Forskere: Forsvarlig å bruke 5G-nødnett allerede i 2020

Forskere ved OsloMet mener 5G-nettet kan tas i bruk som nødnett allerede i 2020, flere år tidligere enn planlagt.

Forskere nødnett
5G-FORSKERE: OsloMet-forskerne ser nærmere på løsninger for nødnettet i forskningsprosjektet SCOTT (Secure Connested Trustable Things), som har fått tre millioner kroner fra det europeiske forsknings- og innovasjonsprogrammet Horizon 2020. F.v.: førsteamanuensis Boning Feng, overingeniør Bruno Dzogovic, forsker Thuan Van Do, forsker Bernardo Santos og professor II Thanh Van Do.FOTO: OSLOMET

Norges nye digitale nødnett ble offisielt åpnet for drøyt to år siden. Systemet skal sikre politiet, brannvesenet og helsevesenet en sikker måte å snakke sammen på i nødssituasjoner.

Forsker Nødnett
Professor Thanh Van Do mener at før kontrakten med nødnettleverandør Motorola går ut i 2026, trenger vi nyere applikasjoner til å hjelpe oss med å ivareta sikkerheten.FOTO: OSLOMET

Nødnettet eies i dag av staten, og er et eget, separat nett hvor nødetatene kan kommunisere kryptert. Kontrakten med hovedleverandør Motorola utløper i 2026.

Samtidig mener forskere ved OsloMet at sikkerheten vil være god nok på 5G-nettet i 2020 til at nødnettet skal gå over til det nye nettet allerede da.

– I 2020 tror jeg sikkerheten vil være god nok til at man bør prøve, sier Thanh Van Do, som i tillegg til å være professor, til daglig jobber i Telenor.

– I mellomtiden trenger vi nyere applikasjoner som vil hjelpe oss å ivareta sikkerhet og trygghet på en bedre måte enn med bare tale og tekstmelding, fortsetter professoren.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.