The Club of Rome.

fra AMPP- nettstedets
opprinnelige kilde: ClubOfRome- nettstedet

Innhold

Erklæring1Introduksjon2Vårt oppdrag3Det konseptuelle grunnlaget4Metodikk5Handlingsplanens rammeverk6EksekutivkomiteenDe første 30 årene1Begynnelser2Klubben tar form3Jakten på en metodikk4Grenser for vekst og andre studier5Tidlig på 1970-tallet: høy synlighet61976-1984: Dvale7Fornyelse8Landsforeningenes utvikling9Nittitallet10FremtidenENKronologi

Gå tilbake til Club of Roma

Gå tilbake til Temas / Libros-Tratados


ERKLÆRING fra The Club of Rome
Brussel, 25. april 1996
 

INTRODUKSJON


We, the members of the Club of Rome, are convinced that the future of humankind is not determined once and for all, and that it is possible to avoid present and foreseeable catastrophes—when they are the result of human selfishness or of mistakes made in managing world affairs. It is important to emphasize the signs of hope and the progress accomplished. We must also combat the threats to humankind, and be aware that these issues of survival are becoming ever more urgent.


Dyden til optimisme som blir forankret i den menneskelige ånd, ser ut til å være et vesentlig krav i vår tid. Vi mener at for å motvirke dagens trender mot enten arrogant triumfisme eller pessimisme eller resignasjon, må vi innta en tillitsholdning basert på personlig engasjement og optimisme, vilje og utholdenhet fra alle ansvarlige borgere.


Vi tror at ethvert menneske kan velge å ta ansvar for sin egen fremtid i stedet for å bli et offer for hendelser. Hver enkelt persons fantasi og kreativitet, kombinert med en større følelse av sosialt ansvar, kan bidra til å endre våre holdninger og gjøre våre bedre egnet til å takle de mangefasetterte krisene som plager verden. Vi tror at informasjonssamfunnet som er i utvikling, selv om det innebærer klare risikoer og begrensninger, gir betydelige muligheter for å bygge denne bedre fremtiden.


The world is undergoing a period of unprecedented upheavals and fluctuations in its evolution into a global society for which people are not mentally prepared. As a result, their reaction is often negative, inspired by fear of the unknown and by unawareness of the global dimension of problems which seem no longer on a human scale. These fears, if not tackled, risk driving people to dangerous extremism, sterile nationalism and major social confrontations.
We do not know what this society will be like or how it will work. We must from now on learn to manage this period of fundamental transition, which may last several decades or become a permanent process, and prepare for a future in which humanity can develop in well-being and prosperity .


Tiden vi lever i krever både individuell og kollektiv innsats for å bygge systemer og samfunn der mennesket, respekt for andre og medfølelse er sentrale verdier; «konkurranse» bør ikke være rettet mot å dominere og konsumere, men å stimulere og delta.


Vi må bevege oss mot et samfunn som hedrer de som gjør mest for å fremme menneskelig lykke og velvære, ikke de som har den største destruktive kraften eller hengir seg til de mest sløsede formene for forbruk. Mot dette formål får utdanning rettet mot hele mennesket, og til å utvikle hver enkelts unike potensial og evner til fellesskapets beste, en stadig mer avgjørende rolle.


Vi tror på behovet for å stimulere til generelle debatter om de store spørsmålene som har globale implikasjoner for alle aspekter av den menneskelige tilstanden, ved å ta en helhetlig tilnærming som dekker deres moralske, materielle, kulturelle, sosiale og vitenskapelige aspekter. For dette formål publiserer vi verk som vil oppmuntre regjeringer, internasjonale byråer, næringslivsledere og ikke-statlige organisasjoner, ungdomsbevegelser og de positive kreftene i samfunn over hele verden, til å vedta politikk og ta strategiske beslutninger som er passende for stadig skiftende omstendigheter. Det er klart at opinionen må spille en stadig mer kritisk rolle i denne veksten av bevissthet.

