Tysk fond kjøper opp fosser i Narvik: – Vi selger ut arvesølvet

Silje Lundberg, Naturvernforbundet i Troms. Foto: Torgrim Rath Olsen

 Torkil Emberland 13.11.15 08:25Artikkelen er over 5 år gammel

Kan bety utbygging av flere fosser i nord.

Utenlandske investorer går tungt inn i norsk småkraft. Det kan føre til at utbygging av norske fjellfosser igjen får fart, mener daglig leder i bransjeforeningen Norsk Småkraft Knut Olav Tveit.

Kjøpte seg inn i norske fosser

Onsdag ble det klart at tyske Aquila Capital har kjøpt opp alle aksjer i selskapet Småkraft. På kjøpet fikk de flere nordnorske småkraftverk, blant annet Mjeldeelva i Tromssø, Stubblielva og Skarelva i Beisfjord og Skjomen og Langsdalselva i Kvænangen – og et førtitalls andre norske fosser. I fjor fikk også Aquila Capital kontroll over 33 norske småkraftverk gjennom oppkjøp av Norsk grønnkraft. De er dermed den absolutt største aktøren i norsk småkraft.

Her bygges Mjeldeelva kraftverk på Kvaløya. Når det står ferdig blir det eid av et tysk investeringsselskap, som også får retten til å leie vannfallet i flere tiår. Foto: Småkraft

Onsdag ble denne fossen i Tromsø solgt til Tyskland

Han har kuttet stort, men likevel går det så vidt rundt i selskapet

I sommer solgte også Narvik-selskapet Nordkraft ut 13 småkraftverk i sitt datterselskap Nordic Power til britiske SL Capital Partners LLP. De eide også selskapet Fjellkraft, som hadde planlagt 44 prosjekter i Troms da strømprisene dalte og utbyggingen stoppet. Dette ble i år solgt til Clemens Kraft – eid av Den norske kirke.

– En samlet norsk kraftbransje trekker seg nå ut av småkraft. Det er ikke bare dårlig lønnsomhet, de har samtidig grådige offentlige eiere som ta ut betydelig utbytte uavhengig av kraftprisen. Samtidig er småkraft fritt omsettelig, og det er mye ledig kapital i som ser etter trygge langsiktige investeringer, sier Tveit.

Tyttebærelva kraftverk i Lyngen. Et av småkraftverkene som nå er solgt til utlandet. Foto: Småkraft AS

Han er ikke bare glad for utviklingen.

– Nå er et tysk investeringsfond den suverent største aktøren i norsk småkraft.

Kan starte utbygging

Men han sier bildet er nyansert for småkraftbransjen.

– Det spesielle med kjøpet av Småkraft AS var at de ikke bare investerte i leieretten, men kjøpte hele selskapet og dermed også utbyggingsprosjekter.  Dette er kapitalsterke eiere. For grunneierne er det en stor investering å bygge ut. For et kapitalsterkt investeringsfond som tenker langsiktig er det enkelt. 

Knut Olav Tveit, Småkraftforeninga. Foto: Småkraftforeninga

Samtidig som Aquila Capital sikret seg eksisterende kraftverk, fikk de også en betydelig portefølje av konsesjoner som ikke er bygd ut. Småkraft AS hadde hele 33 konsesjoner i Troms og Nordland som fortsatt var under utvikling. Blant dem Sennesdalselva og Turrelva i , Djupelva i Lenvik, Langdalselva i Balsfjord og Raselva og Kvernelva i Målselv.

Grønne punkter viser kraftverk i drift, gule kraftverk under bygging og blå kraftverk hvor det er gitt konsesjon men ikke bygget.

– Selger arvesølvet

Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet i Troms, er bekymret.

– Det er gitt veldig mange konsesjoner – og mange i samme kommune – uten at det totale trykket og belastningen på økosystemene er vurdert.

Hun viser til utbyggingen i Ullsfjorden som nylig fikk konsesjon, tross protester fra miljø- og friluftsorganisasjoner.

LES OGSÅ: Raser mot kraftutbygging

LES OGSÅ: Åpner for stor kraftutbygging i Tromsø: Gir strøm til 7000 husstander

Lundberg sier det vil synes godt om alle prosjektene bygges ut.

– Det blir en ganske annen opplevelse å reise gjennom Nord-Troms. Hun mener belastningen på naturen er den samme om den bygges ut fra Berlin eller Troms Kraft i Evjenveien.

– Men på sett og vis selger vi ut arvesølvet. Det fører nok til at noen lokalpolitikere som har ment dette var en god ide ombestemmer seg.

Tveit presiserer at fondene ikke har overtatt eierskap til norsk natur. De betaler for en leierett til vannfallet. Denne varer som regel i 30-40 år, og grunneieren har deretter gjenkjøpsrett til kostpris. Han tror oppkjøpene fortsetter.

– Så bønder med en turbin bak fjøset kan vente telefon og gode tilbud?

– Det skjer allerede.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.