WHO og Global Fund kunngjør forpliktelse for økt samarbeid…pr. 08.06 2023. Agendaen begynner å ta form!

Genève, 8. juni 2023 : I dag signerte Verdens helseorganisasjon (WHO) og det globale fondet for å bekjempe AIDS, tuberkulose og (det globale fondet) et nytt og revidert strategisk rammeverk for samarbeid, designet for å bygge sterkere og mer motstandsdyktige helsesystemer og maksimere samarbeid og innvirkning til for land, regionale og globale reaksjoner på store smittsomme sykdommer.

Det nye femårige rammeverket bygger på den forrige avtalen som ble undertegnet i 2018. Den er i tråd med Global Fund-strategien for 2023-2028 og WHOs generelle arbeidsprogram, som setter lokalsamfunn i sentrum av helseresponsen og også adresserer pandemiberedskap og utfordringer forårsaket av . Rammeverket passer med bredere samarbeidsplattformer for å akselerere støtte til land for å oppnå de helserelaterte bærekraftsmålene (SDG) inkludert Universal Health Coverage (UHC).

“Ettersom helsebudsjettene globalt er anstrengte og under press, er det avgjørende for våre to organisasjoner å fortsette å samarbeide for å støtte land for å utvide tilgangen til tjenester for de tre sykdommene som en del av deres reise mot universell helsedekning,” sa Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHOs generaldirektør. “I lys av bremsende fremskritt mot å få slutt på AIDS-, TB- og malariaepidemiene, kombinert med nye helseutfordringer, er det nødvendig med sterkere samarbeid mellom WHO og Global Fund mer enn noen gang.”

Med WHO og Global Funds felles oppdrag og forpliktelse til å tjene land, vil det nye strategiske rammeverket for samarbeid ytterligere styrke og utvide samarbeidet.

“I en tid hvor verden er preget av sammenlåsende og kryssende kriser, fra konflikt til klimaendringer, er partnerskapet mellom Global Fund og WHO mer kritisk enn noen gang,” sa Peter Sands, administrerende direktør for Global Fund. “Kriser sjokkerer globale systemer og trekker tilbake gevinster, med verdens mest sårbare mennesker som bærer støyten. Organisasjoner som vår er mest effektive når vi samarbeider tett med nasjonale myndigheter og andre pålitelige partnere for å styrke lokale, fellesskapsdrevne systemer for helse.”

Fortsatt samarbeid de siste årene har bidratt til betydelige prestasjoner på landnivå:

· 20 land implementerer nå, på en mer effektiv og kostnadseffektiv måte, differensiert tjenestelevering for HIV-testing, behandling, avansert behandling for HIV-sykdom, samt virtuelle intervensjoner for å nå de som ikke er klar over deres HIV-status.

· Samarbeid har muliggjort tidlig veiledning og undersøkelser om dobbel testing for COVID-19 og TB, noe som muliggjør forbedret oppdagelse av mennesker med TB gjennom innovasjonene som ble tatt i bruk under og etter COVID-19-nødsituasjonen.

· Strategiske initiativer på malaria muliggjorde akselerert fremgang mot malariaeliminering. Siden 2018 har åtte land blitt sertifisert malariafrie av WHO, med fem flere som forbereder seg på sertifisering i 2023 og 2024.

· Partnerskapet gir også grunnlaget for å akselerere implementeringen av innovative tilnærminger, slik som WHOs nye retningslinjer for insektmiddelbehandlede nett for malaria og oppskalering av nye, kortere behandlinger for multiresistent tuberkulose.

· Verdifull støtte ble gitt i utviklingen av 50 evidensbaserte og kostnadsberegnet nasjonale strategiske planer tilpasset de siste WHO-retningslinjene, og tjente som grunnlag for forespørsler om finansiering av høy kvalitet til Det globale fondet.

· Global helsefinansiering er fortsatt et viktig område for fortsatt samarbeid for å hjelpe land med å utvikle sterkere, mer bærekraftige og effektive helsefinansieringssystemer. WHOs arbeid med å spore helseutgifter i 59 lav- og mellominntektsland har gitt grunnlag for nasjonal helsepolitisk dialog. Felles arbeid for å støtte tverrprogrameffektivitetsanalyse i 13 land har redusert fragmentering og duplisering.

Selv med dette nivået av fremgang gjenstår det mye arbeid i land for å akselerere fremgangen mot å få slutt på AIDS, tuberkulose og malariaepidemier og for å bygge sterke helsesystemer som også er i stand til å svare på neste nødsituasjon.

Gjennom dette nye rammeverket vil WHO og det globale fondet utnytte sine komparative styrker på tvers av 35 områder for samarbeid delt inn i 4 kategorier:

1. Helsepolitikk og normativ veiledning
2. Påvirkningsarbeid og helsestyring
3. Helseprodukter og innovasjoner
4. Teknisk støtte og kapasitetsbygging

Merknader til redaktører

Relaterte linker:

Global Fund Strategy 2023-2028
WHOs trettende generelle arbeidsprogram 2019-2025
Partnere i frontlinjen: WHO og det globale fondet gjør inntrykk i land

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.