Vi, medlemmene av Club of Roma, er hundre individer, for tiden hentet fra 52 land og fem kontinenter. Vi representerer ulike utdanninger, filosofier, religioner og kulturer; vi har ulik faglig bakgrunn og kompetanse. Naturligvis har vi ofte forskjellige fremtidsvisjoner. Likevel er vi forent av en felles bekymring – menneskehetens fremtid – og vi studerer derfor de viktigste problemene som påvirker verden som vi alle deler.
Så lenge hvert medlem av Club of Roma er i stand til å oppfylle sine forpliktelser, forplikter hver av oss seg til å bruke en betydelig del av sin tid og sine talenter til å arbeide på vegne av menneskeheten, og spesielt bidra til å bygge samfunn som er mer humane, mer bærekraftige, mer rettferdige og mer fredelige.


Med sikte på å tjene menneskeheten ønsker Romaklubben å styrke sin rolle som en katalysator for endring og som et senter for innovasjon og initiativ; det kan gjøre dette takket være dens rikdom av ideer og energier, mangfoldet i medlemskapet og medlemmenes evne til å handle som et resultat av deres tidligere eller nåværende posisjoner og erfaring.
Vi stoler på den ultimate evnen til menn og kvinner til å uttrykke og leve i samsvar med deres etiske og åndelige verdier, samtidig som vi respekterer menneskehetens mangfold.


Vi oppfordrer menn og kvinner med god vilje, spesielt de unge i dag, til å dele med oss ​​dette arbeidet med refleksjon og handling.


Gå tilbake



VÅRT OPPDRAG


Verden har gjennomgått drastiske endringer siden Romaklubben ble opprettet i 1968. Som et resultat må vi revurdere vår rolle og omformulere vårt oppdrag for å ta hensyn til de nye kravene som oppstår fra perioden vi lever i.
Når det 21. århundre nærmer seg, er det en økende følelse av usikkerhet og angst. Stilt overfor økende kompleksitet, svimlende globalisering og en verden utsatt for konstante politiske, økonomiske og sosiale omveltninger, er mennesker i dag redde. Vi ser ut til å være i de tidlige stadiene av dannelsen av en ny type verdenssamfunn.


Befolkningseksplosjonen i sør og aldringen av befolkningen i nord, risikoen for store forstyrrelser i verdens klima, den prekære naturen til mat- og vannforsyningen i mange regioner i verden, er alle tegn på de store endringene som finner sted .


The rapid growth of new technologies is another major element in the global problematic. At one level, these technologies are tools of progress in areas ranging from space and the environment to education and health care. At another, at least in the short term if not longer, they have an impact on such key sectors as employment and can have adverse effects on human beings, harming rather than helping them. In any case, they have a profound influence on societies, cultures and human psychology. These changes are so massive as to constitute a revolution of values and practices that affects the world as a whole, and will soon affect every individual.


Menneskeheten blir derfor konfrontert med et presserende behov for å skape og utvikle en fremtidsvisjon, om en ny sivilisasjon, beriket av mangfoldet av kulturer, visdom og filosofier hentet fra de ulike regionene i verden. Selv om disse ideene til nå bare har eksistert i fantasien til visse uvanlig inspirerte individer, må vi nå bringe dem sammen og utnytte dem fullt ut i vår søken etter en bedre fremtid for menneskeheten.

Så langt har innsatsen for å fremme den økende globaliseringen nesten alltid blitt oppfattet i et negativt lys, som en uheldig konsekvens av en sivilisasjonskrise. Fra nå av er den mest presserende utfordringen menneskeheten står overfor, tvert imot, å vite hvordan man kan utnytte de positive sidene og de nye mulighetene som tilbys av situasjonen nå foran oss; hvordan dra nytte av denne avgjørende muligheten til å være fantasifull og nyskapende, bygge nytt, som dette unike historiske øyeblikket tilbyr oss.


