelverket

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.