Værstat tvinger NRK, MET og Yr.no til åpenhet om værdata, men kan omfattes av taushetsplikt om det vil kunne skade NRK om opplysningene kommer ut.

Det skattefinansierte nettstedet Yr.no er et samarbeid mellom ditto statsmediet NRK og det politisk styrte Meteorologisk institutt, MET. De publiserer diverse værdata, værmelding og en del nyhetssaker. (AP) sitt Klima- og miljødepartementet (KMD) som har hovedansvaret for å ivareta helheten i regjeringens klima- og miljøpolitikk ble nødt til å oppheve METs vedtak om hemmelighold av dokumenter vedrørende virksomheten i Yr.no.Bakgrunnen er hemmelighold av dokumenter og omfattende endringer i Yr.no hvor en del innhold og tjenester ble «avpublisert». Værstat ønsket innsyn i vurderingene og beslutningene vedrørende denne «avpubliseringen»..NRK vedtok hemmelighold etter et NRK-unntak i offentlighetsloven, og Kulturdepartementet ved Anette Trettebergstuen (Ap) opprettholdt hemmeligholdet 10. desember etter klage fra Værstat.Hemmeligholdet ble vedtatt etter Offentlighetsloven § 14-1. Paragrafen gir offentlige organer anledning til å nekte innsyn i såkalte saksforberedende interne dokumenter.Værstat anførte at MET sine dokumenter gjennom sitt engasjement i Yr.no som det ble begjæret innsyn i verken var saksforberedende eller interne. Dokumentene var delt med en ekstern part (NRK) og sakene det ble bedt om innsyn i var sluttførte saker.Det tok Klima- og miljødepartementet kommet nesten fem måneder å vurdere samarbeidsformen. Værstat fikk fullt gjennomslag for sin anførsel om at MET og NRK måtte regnes som separate organer gjennom samarbeidet i Yr.no. Det ble konkludert med at §14-1 ikke kan anvendes for hemmelighold av dokumentene. KMD kom til at MET og NRK når det gjelder Yr-samarbeidet ikke kan anses som ett og samme organ etter offentleglova § 14 første ledd, og at de aktuelle dokumenter derfor ikke kan unntas offentlighet som organinterne. Det vises også til §13-1. Her gjøres det en oppsiktsvekkende påstand fra KMD: Opplysninger kan også omfattes av taushetsplikt for ansatte i MET etter forvaltningsloven § 13 første ledd nr. 2, dersom det vil kunne skade NRK om opplysningene kommer ut.Værstat stiller seg undrende til hvorfor det er relevant om opplysninger er skadelige for NRK eller ikke i vurderingen om hemmelighold av dokumenter.Kommentar fra “jarlgeir”: “Hvis offentliggjøring av dokumentene Værstat ber om viser at MET og NRK samarbeider for å doktorere statistikken slik at den viser varmere temperatur enn det er belegg for (en praksis kjent fra utlandet), så vil offentliggjøring være til skade for NRK (og for MET), og dokumentene kan derfor hemmeligholdes.” https://verstat.no/…/gjennomslag-verstat-om-hemmelighold/

Kan være et bilde av tekst

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.