Denne globale revolusjonen har ikke noe ideologisk grunnlag. Den blir formet av en enestående blanding av geo-strategiske endringer og sosiale, økonomiske, teknologiske, kulturelle og etiske faktorer som kombineres for å skape uforutsigbare situasjoner. I denne overgangsperioden står menneskeheten derfor overfor en dobbel utfordring: å måtte famle seg frem til en forståelse av den nye verden med så mange ennå skjulte fasetter, og også, i usikkerhetens tåke, å lære å håndtere den nye verdenen. og ikke bli dominert av det.


Ingenting slipper unna denne flodbølgen som bærer alt foran seg. Likevel er den største innvirkningen utvilsomt på menneskelige hjerter og sinn. Dette er grunnen til at vårt mål i hovedsak må være normativt og handlingsorientert. Vi må utvikle felles standarder, basert på en følelse av vårt felles ansvar overfor fremtidige generasjoner. Grunnlaget for den nye orden bør være en forståelse av at menneskelige initiativer og institusjoner kun eksisterer for å tjene menneskelige behov. Sentralt i det bør være verdier som ikke kan påtvinges utenfra, men som må vokse som en del av fornyelsen som skjer i hvert enkelt menneske.


Fra dette synspunktet vil vi da være i stand til å visualisere hva slags verden vi ønsker å leve i; For at denne visjonen skal være oppnåelig og levedyktig, må vi vurdere ressursene – menneskelige og moralske og materielle – for å skape dette nye globale samfunnet. Vi må også finne måter å opprettholde en balanse mellom styrking av kulturelle identiteter og globaliseringens krav. En del av vår innsats må vies til å stimulere til større forståelse av den gjensidige avhengighetens natur, både blant mennesker og mellom den menneskelige og den naturlige verden.


Gitt disse forholdene, hva er den særegne rollen til Roma-klubben ?


Tross alt er det nå en langt større bevissthet om de mangfoldige problemene menneskeheten står overfor. Regjeringer, institusjoner, politiske organer, næringslivs- og arbeidsorganisasjoner, miljøvernere, akademikere, religiøse grupper, ofre og visjonære i utviklingsland og bekymrede grupper av mennesker overalt prøver alle å kjempe med det samme settet med problemer, som er så sammenvevd at de sliter med dem har utviklet en følelse av å ta del i vanskelighetene, selv om det ikke er å triumfere over dem. Å bidra til dette bevissthetsnivået har vært en av de største prestasjonene til Club of Roma.

I dag føler vi mer enn noen gang behovet for å ta tak i nye globale ubalanser forårsaket av ulik befolkningshastighet og økonomisk vekst, samt de forstyrrende effektene av globaliseringen i form av hardere konkurranse, som resulterer i arbeidsledighet i noen land og elendig lav lønn i andre, og fører til fattigdom og ekskludering. Vi føler sterkt behov for en grundig overhaling av demokratiet, som går langt utover dets nåværende organisering og funksjon, og også for å utforme et nytt økonomisk system som unngår mangler ved markedsøkonomien.

Vi er levende klar over mangelen på politisk lederskap nesten overalt i verden og fraværet av brukbare institusjoner for ekte internasjonalt samarbeid. Styresett, ødeleggelse av miljøet, energi, demografi, underutvikling og økende fattigdom, internasjonal finansforstyrrelse, utdanning, etiske verdier er noen av de globale spørsmålene vi studerer for å komme til en dypere forståelse av interaksjonene i samtidens virvar. problemer, uansett hva de måtte være: politiske, sosiale, økonomiske, teknologiske, miljømessige, kulturelle og psykologiske.


