Varslingssystemene feilet på Maui: 96 døde så langt – 1300 savnet.

CORRECTS DATE TO AUG. 8 - People watch as smoke and flames fill the air from raging wildfires on Front Street in downtown Lahaina, Maui on Tuesday, Aug. 8, 2023. Maui officials say wildfire in the historic town has burned parts of one of the most popular tourist areas in Hawaii. County of Maui spokesperson Mahina Martin said in a phone interview early Wednesday says fire was widespread in Lahaina, including Front Street, an area of the town popular with tourists.  (Alan Dickar via AP)
BLE OVERRASKET: Mange innbyggere i viste ikke om før de så den i sentrum av byen. Bildet er tatt i Lahaina sentrum 8. august. Foto: Alan Dickar/AP/NTB

Noen innbyggere visste ikke om den voldsomme brannen før de så den på andre siden av gaten.Åpne deleknapper for artikkelenÅpne deleknapper for artikkelen

14.08.23 19:41 14.08.23 20:47

Kjetil Bortelid MælandTips meg

Ennå er det for tidlig å konkludere med hvorfor så mange i den voldsomme brannen på . 96 døde er bare foreløpige tall. Trolig blir det endelige tallet på antall døde, langt høyere. Likhunder søker nå gjennom ruinene av Lahaina by. Guvernør Josh Green sier til CBS News/BBC at 1300 mennesker er . Hittil er bare en liten del av den nedbrente byen gjennomsøkt.

Politisjef Jeff Pelletier på sier at de har et område på 12 kvadratkilometer å få kontroll på: – Og det er fullt av våre kjære, sier han under en pressekonferanse denne helgen. Guvernør Green har advart om at man vil finne titalls døde hver dag i dagene fremover. 

Hawaii's Governor Josh Green listens as Maui chief of police John Pelletier speaks about the Maui fire during a media conference in Kahului on Maui island, Hawaii, U.S., August 12, 2023.  REUTERS/Mike Blake
VILL FINNE MANGE DØDE: Politisjef på Maui, John Pelletier, sa under en pressekonferanse denne helgen at arbeidet med å finne de 1300 savnede på Maui har så vidt startet. Guvernør Josh Green (i bakgrunnen) sier at øya må være forberedt på at det daglig vil bli funnet 10 – 20 døde i dagene fremover. Foto: Mike Blake/Reuters/NTB

I timene før en skogbrann oppslukte byen Lahaina, klarte ikke tjenestemenn i Maui County å aktivere sirener som ville ha advart hele befolkningen om brannen som var på vei. Istedenfor stolte de på at sosiale medier skulle advare innbyggerne, skriver The Maui News.

Strømbrudd og et mobilnett satt ut av spill, hindret kommunikasjonsarbeidet ytterligere.

På grunn av dårlig varsling, ble det bilkaos av flyktende innbyggere mens ilden allerede hadde nådd Lahaina. Kø på veiene, ledet flyktende innbyggere ned i de trange bygatene som raskt ble omslynget av ild på alle sider.

Les også

55 døde i skogbrann på Hawaii – desperate mennesker hoppet i sjøen

Fra forrige torsdag:

Våknet av røyklukt

– Vet du hvordan jeg fikk vite om brannen? Da jeg så det brant på andre siden av gaten, sier Maui-innbygger Vilma Reed (63) til nyhetsbyrået AFP.

Hector Bermudez forteller at han våknet fra en middagslur tirsdag ettermiddag. Da luktet det røyk. Kort tid etter, var han på vei ut av leiligheten, for å komme seg i trygghet. Utenfor møtte han en nabo i 70-årene som var dårlig til bens. Han ventet på at myndighetene skulle gjøre noe.

– Jeg sa: Nei, nei nei, vær så snill å gå nå. Denne røyken kommer til å drepe oss. Du må gå. Vær så snill. Du må komme deg ut herfra. Ikke vent på noen, sier Bermudez til The Maui News. Han vet ikke ha som skjedde med naboen.

Bermudez forlot leiligheten sin ved 16.30-tiden tirsdag. Da hadde brannen som traff Lahaina pågått i ti timer.

HVA MED TRÆRNE PÅ DETTE BILDET? HVORFOR TOK DET IKKE FYR I DE MEN BARE HUSENE?

