Mehl i Sverige for justis- og innenriksmøte i EU

Pressemelding | Dato: 26.01.2023Nr: 12 – 2023

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (SP) deltok torsdag på uformelt justis- og innenriksministermøte i Stockholm.

– Effektiv retur av personer uten lovlig opphold i Norge er viktig for regjeringen. Norge er en pådriver for effektivt returarbeid i hele Schengen-området. Dette er sentralt for å bevare tilliten til asylinstituttet, slik at vi kan hjelpe de som trenger det, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (SP). 

Hvordan Schengen-landene kan sørge for mer effektiv retur av personer som har ulovlig opphold, ble også diskutert i møtet. 

– Jeg opplever bred støtte til å søke konstruktivt samarbeid med tredjeland, men at man må vurdere strengere virkemidler overfor land som ikke samarbeider om å ta imot egne borgere. Et mulig tiltak er å begrense anledningen til å gi visum til personer fra land som ikke samarbeider om å ta tilbake egne borgere. Dette er et viktig arbeid og jeg opplever at vi i dag har kommet videre, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (SP).

Mehl deltok også i diskusjoner om andre migrasjonsutfordringer, og kriminalitetsutfordringer på nett.

– Kriminelle opererer på tvers av landegrenser, og vi må håndtere stadig mer cyberkriminalitet og ulike trusler mot sikkerheten vår på nettet. Derfor er det viktig at vi sikrer politiet tilgang til digitale bevis. I dag har vi derfor også diskutert behovet for mer regulering og politisamarbeid. Det var også viktig for meg å løfte regjeringen sitt arbeid med å sikre politiet og PST sin tilgang til å hente informasjon i fra åpne kilder slik at vi kan ha bedre kontroll over kriminelle miljøer, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (SP). 

Dagens møte var det første justis- og innenriksministermøtet etter av Sverige overtok formannskapet i EU 1. januar i år. Det avholdes vanligvis uformelt ministermøte i begynnelsen av perioden til hvert nye EU-formannskap, og da i de landene som har EU-formannskapet. Det avholdes gjerne én dag for justisministersaker, og én dag for innenriksministersaker.        

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.