Det essensielle oppdraget til Club of Roma er å fungere som en internasjonal, ikke-offisiell katalysator for endring. Denne rollen er foranlediget av tregheten og utilstrekkeligheten til regjeringer og deres institusjoner til å svare på presserende problemer, begrenset som de er av strukturer og politikk utformet for tidligere, enklere tider og av relativt korte valgsykluser. Dette, i lys av den konfronterende karakteren til store deler av det offentlige og internasjonale liv, den kvelende innflytelsen fra ekspanderende byråkratier og den økende kompleksiteten av spørsmål, antyder at stemmen til uavhengige og bekymrede mennesker som har tilgang til maktens korridorer rundt om i verden, bør ha et verdifullt bidrag å gi for å øke forståelsen og til tider sette systemet i gang.


I denne forbindelse føler vi at utdanning av unge, samt en prosess med livslang læring, og den fortsatte søken etter kunnskap, er en vesentlig ingrediens for å fremme en større ansvarsfølelse blant innbyggerne i både utviklingsland og industriland.


Informasjonssamfunnet som nå utvikler seg raskt, skaper unike muligheter og metoder for å fremkalle en følelse av årvåkenhet og ansvar blant enkeltpersoner og lokalsamfunn. Også på dette området må vi stimulere folks sinn og tenke på disse nye erfaringene, hvor hastighet er alt viktig: informasjonshastighet, reisehastighet, endringshastighet som påvirker den “globale landsbyen”, hastighet i å tilegne seg kunnskap og i å erodere det sosiale stoffet. La oss ikke lenger ignorere risikoen ved å se informasjonsverktøy fremheve kløften mellom rike og fattige mennesker og land.

Behovet for et senter for innovativ tenkning, spesielt om sosiale spørsmål, blir stadig mer presserende – det bør være i stand til å identifisere nye globale problemer før de dukker opp på den internasjonale scenen og deretter analysere dem, for å takle deres grunnleggende årsaker, ikke bare (som så ofte) deres , og å oppmuntre til forebyggende tiltak i stedet for forsinket handling. Tidligere har klubben bevist sin kompetanse i denne rollen; den vil gjøre sitt beste for å fortsette med det i fremtiden.

Vi lever i en verden som flommer over av teoretiske rapporter og politiske analyser som ofte arkiveres uten å bli lest. En av våre hovedanliggender må derfor være hvordan vi kan oppnå direkte resultater fra vårt arbeid som vil påvirke og modifisere de globale trendene vi diskuterer. Klubben er ikke i stand til å tilby universalmiddel; Imidlertid har den allerede tatt en rekke initiativer for å gi veier til løsninger med innvirkning på politikken.


Siden opprettelsen av Club of Roma for tretti år siden har mange nyttige nye organer fulgt i våre fotspor og har opptatt seg med individuelle aspekter av den globale problematikken. Men det ser ikke ut til å være noe annet organ på internasjonalt nivå som er opptatt av hele spekteret av problemer og så mange land, disipliner og erfaringer innenfor medlemskapet.


Det er dette som gjør Club of Rome virkelig unik.
 

Gå tilbake



DET KONSEPTUELLE GRUNNLAG
På tidspunktet for stiftelsen, i Roma i april 1968, identifiserte klubben tre hovedbehov som rettferdiggjorde opprettelsen:

– Å anta et globalt perspektiv for å undersøke problemer og situasjoner med bevissthet om at den økende gjensidige avhengigheten mellom nasjoner, fremveksten av verdensomspennende problemer og alle menneskers fremtidige behov utgjorde vanskeligheter utover individuelle lands evne til å løse.

– Å tenke helhetlig og å søke en dypere forståelse av interaksjoner innenfor virvaren av moderne problemer – politiske, sosiale, økonomiske, teknologiske, miljømessige, psykologiske og kulturelle i enhver forstand – som vi laget uttrykket “verden problematisk for”.

– Å ha et lengre perspektiv i studier enn det som er mulig for regjeringer som er opptatt av hverdagsproblemer.