HVA SLAGS JOURNALISTER ER DET SOM FØRER I PENNEN SLIKT SVADA?

HARDT RAMMET: Den historiske byen Lahaina, nordvest på øya, er hardt rammet.
SENTRUM: byen Lahaina var en sjarmerende kystby med historisk sus. Fra 1820 til 1845 var det hovedstaden i kongedømmet Hawaii, før hovedstaden ble flyttet til Honolulu. Foto: Marco Garcia/Reuters/NTB

Brannen gikk under radaren

Den første brannen på Maui startet i Upcountry rett over midnatt, tirsdag 8. august. Ved 06.30-tiden startet brannen som senere skulle spre seg til Lahaina. Noen boområder ble tirsdag morgen, men klokken 10.00 ble det rapportert at brannen var under kontroll. Den samme meldingen inkluderte et annet varsel om at det var mye vind i området, og at folk derfor skulle være oppmerksom de neste 24 timene.

Les også

Unnskyld, barna. Vi brente visst opp Syden

Kommentar:

Den morgenen ble en rekke strømledninger ødelagt, og flere tusen innbyggere i Lahaina og Vest Maui-regionen mistet strømmen.

Ved 11-tiden hadde store brannmannskaper, inkludert brannfly, blitt satt inn for å slukke brannen lenger inne på Maui. Den som startet like etter midnatt. Kraftig vind gjorde forholdene vanskelige, og flere nabolag

Ved 11-tiden hadde brannslokkingsmannskaper fra flere byer og Hawaii Department of Lands samlet seg om Upcountry-brannen, men vindkast på 80 mph gjorde forholdene utrygge for helikoptre. Klokken 15.20 ble flere Upcountry-nabolag evakuert. Myndighetene på øya gikk ut med flere advarsler angående denne brannen. Samtidig ser Lahaina-brannen ut til å ha gått under radaren.

Full fyr i byen – men ingen varslet

I mellomtiden hadde brannmannskapene mistet grepet om brannen nær Lahaina. Ved 15.30-tiden hadde brannen nådd motorveien Lahaina Bypass, som går en knapp kilometer overfor sentrum av Lahaina. Varsel om dette, ble ikke publisert på myndighetenes varslingssider før klokken 16.45, og dukket ikke opp på Facebook før klokken 17.00, skriver The Maui News. Myndighetene ble først igjen oppmerksom på tragedien som utviklet seg i Lahaina da Hawaii Emergency Managment Agency varslet på X (tidligere Twitter) at EMA evakuerte personell fra Lahaina.

The hall of historic Waiola Church in Lahaina and nearby Lahaina Hongwanji Mission are engulfed in flames along Wainee Street on Tuesday, Aug. 8, 2023, in Lahaina, Hawaii. (Matthew Thayer/The Maui News via AP)
I FLAMMER: Waiola kirke ble totalt ødelagt i brannen. På kirkegården utenfor ligger de tidlige konger av Hawaii. Kirken som sto der nå, ble bygget i 1894 etter at den gamle ble tapt i brann. Foto: Matthew Thayer / The Maui News/AP/NTB

I mellomtiden opplevde altså innbyggere i Lahaina at brannen dukket opp uten varsel.

Mike Cicchino, som bodde rett nedenfor Lahaina Bypass forteller at han så nabolaget bli omslynget av flammer ved 15.30-tiden. Han løp inn i huset fikk med seg kona og hundene, hoppet i bilen og kjørte vekk, uten at radioen ga noe relevant informasjon.

En time senere rømte Lynn Robison fra sin leilighet ved bystranda i Lahaina sentrum. Da hadde brannen kommet dit: – Det var ingen advarsel. Vi så ikke noe brannvesen. Ingen kom, sier hun til lokalavisen.

Tusenvis hjemløse

Mer enn 2200 bygninger ble enten skadd eller ødelagt av skogbrannen som herjet Lahaina, som ble spesielt hardt rammet, viser foreløpige anslag. Ødeleggelsene er anslått å koste nesten 60 milliarder kroner, og flere tusen har mistet hjemmene sine. Likhunder søker nå gjennom de nedbrente husene

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.