Ja, det var påtroppende FrP-leder Sylvi Listhaug og Erna Solberg som fremforhandlet migrasjonsavtalen    

Av: Vidar Kleppe  19. februar 2021, 20:28

New York, USA 20160919. Statsminister (H) og Innvandrings- og integreringsminister (Frp) før åpningen av FNs høynivåuke. Norges FN-ambassadør Geir O. Pedersen (th smiler). Foto: Pontus Höök / NTB

Erna Solberg, Sylvi Listhaug og Geir O. Pedersen på FNs høynivåuke 19. juni 2016. Foto: Pontus Höök / NTB

Visste du at daværende innvandringsminister Sylvi Listhaug – nå påtroppende FrP-leder – var aktivt med på prosessen som førte frem til at sluttet seg til FNs migrasjonsavtale? Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration (GCM)

Dette fremgår av et referat fra møtene i tilknytning til FNs generalforsamling. Lederen for Demokratene, Makvan Kasheikal, er rystet over at Sylvi Listhaug var med på å heie frem FN-pakten.

FN-pakten setter flyktninger og innvandrere i samme bås og bidrar til å fremme legal innvandring. På et toppmøte i forbindelse med generalforsamlingen i 2016 var flukt og innvandring blant hovedsakene, opplyste regjeringen på sin hjemmeside etter møtene i generalforsamlingen.

Statsminister Erna Solberg, daværende innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og ambassadør Geir O. Pedersen representerte Norge under toppmøtet om flukt og migrasjon. Som forventet vedtok møtet ved akklamasjon slutterklæringen med de to vedleggene – et rammeverk for å håndtere flyktningkriser og et veikart om migranter.

Demokratenes leder sier han med stor skuffelse den gang merket seg at rammeverket ble vedtatt enstemmig og med akklamasjon. «Det betyr med klare ord at det ble støttet av Norge, som altså var representert både med Erna Solberg og Sylvi Listhaug,» sier han.

«Dette satte punktum for en lang forhandlingsprosess hvor ulike interesser mellom avsenderland, transittland og mottakerland har vært sterke. For første gang blir situasjonen for flyktninger og migranter sett i sammenheng», heter det videre fra regjeringen. Statsministeren og statsråd Listhaug holdt innlegg på hvert sitt rundebord.

«En ny partnerskapsavtale mellom FN og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) ble undertegnet. Dette markerer en historisk milepæl i IOMs 65-årige historie. Et tettere samarbeid mellom FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og IOM gjør verdenssamfunnet bedre rustet til å møte dagens utfordringer med mer enn 65 millioner mennesker på flukt», heter det videre på regjeringens hjemmeside.

Norge deltok også i et lunsjmøte som var arrangert av Human Security Unit og Aspen Forum om tiltak for å løse den globale flyktningkrisen og den irregulære migrasjonen.

«Lunsjdiskusjonen var ment å være et bidrag til fremtidens diskusjoner og løsninger. Prinsipper om menneskelig og menneskerettighetene må legges til grunn. Det internasjonale må vise mer solidaritet både mht. humanitære bidrag og gjenbosetting av flyktninger. Det må bli bedre sammenheng mellom humanitær hjelp og utvikling. Migrasjon er i seg selv et positivt fenomen, men det tegnes ofte et negativt bilde i mottakerlandene. Fremmedfrykt og rasisme må bekjempes. Årsakene til tvungen migrasjon må bekjempes, og oppfyllelse av bærekraftmålene vil bidra til det», skriver regjeringen.

«Alle disse punktene, som den norske regjeringen har støttet enstemmig og tilsynelatende uten debatt her hjemme, går igjen i FN-pakten om innvandring. Så det er ingen tvil om at dette lunsjmøtet og toppmøtene om innvandring og flyktningpolitikk under generalforsamlingen var en viktig del av prosessen som ledet frem til det endelige dokumentet.

Legg spesielt merke til at regjeringen i 2016 mener at innvandring i seg selv er et positivt fenomen. Det samme står det i FN-pakten, men nå tok altså Fremskrittspartiet dissens. Trolig fordi det ble offentlig debatt om pakten, og partiet ville tape velgere og troverdighet på å den. Men det gjorde i prinsippet Sylvi Listhaug i 2016», sier Makvan Kasheikal.

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/unga71_dag1/id2511732/

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

https://disqus.com/embed/comments/?base=default&f=documentno&t_i=459574%20https%3A%2F%2Fwww.document.no%2F%3Fp%3D459574&t_u=https%3A%2F%2Fwww.document.no%2F2021%2F02%2F19%2Fja-det-var-patroppende-frp-leder-sylvi-listhaug-og-erna-solberg-som-fremforhandlet-migrasjonsavtalen%2F&t_e=Ja%2C%20det%20var%20p%C3%A5troppende%20FrP-leder%20Sylvi%20Listhaug%20og%20Erna%20Solberg%20som%20fremforhandlet%20migrasjonsavtalen%C2%A0%20%C2%A0%C2%A0&t_d=Ja%2C%20det%20var%20p%C3%A5troppende%20FrP-leder%20Sylvi%20Listhaug%20og%20Erna%20Solberg%20som%20fremforhandlet%20migrasjonsavtalen%C2%A0%20%C2%A0%C2%A0%20%E2%80%93%20Document&t_t=Ja%2C%20det%20var%20p%C3%A5troppende%20FrP-leder%20Sylvi%20Listhaug%20og%20Erna%20Solberg%20som%20fremforhandlet%20migrasjonsavtalen%C2%A0%20%C2%A0%C2%A0&s_o=default#version=9db7f31f906666f4d56c3f4488ea0e6c

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.