Vi tror at alle tre behovene vedvarer. Den nåværende trenden er å foreslå svært differensierte løsninger på individuelle problemer med for liten erkjennelse av hvor mye problemene samhandler. Våre tidligere forsøk på å identifisere og analysere verdensproblematikken overbeviser oss om at vi tvert imot må jobbe mot helhetlige løsninger som involverer offentlig deltakelse og forhandlinger for å overvinne apati og konfrontasjon; dette er det vi kaller “resolutique”.

Gå tilbake



METODOLOGI


Club of Roma styres av en eksekutivkomité på tretten medlemmer som undersøker globale spørsmål, deretter setter prioriteringer og bestemmer klubbens strategier. Mellom møtene tar et byrå på fire medlemmer, ledet av presidenten og generalsekretæren i klubben, seg av å implementere beslutningene og sørge for den daglige ledelsen av klubben.


De vanligste metodene er publisering av rapporter eller notater, organisering av møter og symposier som utvalgte medlemmer inviteres til, hyppige kontakter med beslutningstakere i både offentlig og privat sektor og en kommunikasjonspolitikk.

Rapportene til Club of Rome Den første rapporten The Club of Rome bestilte og publiserte var “The Limits to Growth”, en bok som ga en verdensomspennende innvirkning (den solgte 12 millioner eksemplarer på 37 språk) Avhandlingen ble tolket på mange forskjellige måter. Den understreket fremfor alt, for første gang, betydningen av miljøet og de essensielle forbindelsene med befolkning og energi. Dette var en spesielt slående illustrasjon på hva som menes med den globale problematikken.

Denne rapporten, en banebrytende rapport for klubben, har blitt fulgt av 21 andre, om problemer som spenner fra utdanning, energi, virkningen av mikroelektronikk på samfunnet, til styresett, frivillige organisasjoners rolle i utvikling og miljø. Andre forberedes nå.

Bare én bok har blitt utgitt som en rapport av eksekutivkomiteen i stedet for til Club of Roma: den hadde tittelen “Den første globale revolusjonen” og ble skrevet av Alexander King og Bertrand Schneider. Rapporten forsøkte å vurdere hva som hadde skjedd med verdensproblematikken i løpet av de 21 årene siden «The Limits to Growth», og understreket to kritiske elementer — den menneskelige dimensjonen og behovet for alltid når man diskuterer verdensproblemer å vurdere konkrete måter å håndtere dem på, dvs. resolutikken.

Det er viktig å understreke at i tillegg til sin rolle som informasjon, må utarbeidelse og publisering av disse rapportene også fylle to vesentlige funksjoner. For det første representerer de utgangspunktet for en prosess og ikke dens kulminasjon. Publiseringen deres tillater klubben, som ikke har noe krav på å ha sannheten, å starte omfattende debatter for å diskutere konklusjonene og slik dele med en rekke publikum, fra regjeringer til universiteter og media, dens tenkning og forslag til problemene som påvirker verden. For det andre er de utgangspunktet for visse initiativer implementert på de høyeste beslutningsnivåene, både offentlige og private, med sikte på å fremme endringer i strategiske faktorer.

Møter
In principle, the Club of Rome holds a Conference every year, always in a different region of the world. Thus the most recent meetings have been held in Kuala Lumpur, Hanover, Buenos Aires and Puerto Rico. In addition to the working sessions reserved for members of the Club, these meetings bring together personalities from the region or the world who are invited to take part in discussions on a particular aspect of the global problematic. These meetings have established fruitful inter-personal relations with leaders and activists in the region, enabled a better understanding of the region's specific problems and its perception of global issues and the role it would like to play in them.

Medlemmer av klubben deltar også i en rekke arbeidsgrupper og symposier, for eksempel de som er organisert i Denver, Colorado, Toronto eller Fukuoka i Japan med temaet “Global—Local Interaction”. Klubben blir også ofte invitert til å delta i møter, nasjonale og internasjonale, offisielle og private.

