Nye EU-regler truer norsk eggproduksjon – frykter konkursras

EU har bestemt at holdbarheten på norske egg skal reduseres med en uke – fra 35 til 28 dager.

Nye EU-regler truer eggproduksjonen i distriktene, mener Nortura.FOTO: SISSEL BEATE BRUNSTAD / NRK

Ingrid Wester AmundsenJournalist

Kilde: NTB/NRKPublisert i går kl. 07:59 Oppdatert i går kl. 12:21Del på FacebookDel på TwitterDel på epost

– Det er uholdbart at norsk landbruk må betale dyrt for at søreuropeiske land har store problemer med mattryggheten, sier styreleder Trine Vaag i Nortura til Nationen.

– Vi har i en årrekke gjort tiltak for at norske forbrukere skal kunne spise salmonellafrie egg og det har vi lyktes med. Vi er nødt til å få et unntak fra dette regelverket, sier Vaag.Les også:Egg må reise 2000 kilometer før de havner på kjøkkenbordet: – Vanvittig

Må hentes oftere

Hovedproblemet for Nortura og norske eggprodusenter er at kortere holdbarhet gjør at man må hente egg på gårdene oftere.

Nortura har regnet ut at fraktkostnadene vil øke med 65 millioner kroner årlig, hvis man skal hente egg to ganger i uken i stedet for én.

– Med vår desentraliserte struktur og vårt relativt lave volum, er det ikke forsvarlig å hente egg oftere enn en gang i uka, både på grunn av kostnader og på grunn av utslipp fra lastebilene, sier Vaag.

Vaag sier at egg fra høner i Troms og Finnmark, samt egg fra produsenter som ligger langt fra pakkeriene, blant annet på Vestlandet, i praksis vil være umulige å pakke på grunn av for kort holdbarhet.Les også:400 tonn egg «går i grisen»: – Får ikke omsatt alle eggene før de går ut på dato

Kroken på døra

Også Norsk bonde- og småbrukarlag er bekymret, og frykter det nye regelverket vil føre til kroken på døra for flere produsenter.

– Det blir så store kostnader for å pakke egg i tide, at de fleste eggprodusenter i Troms og Finnmark vil kunne gå , sier fylkesleder i Troms bonde- og småbrukarlag, Frank Valø til NRK.Publisert i går kl. 07:59 Oppdatert i går kl. 12:21

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.