60 liter kjølevæske lekket fra vindturbin. Nå må drikkevann testes for giftstoff

RANT UT: Kjølevæske rant ut etter at en kjøleunit (merket med pil på bildet) ble skadet av snø eller is i slutten av januar. Foto: Postjournal, NVE

Åpne deleknapper for artikkelen

 04.03.24 05:59

 Linn Bertheussen

Lekkasjen skyldes trolig at is har falt ned fra bladene eller generatorhuset i turbinen. Nå må drikkevannet til Sjøtun jevnlig testes for avrenning.

 For abonnenter

– Vi har tatt en vannprøve, der var det ikke spor av Glykol, sier driftsleder Bernt Øyvind Pettersen i til .

Hendelsen på Kvitfjell Raudfjell vindkraftverk ble ifølge en rapport til NVE fanget mandag 29 januar. Da ble det registrert trykkfall på kjølevæske for en turbin. Selve trykkfallet skjedde lørdag 27. januar, og ble vurdert som en lekkasje. Dette ble imidlertid ikke bekreftet før man fikk sett på turbinen onsdag 31. januar. I dagene mellom satte stormen «Ingrunn» en stopper for eventuelle inspeksjoner.

Ved befaring blir det bekreftet at utendørs kjøleunit er skadet av det som antas å være fallende is som har dannet seg enten på bladene eller generatorhuset (nacellen).

Det estimeres at 60 liter kjølevæske har lekket ut, og det gjøres samme dag forsøk med å samle opp forurenset snø. Det viser seg ikke hensiktsmessig siden betongdekket kun består av is og snø uten synlig lekkasje, lukt eller smak på snøen.

Væsken er rød og burde være synlig, det var under perioden med lekkasje storm i området og denne har bidratt til at væsken ikke er konsentrert men spredt over et område som ikke er mulig å identifisere. Det gjøres forsøk med lukt og smak i den vindretningen som har forekommet, men det gjøres ingen funn, står det i rapporten til NVE.

Akutt giftig

Kjølevæskens bestanddeler er vann (to tredeler) og glykol (en tredel). Glykolbrukes i dette tilfellet for å senke frysepunktet og brukes på samme måte som i biler og som avisingsvæske for fly. Glykol er akutt giftig i konsentrert form og når det forekommer i vann, er det alltid å regne som forurensning.

Siden turbinen er innenfor nedbørsfelt Gammelflatelva som er en del av drikkevannskilden til Sjøtun, tas det utgangspunkt i eksisterende tiltaks- og varslingsplaner for videre aksjoner. Onsdag 31. januar blir geolog koblet på for å bidra med innsikt i situasjonen og bistå i prosessen videre.

Det forventes ikke at utslippet utgjør en fare grunnet utslippets omfang og art, men der besluttes likevel å overvåke og kontrollere vassdraget og kilden til forbrukerne. 1. februar blir alle brukerne av Gammelflatelva informert via telefonsamtaler om utslippet og tiltakene. De får beskjed om å melde fra hvis de merker smaks- eller luktendringer på vannet.

– Vi har ikke fått noen negative tilbakemeldinger på drikkevannet og det har ikke vært behov for å levere drikkevann, opplyser Pettersen.

Vil fortsette prøvetaking

Første prøve blir tatt fredag 2. februar. Ifølge Pettersen blir den tatt der elva er åpen, ved inntaket til drikkevannskilden. Prøvetakingen her vil fortsette en gang i måneden frem til snøsmelteperioden.

– Tidlig neste uke tas det en ny vannprøve. I forhold til snøsmeltingen forventer vi at stoffet har fordampet før den tid, men vi vil likevel ta prøvene som beskrevet.

I tillegg vil det bli tatt prøver som testes for glykoler og etanoler fire steder i vassdraget, så snart forholdene tillater det. Vannet overvåkes to ganger i uken frem til endt snøsmelting.

– Vi må vente til det blir bart. Nå er det frosset og bare snø. Disse prøvene blir tatt når det blir mulighet, sier Pettersen.

Har fått bedre beskyttelse

Av rapporten fremgår det at hver enkelt turbin er utstyrt med en utendørs kjøleunit som fjerner overskuddsvarmen fra turbinen. Disse består i hovedtrekk av en radiator som frakter kjøelvæske og vifter. Det er selve kjøleuniten som trolig har blitt skadet av is og snø.

Zephyropplyser til NVE at det vil bli montert ytterligere beskyttelse over kjøleuniter som hindrer all form for is i å skade disse.

– Vi har fått laget en prototype for bedre beskyttelse av kjøleenheter som nå er levert på anlegget, planen er å montere denne neste uke og i løpet av et par uker vil vi kunne se om dette er en god løsning. Vår forventning er at disse beskyttelsene vil hindre at dette skjer i fremtiden, sier Pettersen.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.