Konsultasjon Medlemmene av eksekutivkomiteen blir hyppig konsultert av beslutningstakere i internasjonale institusjoner, regjeringer, næringslivet og sivilsamfunnet; dette har alltid vært en viktig del av vårt arbeid.


Kommunikasjon Klubben er klar over viktigheten av informasjonssamfunnet, og har vedtatt en policy for verdensomspennende kommunikasjon, ved bruk av alle tilgjengelige midler, og sist , hvor vi etablerer en nettside.

Klubben selv har imidlertid normalt en tendens til å ta en lav profil, og den lidenskapelige debatten utløst av “The Limits to Growth”, oppdatert av forfatterne under tittelen “Beyond the Limits”, har vært det eneste og uventede unntaket fra dette ønsket om å operere diskret. Vi tror at vi noen ganger er mer effektive når vi jobber bak kulissene.

Gå tilbake



HANDLINGSPLANENS RAMMEVERK


I de første årene vedtok The Club of Rome som sitt sentrale prosjekt “The Predicament of Mankind” som en omfattende tilnærming til verdensproblematikken og som et uttrykk for dens humanistiske mål. Dette er fortsatt vår viktigste bekymring. Endringer i verdenssituasjonen og erfaringene vi har fått gjennom våre studier og debatter tyder imidlertid på at en revisjon av vår vektlegging og forfining av vår tilnærming er nødvendig for den nye fasen av arbeidet vårt.


Akkumulert erfaring tilsier at vi bør operere innenfor et paradigme av organisk vekst og helhetlig utvikling, dette betyr:

– systematisk, gjensidig avhengig utvikling der ingen del vokser på bekostning av andre- mangefasettert utvikling som samsvarer med behov og som nødvendigvis vil være forskjellig i ulike deler av verden- harmonisk koordinering av mål for å sikre verdensomspennende kompatibilitet- evnen til å absorbere forstyrrende påvirkninger på utviklingsforløpet- vektlegging av kvalitet i utviklingen som en erkjennelse av at dens prosesser i hovedsak er rettet mot det menneskelige individets velvære, som ikke lever “av brød alene”- konstant fornyelse der nye mål dukker opp etter hvert som gamle mål sees i et nytt lys

Romaklubben anser det som sin plikt å bidra ved å utarbeide konkrete forslag som vil bevege verden i retning av harmonisk organisk utvikling og ved å spille sin rolle i å mobilisere de intellektuelle og moralske ressursene for å nå dette målet. Uansett vår rase, religion, filosofi, alder og tilstand, er valget for hver enkelt av oss klart: fremtiden kan være dyster hvis vi lar den være dyster; det kan være lyst hvis vi streber etter å gjøre det lyst. Menneskeheten har enorme uutnyttede ressurser av forståelse og visjon, av kreativ og moralsk energi som er dens mest verdifulle eiendeler.


Vi tror at hvis de blir brukt, vil disse styrkene gjøre det mulig for mennesker å realisere fremtiden de ønsker.
 

Gå tilbake



Eksekutivkomiteen

  • Ricardo Diez Hochleitner president
  • Bertrand Schneider generalsekretær
  • Ruth Bamela Engo-Tjega president for afrikansk frivillig organisasjon
  • Belisario Betancur eks-president i Colombia
  • Umberto Colombo tidligere minister for forskning og universiteter i Italia
  • Orio Giarini generalsekretær i Geneve Association
  • Bohdan Hawrylyshyn styreleder, rådgiverrådet for Ukrainas parlament
  • Alexander King medgründer av Club of Rome
  • Yotaro Kobayashi president i Fuji Xerox
  • Eberhard von Koerber, president i ABB Europe
  • Ruud Lubbers eks-statsminister i Nederland
  • Manfred Max-Neef rektor, Universidad Australe de Chile
  • Samuel Nana Sinkam FAO-direktør for Kongo
  • Ilya Prigogine Nobelprisvinner

Gå tilbake

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.